25 ΙΟΥΝΊΟΥ 2013 18:00

25-06-2013: Το Θέαμα, στο Θέατρο Κολωνού

Τη θεατρική παράσταση «Το Θέαμα» (The Event) από την  Α.Μ.Κ.Ε. ΕΥΤΟΠΙΑ του John Clancy, σε σκηνοθεσία Βασίλη Κατσικονούρη και ερμηνεία Βαγγέλη Ρόκκου, παρουσιάζει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, την Τρίτη 25 Ιουνίου, στο Θέατρο Κολωνού.

Συντελεστές: Μετάφραση: Κατερίνα Θεοδωράτου, Σκηνικό: Έλενα  Παπαδημητρίου, Κοστούμια: Μαρία Ταγκάλου, Μουσική Επιμέλεια: Βασίλης Κατσικονούρης, Σχεδιασμός ήχων: Γιώργος Στεφανακίδης.

Η αρχική αίσθηση που παίρνει κανείς διαβάζοντας το πρωτότυπο κείμενο του Event είναι εκείνη ενός μετα-μονολόγου: Καμιά προσωπική εξομολόγηση δε γίνεται, κανένα κρυμμένο μυστικό δεν αποκαλύπτεται, δεν ξετυλίγεται καν μια προσχηματική έστω ιστορία.

Μόνο μια γλώσσα γυμνή κι ένας ηθοποιός που αλλεπάλληλα ενδύεται και απεκδύεται τον εαυτό του, παίζοντας στις παρυφές αυτού που συμβατικά ονομάζουμε «ρόλο».

Ο John Clancy στο Event παράγει ένα θέατρο έξω από το θέατρο, μ` ένα κείμενο που κλείνει κοροϊδευτικά το μάτι στη σκηνική σύμβαση, γραμμένο σε μια γλώσσα επίπεδη, «διάφανη», ολωσδιόλου αντιθεατρική, μια γλώσσα που αποδομεί την ίδια τη θεατρική πράξη, και ως σημαίνον αλλά και ως σημαινόμενο.

Ωστόσο, μ’ ένα μαγικό τρόπο, αυτή ακριβώς η γυμνή γλώσσα και η –σκόπιμη- αρχική αμηχανία που δημιουργεί, αφοπλίζει το θεατή – δέκτη, για να τον παρασύρει στη συνέχεια σε μια ολότελα sui generis αλλά απόλυτα αυθεντική θεατρική συγκίνηση. Υπονομεύοντας όλους τους νόμους και τις νόρμες του «θεάματος», από τον πυρήνα, την ουσία της παράστασης, ως το περίβλημα, την κοινωνική απήχηση και όλο το «γύρω γύρω» -παραγωγή, κριτική, δημόσιες σχέσεις- λοξοκοιτάζει ταυτόχρονα την ίδια τη ζωή, με τις δικές της συμβάσεις και νόρμες, τον πυρήνα και το περίβλημά της, για να μας δείξει μ` έναν πρωτόγνωρο τρόπο πόσο «θεατρική» είναι τελικά η τραγικότητα της ανθρώπινης κατάστασης.

Θέατρο και ζωή συμπλέκονται ακατάλυτα σ` αυτά τα 70 λεπτά, και ο θεατής αποχωρεί με την τελική αίσθηση ότι αυτό προεκτείνεται και πίσω και έξω από τη σκηνή, και κυρίως μέσα στην ίδια του την ύπαρξη.

Θέατρο Κολωνού:  Ιωαννίνων & Καπάνεως

Ώρα: 21.00

Είσοδος ελεύθερη