08 ΙΟΥΝΊΟΥ 2012 15:00

01-06-2012: Οι δημιουργοί εξηγούν γιατί επιλέγουν άδειες Creative Commons, στην Τεχνόπολις

Εκδήλωση – ανοιχτή συζήτηση με τίτλο: “Οι δημιουργοί εξηγούν γιατί επιλέγουν άδειες Creative Commons”, διοργανώνει  η   Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ, www.eellak.gr), την Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012, στην Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων.

Η εκδήλωση απευθύνεται σε όλους όσους ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για τις άδειες Creative Commons (creativecommons.gr), τον τρόπο χρήσης και προώθησής τους. Πιο συγκεκριμένα θα υπάρχει ενημέρωση τόσο για τους δημιουργούς που ενδιαφέρονται να αδειοδοτήσουν τα έργα τους με άδειες Creative Commons, όσο και για τους χρήστες που χρησιμοποιούν ήδη ή ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν ανοιχτό περιεχόμενο Creative Commons. 

Περισσότερες πληροφορίες για τις άδειες Creative Commons

Στην Ελλάδα οι άδειες Creative Commons μεταφέρθηκαν στο ελληνικό δίκαιο και μεταφράστηκαν στα ελληνικά το 2007 με πρωτοβουλία της  Ομάδας Εργασίας του e-business  forum η οποία είχε κύριο στόχο να συμβάλλει στην προώθηση και ανάπτυξη του Ανοιχτού Περιεχομένου στο χώρο της εκπαίδευσης, του δημόσιου τομέα και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο η ΕΕΛΛΑΚ υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Creative Commons συμβάλλοντας έτσι στο κοινό όραμα των δύο οργανισμών, την ανάπτυξη του κινήματος ανοιχτής πρόσβασης (open access movement). Οι άδειες Creative Commons αποτελούν τυποποιημένα νομικά εργαλεία που επιτρέπουν στο δημιουργό να επιλέξει ο ίδιος τον τρόπο με τον οποίον θα διαθέτει το πνευματικό του δημιούργημα (από μουσική και κείμενο μέχρι οπτικό-ακουστικά και καλλιτεχνικά έργα). Κατά αυτό τον τρόπο αυξάνουν την προσβασιμότητα στο περιεχόμενο και επιτρέπουν τη νόμιμη χρήση περιεχομένου σε υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης, όπως ιστολόγια, κοινωνικά δίκτυα, και πλατφόρμες συμμετοχικής δημιουργίας (wikis, κλπ).

Αναλυτικό πρόγραμμα καθώς και περισσότερες πληροφορίες στον  ιστότοπο, www.creativecommons.gr

Επικοινωνία: Δέσποινα Μητροπούλου: 210 7474-271, info at ellak.gr

 

Τεχνόπολις, αίθουσα  «Άγγελος Σικελιανός» (Κτίριο «Δ4»):  Πειραιώς 100, Γκάζι.

Ώρα : 18:00.

Είσοδος ελεύθερη