09 ΙΟΥΛΊΟΥ 2015 07:00

Έκθεση ζωγραφικής των Νικόλαου Χριστοφοράκη και Wladimir May στο Μελίνα

Την έκθεση των ζωγράφων Νικόλα Χριστοφοράκη και ο Wladimir May,υπό τον τίτλο Αθέατο / Invisible, φιλοξενεί από τις  9 έως τις  23 Ιουλίου, το Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων «Μελίνα».

Το αθέατο είναι το σημείο επαφής του νου και της ψυχής, εκεί που φωλιάζει η ομορφιά, γεννιέται η έμπνευση, εκεί που τα ερωτήματα γίνονται παλμός και πράξη και σύμπραξη. Είναι σημείο συνάντησης του στοχασμού, της ομορφιάς της σκέψης, της ανησυχίας, των συναισθημάτων, του ονείρου, σημείο επαφής και διαλόγου.

Οι καλλιτέχνες προσκαλούν το κοινό στην εξερεύνηση της αυτούσιας, αλλά συχνά απαρατήρητης πλευράς του ανθρώπου.  Η έκθεση είναι μια πύλη διαλόγου για την τέχνη, τον ρόλο της, τον ζωγράφο και τη ζωγραφική. Ο κόσμος και οι κόσμοι της υποκειμενικότητας, το αθέατο, μέρος και μόνο της καθημερινότητάς μας, θέτουν ερωτήματα και μας επιστρέφουν στον άνθρωπο μέσα από διαφορετικές ζωγραφικές προσεγγίσεις.

Σε μια εποχή ευφάνταστων προτάσεων και εναλλακτικών τεχνικών, πιστοί στην έννοια της ειλικρίνειας της φόρμας και του τόνου, οι ζωγράφοι μας ταξιδεύουν στην πολλαπλότητα της ζωγραφικής αντίληψης, πέρα από τα όρια του καμβά, και θέτουν ερωτήματα, αφήνοντας στον θεατή την πρόθεση στην αναζήτηση των απαντήσεων. Η εικαστική γλώσσα δίνει μόνο το έναυσμα, ταξιδεύοντάς μας στη μαγεία της τέχνης.

Οι οριοθετημένοι συμβολικοί συνειρμοί της κλειστής φόρμας στους πίνακες του Νικόλα Χριστοφοράκη μαζί με τις χρωματικές ρυθμικές εντάσεις της αφαίρεσης στα ανοιχτά ζωγραφικά πεδία  του Wladimir May αποκαλύπτουν το ανεξάντλητο του ανθρώπινου, πέρα από σύνορα και νοοτροπίες και την ομορφιά του ανθρώπινου κόσμου.

Δομές οριοθετημένες και μη, γραφές βαθειά προσωπικές και συνειρμοί συμβολικοί μας βρίσκουν μέτοχους στην ομορφιά της τέχνης. Ανιχνεύοντας διαδρομές, οι ζωγράφοι δημιουργούν νέους ζωγραφικούς ορίζοντες, αυτούς που πηγάζουν από το άδυτο της ψυχής και την ισορροπία του νου του ζωγράφου, αυτούς που σαγηνεύουν και προσκαλούν.

Επιμέλεια έκθεσης: Ναταλία Γκούροβα

Οι καλλιτέχνες

Ο Νικόλας Χριστοφοράκης, αντιπρόεδρος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, σπούδασε ζωγραφική στο εργαστήριο του Δημήτρη Μυταρά στην ΑΣΚΤ Αθήνας, γλυπτική με δάσκαλο τον Θύμιο Πανουργιά και σχέδιο με δάσκαλο τον γλύπτη Νίκο Στέφο. Με μια συνεχή πορεία από τη δεκαετία του ’90 και σειρά ατομικών και ομαδικών εκθέσεων στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, καθώς και με την καθημερινή του δραστηριότητα σαν δάσκαλος στο εργαστήριο ζωγραφικής του στην Αθήνα, ο Νικόλας Χριστοφοράκης είναι μια φωνή ειλικρίνειας και έμπνευσης.

Ο Wladimir May σπούδασε ζωγραφική και γραφικές τέχνες στην Κρατική Ακαδημία Τεχνών A. L. Shtiglitz (Vera Mukhina) της Αγίας Πετρούπολης. Είναι μέλος της Ένωσης Καλλιτεχνών της Ρωσίας (Sojuz Hudozhnikov- Εικαστικό Επιμελητήριο). ‘Έχει κάνει πάνω από 12 ατομικές εκθέσεις τόσο στη Ρωσία, όσο και στην Ευρώπη (Γερμανία, Ολλανδία), ενώ έχει συμμετάσχει και σε σειρά ομαδικών εκθέσεων, εκτός των τακτικών εκθέσεων του Εικαστικού Επιμελητηρίου της Ρωσίας. Με την πορεία του ως ζωγράφος, αλλά και ως δάσκαλος, εμπνέει και εμπνέεται μέσα από τη διαφορετικότητα. Αυτή είναι η πρώτη του συνεργασία με Έλληνα ζωγράφο.

Εγκαίνια: Πέμπτη 9 Ιουλίου, ώρα: 7.30μ.μ.

Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα»:Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης – Θησείο, Στάση Μετρό: Κεραμεικός

τηλ. 210 3452150, 210 3414466

Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη έως Σάββατο 10.00 – 20.00 & Κυριακή 10.00 – 14.00