14 ΜΑΡΤΊΟΥ 2013 22:00

15-03-2013: 6η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων (Σ.Ε.Σ.) συνδιοργανώνουν, για 6η συνεχή χρονιά,την Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας, από τις 15 έως τις 23 Μαρτίου 2013, αναλαμβάνοντας δράσεις πανελλαδικά.

Στο πλαίσιο της συνολικής δράσης,  την Τρίτη 19 Μαρτίου 2013, στις 18.00, πραγματοποιείται εσπερίδα  με θέμα «Οδική Ασφάλεια: Βράβευση Τροχονόμου της Χρονιάς», στην Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων. Παράλληλα, καθημερινά έως και τις 23 Μαρτίου, μέσα από προγράμματα και εφαρμογές, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν  για την Κυκλοφοριακή Αγωγή και την Οδική Ασφάλεια.     

Πρόγραμμα δράσεων σε Αθήνα και Πάτρα

Παρασκευή 15 Μαρτίου:         

Αθήνα (Τεχνόπολις, Γκάζι , Αθήνα, 14:00-17:00)

Νέοι και Επαγγελματίες Οδηγοί

1) Επισκέψεις Δημοτικών/ Γυμνασίων/ Λυκείων (κατόπιν προγραμματισμού)

2)Εκπαίδευση συνεργατών Ι.Ο.ΑΣ. με τον εξοπλισμό προσομοιωτών της «Κινητής Μονάδας Οδικής Ασφάλειας»  του Ινστιτούτου.(14:00 –17:00)

3)Εκπαίδευση ενηλίκων με τον εξοπλισμό προσομοιωτών της «Κινητής Μονάδας Οδικής Ασφάλειας» του Ινστιτούτου, Είσοδος ελεύθερη για το κοινό (17:00–20:00)

Σάββατο 16 Μαρτίου:     

Αθήνα (Τεχνόπολις, Γκάζι, 10:00 – 16:00)

Ημέρα Ποδηλάτου

1)Εκπαίδευση Σώματος Ελλήνων Προσκόπων με τον εξοπλισμό προσομοιωτών της «Κινητής Μονάδας Οδικής Ασφάλειας»(10:30-12:00)

2)Παρουσίαση προγράμματος «Ασφαλώς Ποδηλατώ» στους συμμετέχοντες του Άθλου ΙΙ- Γύρος της Πελοποννήσου (12:00-13:00)

3)Εκπαίδευση των συμμετεχόντων του Ποδηλατικού Άθλου ΙΙ-Γύρος της Πελοποννήσου  με τον εξοπλισμό προσομοιωτών της «Κινητής Μονάδας Οδικής Ασφάλειας» (13:00-14:00)

4)Πρόγραμμα εκπαίδευσης χρήσης ποδηλάτου «Ασφαλώς ποδηλατώ» για παιδιά. (14:00-16:00)

5)Εκπαίδευση νέων και ενηλίκων με τον εξοπλισμό προσομοιωτών της «Κινητής Μονάδας Οδικής Ασφάλειας» (14:00-16:00)

Είσοδος ελεύθερη για το κοινό

Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα στο Γκάζι (LAB) και στο Μαρούσι (Esatto)

Συνεργάτες και Εθελοντές του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» θα πραγματοποιήσουν εξόρμηση – ενημέρωση σε νυχτερινά κέντρα της Αθήνας και της Πάτρας με φιλικά αλκοτέστ σε οδηγούς. Οι οδηγοί ανάλογα με το αν έχουν καταναλώσει ή όχι αλκοόλ θα επιβραβεύονται ή θα δέχονται συμβουλές να μην χρησιμοποιήσουν το αυτοκίνητο τους για εκείνη τη βραδιά.

Κυριακή 17 Μαρτίου:            

Αθήνα: (Τεχνόπολις, Γκάζι, 10:00-16:00)

Ημέρα για τα παιδιά

1)Εκπαίδευση νέων και ενηλίκων με τον εξοπλισμό προσομοιωτών της «Κινητής Μονάδας Οδικής Ασφάλειας»

2)Παιδική Χώρα της Οδικής Ασφάλειας:

Κουκλοθέατρο, χειροτεχνίες ,εικαστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες με  σκοπό την εξοικείωση των παιδιών σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής.

3)Πρόγραμμα εκπαίδευσης χρήσης ποδηλάτου «Ασφαλώς ποδηλατώ» για παιδιά

4)Εκπαίδευση γύρω από θέματα κυκλοφοριακής αγωγής και ασφάλειας στο δρόμο για 

μαθητές δημοτικού – γυμνασίου  με το πρόγραμμα «Κυκλοφορώ με ασφάλεια» και

«Κάντο Σωστά».

