ήλιος του Βραβείου Κουν

Ο  Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και η Ένωσις Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών διοργανώνουν, τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου, την τελετή απονομής των Βραβείων, Τιμητικών Διακρίσεων και Επαίνων των Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής 2012, καθώς και των Βραβείων «Κάρολος Κουν» 2012, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Αναγνωρισμένος ως ο εγκυρότερος σχετικός θεσμός, τα Βραβεία Κριτικών αγκαλιάζουν όλες τις κατηγορίες της ελληνικής λόγιας δραστηριότητας στα δύο αυτά κεντρικά παραστατικά αντικείμενα, με παράλληλες αναφορές σε θεατρολογικά και μουσικολογικά συγγράμματα.

Ειδικό κεφάλαιο στην τελετή απονομής αποτελούν τα Βραβεία «Κάρολος Κουν», αφιερωμένα από τον Δήμο Αθηναίων στον σκηνοθέτη που ανάλωσε τη ζωή του στην υπηρεσία του νεοελληνικού θεάτρου. Με τα Βραβεία αυτά τιμώνται και φέτος οι διαπρέψαντες στο χώρο αυτό σκηνοθέτες, ηθοποιοί και δραματουργοί, κατά την περίοδο 2011 - 2012.

Κεντρικό πόλο ενδιαφέροντος αποτελούν, τα δύο Μεγάλα Βραβεία, Θεάτρου και Μουσικής, της Ενώσεως για την περίοδο 2011 –2012, των οποίων η ανακοίνωση επιφυλάσσεται για την ημέρα της Τελετής. Και εφέτος δυο καταξιωμένες προσωπικότητες θα πλαισιώσουν τον μακρύ και λαμπρό κατάλογο των διακρίσεων αυτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Βραβεία στον τομέα του Θεάτρου περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, κατηγορίες  Διεθνούς Θεατρικού Ρεπερτορίου και  Αρχαίου Δράματος, ενώ στις τιμητικές διακρίσεις της  Μουσικής συμπεριλαμβάνονται  ενδιαφέρουσες  για Πολιτισμικό Οργανισμό δραστηριοποιούμενο στην Περιφέρεια,  Δίσκο Ελληνικού Ενδιαφέροντος, καθώς και  για Νέο ή Πρωτοεμφανιζόμενο Καλλιτέχνη, κατηγορία κοινή στους τομείς Θεάτρου & Μουσικής.

Ιδιαίτερη αναφορά οφείλεται στο εφετινό Βραβείο Θεατρολογικού Συγγράμματος, που παρέχει την ευκαιρία απόδοσης τιμής στον διαπρεπή λογοτέχνη, διανοητή και κριτικό Θεάτρου Γιάννη Βαρβέρη, με την ευκαιρία ολοκλήρωσης της πολύτομης έκδοσης των κριτικών του απάντων που παρουσιάζουν ιδιαίτερο θεατρολογικό ενδιαφέρον.

Τέλος, με τη χορηγία της διακεκριμένης βιολονίστας κ. Ισμήνης Χρυσοχόου – Κάρτερ, θεσπίζεται Θεατρικό Βραβείο «Γιώργου Κάρτερ», στη μνήμη του σπουδαίου αυτού ανθρώπου της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, θεατρικού κριτικού και λογοτέχνη, που διετέλεσε επί πολλά χρόνια πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Λογοτεχνών και γενικός γραμματέας της Ενώσεως Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών και έφυγε ξαφνικά από τη ζωή τον περασμένο Ιούλιο.

Οι Επιτροπές Θεάτρου και Μουσικής απαρτίζονται και αυτή τη φορά από κριτικούς προερχόμενους από ένα ευρύ φάσμα του έντυπης δημοσιογραφίας. Συγκεκριμένα την Επιτροπή Θεάτρου αποτελούν οι Αριστούλα Ελληνούδη, Καλλιόπη Ραπανάκη, Έλλη Σολομωνίδου - Μπαλάνου, Μαρώ Τριανταφύλλου, προεδρευόμενη επί τιμή από τον Αντιπρόεδρο του ΔΣ της Ενώσεως Ζήση Τσιριγκούλη, ενώ η Επιτροπή Μουσικής αποτελείται από τους Κορνήλιο Διαμαντόπουλο, Κυριάκο Λουκάκο (Πρόεδρος), Γιώργο Β. Μονεμβασίτη,  Κωνσταντίνο Καράμπελα – Σγούρδα και  Ευτύχιο Δ. Χωριατάκη. Την Τελετή θα παρουσιάσει, ευγενώς προσφερθείσα, η διακεκριμένη ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, κ. Αγάπη Μανουρά.

Τα Μεγάλα Βραβεία Θεάτρου και Μουσικής περιλαμβάνουν επίχρυσα ακριβή αντίγραφα στεφάνου, το οποίο βρέθηκε σε βασιλικό τάφο της Αττικής Ελληνιστικής Εποχής και φυλάσσεται στο Μουσείο Μπενάκη, που τα κατασκευάζει. Το βασικό σύμβολο των Βραβείων Καρόλου Κουν, είναι αντίγραφο του «Ήλιου», το οποίο φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Διαμαντής Διαμαντόπουλος για τις ανάγκες της σκηνοθεσίας της «Άλκηστης» του Ευριπίδη, που ήταν και το πρώτο αρχαιοελληνικό έργο που σκηνοθέτησε ο Κάρολος Κουν.   

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος»

Ώρα έναρξης:12.00

 

Ημερομηνία: 
Δευ, 18/02/2013 - 12:00 - 17:00
ΣυνημμένοΜέγεθος
ΒΡΑΒΕΙΩΝ 2012.doc46 KB

  Όροι Χρήσης

  Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

  Περισσότερα

  Επικοινωνία

  Δημαρχιακό Μέγαρο
  Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

  Δημαρχείο
  Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
  Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
  Τηλ.  
  210 5287800

  Περισσότερα

  Σύνδεσμοι

  Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.  Περισσότερα

  Χάρτης Ιστότοπου

    Ροές RSS

  Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


  Χάρτης Ιστού
  Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.