att357bc

Το πρόγραμμα του πολιτιστικού 2ημέρου που διοργανώνει στις 18 & 19 Μαΐου στην Πλάκα, με τη συμπλήρωση των 40 χρόνων συνεχούς δράσης για την προστασία της Φύσης και της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ανακοίνωσε η διοίκηση της  Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

Ένα ανοιξιάτικο σαββατοκύριακο με τον Διονύση Σαββόπουλο σε συναυλία, την Λυδία Κονιόρδου σε μεταμεσονύκτια Παπαδιαμαντική Αγρυπνία μαζί με τον Σωκράτη Σινόπουλο, τον Χάρη Λαμπράκη και την Κατερίνα Παπαδοπούλου, τον Γιάννη Σιμωνίδη στην Απολογία του Σωκράτη, με ξεναγήσεις από σημαντικούς αρχαιολόγους / ειδικούς σε μνημεία της Πλάκας, με τη συμμετοχή του Παιδικού Μουσείου, του Μουσείου Λαϊκών Μουσικών Οργάνων, του Μουσείου Παιδικής Τέχνης, με καντάδες της παλιάς Αθήνας, με δράσεις από τα σχολεία της περιοχής – δημόσια και ιδιωτικά, με παιχνίδια για παιδιά, με χορούς από το Λύκειο Ελληνίδων, με παράσταση Καραγκιόζη από τον Ηλία Καρελλά, και άλλα δρώμενα εκπλήξεις.

Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα και τη σημαντική στήριξη του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού, του Δήμου Αθηναίων και του ΟΠΑΝΔΑ, καθώς και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Ο Πρόεδρος της ΕΛΛΕΤ κ. Γιάννης Μιχαήλ, άνοιξε τη συνέντευξη τύπου, και η ιδρύτρια της Εταιρείας κα Λυδία Καρρά, έκανε μια σύντομη αναδρομή στη 40χρονη πορεία της: «Γιορτάζουμε τα 40 χρόνια δράσης, όχι για να θριαμβολογήσουμε...Γιορτάζουμε με μια αίσθηση ευγνωμοσύνης στους χιλιάδες συμπολίτες μας από όλη την χώρα που, είτε με την προσφορά της γνώσης και της εργασίας τους, είτε με οικονομική γενναιοδωρία, συνέβαλαν στο να διασωθούν τόσα πολύτιμα κομμάτια της κληρονομιάς και της φύσης του τόπου μας. Αυτά που αποτελούν τον πραγματικό πλούτο της δικής μας γενιάς και την κληρονομιά των επόμενων γενεών. Υπήρξαν βέβαια και αρκετά που προσπαθήσαμε αλλά δεν καταφέραμε να διασώσουμε».

Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης στο μήνυμά του τόνισε την πλούσια δράση της ΕΛΛΕΤ και τον αγώνα της για τη διάσωση της Πλάκας: «Η διάσωση του ιστορικού χαρακτήρα της Πλάκας  υπήρξε το βασικό κίνητρο, το κρίσιμο εφαλτήριο για την πλούσια δράση της Ελληνικής Εταιρείας. Δράση, η οποία, σαράντα χρόνια τώρα, εστιάζει εκτός από την πολιτιστική κληρονομιά, στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες, εντός αλλά και εκτός των τειχών της Αθήνας και της Αττικής, με εντυπωσιακά και απτά αποτελέσματα».

Θερμό χαιρετισμό απέστειλε η Γενική Γραμματέας Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι: «η Ελληνική Εταιρεία αναδείχθηκε στη μεγαλύτερη ίσως αμιγώς εθνική Μη Κυβερνητική Οργάνωση, και τη μοναδική στην Ελλάδα που επικεντρώθηκε συνδυαστικά στο περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά, εργαζόμενη για την ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση των πολιτών προς την κατεύθυνση της προστασίας και ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου της Χώρας, της προάσπισης της οικολογικής ισορροπίας, και της εφαρμογής πολιτικών βιώσιμης ανάπτυξης».

Σε μήνυμά της άλλωστε από το Μιλάνο, όπου βρίσκεται για τις παραστάσεις της «Οδύσσειας», η κα Λυδία Κονιόρδου μίλησε για τη συμμετοχή της στη γιορτή: «Χαίρομαι ιδιαίτερα που θα συμμετέχω σ’ αυτές τις εορταστικές εκδηλώσεις της Ελληνικής Εταιρίας. Η γιορτή αυτή δεν είναι μόνο για την Εταιρία και τους ανθρώπους, που με τόσο άοκνο και νεανικό ενθουσιασμό προσφέρουν τόσα χρόνια, με συνέπεια και συνέχεια στον τόπο. Είναι μια γιορτή για όλους μας, που παίρνουμε δύναμη και ελπίδα από το παράδειγμα τους, είναι μια γιορτή για τον τόπο, μια υπενθύμιση ότι υπάρχει μια Ελλάδα που ανθίσταται δημιουργώντας και ενώνοντας τους ανθρώπους σε κοινό σκοπό.... Ονειρεύτηκα μια ολονυχτία με τον λόγο του Παπαδιαμάντη, για να απλωθεί στο φυσικό του χώρο που είναι η περιοχή γύρω από την Πλάκα και το Θησείο, στον σπάνιο χώρο που είναι το Μετόχι του Παναγίου Τάφου, έτσι ώστε να πλημμυρίσει ο άγιος αυτός  χώρος με την ευωδιά του λόγου του και να μας υπενθυμίσει ότι το Θείο κατοικεί σε όλα τα μικρά, όμορφα και ταπεινά της ελληνικής γης».

Τη Συνέντευξη Τύπου έκλεισαν η κα Λίλα Μαραγκού, ομότιμη καθηγήτρια κλασσικής αρχαιολογίας, που μίλησε θερμά για το έργο της ΕΛΛΕΤ «που ασχολήθηκε μεταξύ άλλων αθόρυβα και αποτελεσματικά με τα μικρά και τα ταπεινά, όπως τα τοπία, τις στέρνες και τ’ αλώνια της Αμοργού», και ο κ. Διονύσης Σαββόπουλος, που ευχήθηκε παντοτινή άνοιξη στην ΕΛΛΕΤ και καλή αντάμωση στη συναυλία του στη Ρωμαϊκή Αγορά σημειώνοντας: «Βρίσκομαι εδώ, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ, της οποίας το έργο γλυκαίνει όχι μόνο τη δική μου καρδιά αλλά και την καρδιά όλων μας». 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση www.ellet.gr.

Επισυνάπτεται το πρόγραμμα για τις 18 και 19 Μαίου 2013

Ημερομηνία: 
Σάβ, 18/05/2013 (Όλη την ημέρα) - Κυρ, 19/05/2013 (Όλη την ημέρα)
ΣυνημμένοΜέγεθος
Εκδηλώσεων- 40 χρόνια, 1 γιορτή.doc180.5 KB

  Όροι Χρήσης

  Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

  Περισσότερα

  Επικοινωνία

  Δημαρχιακό Μέγαρο
  Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

  Δημαρχείο
  Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
  Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με τον πάροχο σας)
  Περισσότερα

  Σύνδεσμοι

  Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.  Περισσότερα

  Χάρτης Ιστότοπου

    Ροές RSS

  Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


  Χάρτης Ιστού
  Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.