Είσοδος ελεύθερη για το κοινό

Δευτέρα 18 Μαρτίου:        

Αθήνα: (Τεχνόπολις, Γκάζι, 10:00 – 16:00)

«Παιδιά και γονείς μαζί» για την Οδική Ασφάλεια

1)Balloonorama: Ο ουρανός της Αθήνας θα «στολιστεί» με μπαλόνια με μηνύματα που αφορούν στην Οδική Ασφάλεια. Τα μπαλόνια θα έχουν ζωγραφίσει παιδιά που θα επισκεφτούν το χώρο της Τεχνόπολις

2)Ενημέρωση και εκπαίδευση σχετικά με τη σωστή και ασφαλή μεταφορά των παιδιών με χρήση ειδικών καθισμάτων σε οχήματα (11:00–12:00)

3)Εκπαίδευση γύρω από θέματα κυκλοφοριακής αγωγής σε μαθητές δημοτικού & γυμνασίου  με τα προγράμματα «Κυκλοφορώ με ασφάλεια»  και «Κάντο Σωστά», αντίστοιχα. (10:00–16:00)

4)Εκπαίδευση νέων και ενηλίκων με τον εξοπλισμό προσομοιωτών της «Κινητής Μονάδας Οδικής Ασφάλειας»

Είσοδος ελεύθερη για το κοινό

Τρίτη 19 Μαρτίου:        

Αθήνα: (Τεχνόπολις, Γκάζι, 10:00- 16:00)

Επίσκεψη Σχολείων / Εσπερίδα

1)Εκπαίδευση γύρω από θέματα κυκλοφοριακής αγωγής σε μαθητές δημοτικού  με το πρόγραμμα «Κυκλοφορώ με ασφάλεια» (κατόπιν προγραμματισμού)

2)Πρόγραμμα εκπαίδευσης χρήσης ποδηλάτου «Ασφαλώς ποδηλατώ» για παιδιά

3)Εκπαίδευση μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων στο χώρο σε θέματα οδικής ασφάλειας (κατόπιν προγραμματισμού) με τον εξοπλισμό προσομοιωτών της «Κινητής Μονάδας Οδικής Ασφάλειας» και με το πρόγραμμα «Κάντο σωστά».

4)Εκπαίδευση νέων και ενηλίκων με τον εξοπλισμό προσομοιωτών της «Κινητής Μονάδας Οδικής Ασφάλειας» (12:30-17:00)

5)Εσπερίδα που συνδιοργανώνει το Ι.Ο.ΑΣ. και ο Σ.Ε.Σ. μαζί για την απονομή του Βραβείου του Τροχονόμου της Χρονιάς(18:00–20:00) για τη συμβολή του στην πρόληψη των τροχαίων δυστυχημάτων.

Είσοδος ελεύθερη για το κοινό

Τετάρτη 20 Μαρτίου:

Δράσεις στην Πάτρα.

Πέμπτη 21 Μαρτίου: 

Πάτρα:

1)Εκπαίδευση μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τη χρήση της «Κινητής Μονάδας Οδικής Ασφάλειας» στο Κέντρο Αναφοράς για την Οδική Ασφάλειας για τη Δυτική Ελλάδα (Πανεπιστήμιο Πατρών, Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας, εκκρεμές του Φουκώ).  (09:00-15:00)

2)Εκπαίδευση συνεργατών Ι.Ο.ΑΣ. με τον εξοπλισμό προσομειωτών της «Κινητής Μονάδας Οδικής Ασφάλειας» του Ινστιτούτου στο Κέντρο Αναφοράς για την Οδική Ασφάλειας για τη Δυτική Ελλάδα (Πανεπιστήμιο Πατρών, Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας, εκκρεμές του Φουκώ) (15:00-17:00)

3)Απονομή Βραβείου / Υποτροφίας «Πάνος Μυλωνάς» σε 2 φοιτητές του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Η απονομή θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα τελετών «Οδυσσέας Ελύτης» του Πανεπιστημίου Πατρών. Θα ακολουθήσουν παρουσιάσεις στο Κέντρο Αναφοράς για την Οδική Ασφάλεια Δυτικής Ελλάδας που φιλοξενείται στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στο χώρο του Μουσείου Επιστημών και Τεχνολογίας στο κτίριο του Εκκρεμούς του Φουκώ. (12:00-13:00)

Παρασκευή  22 Μαρτίου:

Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευγένειας στο Δρόμο και Ημέρα Οδικής Ασφάλειας στους Ελληνικούς Αυτοκινητόδρομους   

 Πανελλαδικά στο πλαίσιο της εν λόγω εβδομάδας θα εορτασθεί στις 22 Μαρτίου 2013 και η «Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευγένειας στο Δρόμο» παράλληλα με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και στη Γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης» στο Αντίρριο. Με αφορμή την Περιφερειακή Μέρα Οδικής Ασφάλειας για τη Δυτική Ελλάδα παρουσία του Περιφερειακού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας θα αναπτυχθεί διάλογος μεταξύ όλων των εμπλεκομένων πλευρών με θέμα «Κρίση και Οδική Ασφάλεια». Θα παρουσιαστεί δημοσιογραφική έρευνα υπό μορφή videoγια να αποτελέσει το έναυσμα για το διάλογο που θα ακολουθήσει.

