05 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ 2014 08:00

23-10-2014:«Αθήνα, 180 χρόνια πρωτεύουσα της Ελλάδας» στη Δημοτική Πινακοθήκη

Με τη διοργάνωση της έκθεσης «Αθήνα 180 χρόνια πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους», μια έκθεση αφιερωμένη στους καλλιτέχνες που αγάπησαν και απαθανάτισαν με την τέχνη τους γωνιές και στιγμιότυπα, ανθρώπους, μνημεία και ιδέες μιας από τις ιστορικότερες πόλεις της Ευρώπης, επαναλειτουργεί από τις 3 Νοεμβρίου ,το ιστορικό κτίριο  της Δημοτικής Πινακοθήκης, του δήμου Αθηναίων. Σημειώνεται ότι  το 2014 συμπληρώνονται 180 χρόνια που η Αθήνα ανακηρύχθηκε πρωτεύουσα του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους (1834) και 100 χρόνια από την ίδρυση της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων.

Την έκθεση εγκαινίασε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου.

Περισσότερα από εκατό έργα ζωγραφικής, χαρακτικής και γλυπτικής από τις συλλογές της Δημοτικής Πινακοθήκης , προσκαλούν το κοινό σ’ ένα διάλογο ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, μέσα από 5 θεματικές ενότητες, Διακόσμηση Δημαρχιακού Μεγάρου, Αθηναϊκή τοπιογραφία – Αρχαιολογικοί χώροι, Καθημερινότητα – Ιστορία, Φυσιογνωμίες και Γλυπτική, αλλά και την διαφορετική εικαστική ματιά των δημιουργών. Αφετηρία θα αποτελέσει το «όραμα» για τη δημιουργία της νέας πρωτεύουσας αντάξιας του ονόματος και της ιστορίας της, αλλά και οι εικόνες του σήμερα, των σύγχρονων προβληματισμών, των αναζητήσεων και προσδιορισμών.

Το φιλότεχνο κοινό θα περιηγηθεί ανάμεσα στα έργα, μεταξύ άλλων, των Σταύρου Παπαπαναγιώτου (πρώτος  Έφορος της Πινακοθήκης το 1914),   Άγγελου Γιαλλινά, Δημήτρη Φιλιππότη, Θεόφιλου Χάνσεν, Ερνέστου Τσίλλερ, Γεώργιου Ιακωβίδη, Εμμανουήλ Ζαϊρη, Κωνσταντίνου Παρθένη, Φώτη Κόντογλου, Γεώργιου Γουναρόπουλου, Περικλή Βυζάντιου, Δημητρίου  Γαλάνη, Αγήνωρα Αστεριάδη, Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα,  Ορέστη Κανέλλη, Γεώργιου Προκοπίου, Δημητρίου Βιτσώρη, Γεράσιμου Στέρη, Θάλειας Φλωρά-Καραβία, Τάσου Αλεβίζου, Ηλία Δεκουλάκο, Γιάννη Γαΐτη, Τάκη Μάρθα, Γιάννη Σπυρόπουλου, Αλέκου Φασιανού.

Στο πλαίσιο της έκθεσης,  θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα, ξεναγήσεις και ποικίλες εκδηλώσεις τόσο για τη γνωριμία του κοινού με τις συλλογές όσο και την ενθάρρυνση του διαλόγου για θέματα της πολιτισμικής ταυτότητας της Αθήνας.

Η επαναλειτουργία του νεοκλασικού κτιρίου στην πλατεία Κουμουνδούρου, παράλληλα με τις δραστηριότητες του κτιρίου της Πινακοθήκης στο Μεταξουργείο, ενδυναμώνει το θεσμό της  Πινακοθήκης, υπηρετώντας το όραμά της να εξελιχθεί σε μια δημιουργική κυψέλη μάθησης, αισθητικής απόλαυσης και δημιουργικής παρέμβασης στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Την έκθεση επιμελούνται η Κάλλη Πετροχείλου, Έφορος της Δημοτικής Πινακοθήκης και ο Γιάννης Κολοκοτρώνης, Αν. Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης του Δ.Π.Θ.

Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων:  Πειραιώς 51, Πλατεία Κουμουνδούρου,τηλ.: 210 3231841

Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Τρίτη έως Σάββατο: 10.00-19.00, Κυριακή : 10.00-15.00