27 ΑΠΡΙΛΊΟΥ 2018 17:30

Η βασίλισσα των ξωτικών στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

H περίφημη μπαρόκ όπερα “Η βασίλισσα των ξωτικών” του σπουδαίου συνθέτη του αγγλικού μπαρόκ Χένρυ Πέρσελ, σε παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, παρουσιάζεται από τις 27 Απριλίου έως τις 12 Μαΐου, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Σε μουσική διεύθυνση Μάρκελλου Χρυσικόπουλου, μέσα από την εικαστική και ανατρεπτική ματιά του Γιάννη Σκουρλέτη, της ομάδας bijoux de kant και με τη συμμετοχή του συνόλου της παλαιάς μουσικής Latinitas Nostra και της Χορωδίας του δήμου Αθηναίων το ονειρικό παραμύθι με παλαιούς ήχους και νέα ενδύματα εκτυλίσσεται μέσα σε ένα δάσος, όπου κυριαρχεί το αλλόκοτο και το ανοίκειο.

Το έργο που εντάσσεται στο ρεπερτόριο της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ δεν ανήκει στο κυρίαρχο ιταλικό ή γαλλικό ρεπερτόριο της περιόδου, αλλά στο ιδιάζον αγγλικό. Η Βασίλισσα των ξωτικών ανήκει στο είδος της ημι-όπερας (semi-opera), η οποία αναπτύχθηκε στην Αγγλία στα τέλη του 17ου αιώνα έως τις αρχές του 18ου αιώνα. Είναι σκηνικό είδος, στο οποίο συνδυάζεται η πρόζα με ενόργανη μουσική, τραγούδια και εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια. Το λιμπρέτο του έργου αποτελεί ανώνυμη διασκευή της ρομαντικής κωμωδίας του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας. Παρόλα αυτά το έργο του Χένρυ Πέρσελ έχει μικρή σχέση με το έργο του Σαίξπηρ, καθώς δεν περιλαμβάνει κανέναν στίχο του συγγραφέα. Ωστόσο, είναι δείγμα της μουσικοθεατρικής ιδιοφυΐας του συνθέτη του έργου Διδώ και Αινείας και της πλούσιας φαντασίας του, που δίνει ζωή στις αλληγορικές μορφές και τη χαλαρή πλοκή του λιμπρέτου. Η Βασίλισσα των ξωτικών, η τρίτη από τις πέντε ημι-όπερες που έγραψε ο  Πέρσελ, πρωτοανέβηκε στην Αγγλία το 1692, τρία χρόνια πριν το θάνατο του συνθέτη σε ηλικία 35 ετών.

Πρόκειται για την πρώτη συνεργασία της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ με τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων υπό την διεύθυνση του Σταύρου Μπερή.

Λίγα λόγια για το έργο

Δύο ερωτευμένοι νέοι, η Δάφνη και ο Απόλλωνας, κυριευμένοι από πόθο ο ένας για τον άλλον, μπαίνουν μια νύχτα στο δάσος αψηφώντας τους κινδύνους που παραμονεύουν. Προχωρούν πολύ βαθιά. Εκεί το πυκνό σκοτάδι τους χωρίζει κι ο ένας χάνεται απ’ τα μάτια του άλλου. Το αγόρι παγιδεύεται στα σκοτεινά νερά μιας λίμνης. Παλεύει μάταια να ελευθερωθεί για να ξαναβρεί την αγαπημένη του. Εκείνη κλαίει πιστεύοντας ότι τον έχασε για πάντα. Το μελαγχολικό κλάμα της ξυπνά τα πλάσματα του δάσους. Η Φύση και οι Εποχές του Χρόνου συγκινούνται από τη θλίψη της. Το Φθινόπωρο, ο Χειμώνας, η Άνοιξη, το Καλοκαίρι και ένας Χορός Νυμφών παρασύρουν τους νέους σε μυστηριακές τελετουργίες προετοιμάζοντας τους για μια μεγαλειώδη νέα ένωση.

Πληροφορίες

Η βασίλισσα των ξωτικών -Χένρυ Πέρσελ

Μπαρόκ όπερα

27, 28, 29 Απριλίου & 4, 5, 6, 11, 12 Μαΐου 2018

Μουσική διεύθυνση:  Μάρκελλος Χρυσικόπουλος

Σκηνοθεσία: Γιάννης Σκουρλέτης / bijoux de kant

Σκηνικά-κοστούμια: Κωνσταντίνος Σκουρλέτης

Κίνηση: Tάσος Καραχάλιος

Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα

Διεύθυνση χορωδίας: Σταύρος Μπερής

Απόδοση στίχων: Γλυκερία Μπασδέκη

Δάφνη: Θεοδώρα Μπάκα

Καλοκαίρι: Νίκος Σπανός

Φθινόπωρο: Γιάννης Καλύβας

Άνοιξη: Φανή Αντωνέλου

Χειμώνας: Χάρης Ανδριανός

Απόλλωνας: Τάσος Καραχάλιος

Συμμετέχει το Σύνολο Παλαιάς Μουσικής Latinitas Nostra και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων

Το έργο παρουσιάζεται στην πρωτότυπη γλώσσα (αγγλικά) με ελληνικούς υπέρτιτλους.

* Στην παράσταση εμφανίζονται γυμνά σώματα

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής- Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ώρα έναρξης: 20.30

Τιμές εισιτηρίων: 18 ευρώ, 25 ευρώ

Φοιτητικό: 12 ευρώ