Για την ημέρα αυτή θα αποσταλεί σε 143 φορείς έντυπο ενημερωτικό υλικό πανελλαδικά προκειμένου οι Έλληνες οδηγοί, οι οποίοι σύμφωνα με έρευνα (Ι.Ο.ΑΣ. και TNS 2008) είναι οι πιο επιθετικοί στην Ευρώπη, να γίνουν αποδέκτες της σημασίας του μηνύματος της Ευγένειας  στο Δρόμο, η οποία αποτελεί βασικό στοιχείο για την Ασφάλεια και τον Πολιτισμό στους δρόμους μας. Και συγκεκριμένα:

Διανομή νέου εντύπου για την Ευγένεια και την Ασφάλεια στο δρόμο, από τους Αυτοκινητόδρομους της χώρας – Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Αττική Οδός, Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, Εγνατία Οδός,  Μορέας, Νέα Οδός, Κεντρική Οδός, Ολυμπία Οδός καθώς και από το Τ.Ε.Ο. (Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας).

Στην Αττική και Πανελλαδικά:

Ημέρα Ευγένειας στο Δρόμο (στην Ελλάδα και Πανευρωπαϊκά) – Διανομή εντύπου για την Ευγένεια στο δρόμο και ενημέρωση πολιτών, οδηγών και φορέων από συνεργαζόμενους φορείς.

Πάτρα:

Εκπαίδευση ενηλίκων, φορέων και συλλόγων με τη χρήση του εξοπλισμού της Κινητής Μονάδας Οδικής Ασφάλειας στις εγκαταστάσεις της Γέφυρας «Χαρίλαος Τρικούπης» στο Αντίρριο (10:00-16:00)

Σάββατο 23 Μαρτίου: 

Πάτρα:

Εκπαίδευση ενηλίκων, φορέων, εθελοντικών οργανώσεων, συλλόγων και πολιτών με τη χρήση του εξοπλισμού της Κινητής Μονάδας Οδικής Ασφάλειας στις εγκαταστάσεις της Γέφυρας «Χαρίλαος Τρικούπης» στο Αντίρριο (10:00-16:00)

Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα σε Αθήνα και Πάτρα

Συνεργάτες και Εθελοντές του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» θα πραγματοποιήσουν εξόρμηση – ενημέρωση σε νυχτερινά κέντρα της Αθήνας και της Πάτρας με φιλικά αλκοτέστ σε οδηγούς. Οι οδηγοί ανάλογα με το αν έχουν καταναλώσει ή όχι αλκοόλ θα επιβραβεύονται ή θα δέχονται συμβουλές να μην χρησιμοποιήσουν το αυτοκίνητο τους για εκείνη τη βραδιά.

Κυριακή 24-Τρίτη 26 Μαρτίου:

Πάτρα:

Εκπαίδευση ενηλίκων, φορέων και συλλόγων με τη χρήση του εξοπλισμού της Κινητής Μονάδας Οδικής Ασφάλειας στις εγκαταστάσεις της Γέφυρας «Χαρίλαος Τρικούπης» στο Αντίρριο (10:00-16:00)

Χανιά – Κρήτη:

Δράσεις στα Χανιά πραγματοποιούνται από 19-22 Μαρτίου από το συνεργαζόμενο Σύλλογο Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (ΠΡΟ.Τ.Α.) με επίκεντρο την ενημέρωση για το κράνος με κεντρικό σύνθημα «ΚΡΑΝΙΟΘΕΙΤΕ» ενώ θα ακολουθήσει διοργάνωση στην 115 Αεροπορική Βάση της Σούδας.

Δράσεις επίσης υλοποιούνται πανελλαδικά από Φορείς, εθελοντικές οργανώσεις και ενεργούς πολίτες και δίκτυο συνεργατών σε όλη τη χώρα.

Στη δυσκολία της κρίσης απαντάμε με ευγένεια στο δρόμο!

Περισσότερες πληροφορίες: Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς»: 210-8620150, [email protected]

Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων: 210- 3640604, [email protected]

 

ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ : Πειραιώς 100, Γκάζι