18 ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ 2011 09:00

14-10-2001: Εφημεριδο-περιοδικό «Οι Φιλίες των Παιδιών»

Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων και το 35ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών- Εξάρχεια παρουσιάζουν, από 18 έως 30 Οκτωβρίου 2011 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, το Εφημεριδοπεριοδικό Οι Φιλίες των Παιδιών. Το εφημεριδοπεριοδικό, στο οποίο συμμετέχουν κατά 80% παιδιά μεταναστών, έχει πάρει τρεις τιμητικές διακρίσεις, από το Ίδρυμα Μπότση, το Συνήγορο του Παιδιού και τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά.

Η εναλλακτική κυκλοφορία «σχολικών» περιοδικών που απευθύνονται σε (ή γίνονται από) παιδιά, αποτελούν ερασιτεχνική δραστηριότητα σε θεσμούς (εκπαίδευσης, αναμόρφωσης, πρόνοιας, εκπαίδευσης ενηλίκων, επιμόρφωσης, δημοτικής παιδείας) και αποβλέπουν στον εγγραμματισμό, τη διακίνηση ιδεών, την αναγνώριση της ταυτότητας, στην διατήρηση και ενίσχυση της συλλογικής ταυτότητας που επικαλούνται, στον επαγγελματικό προσανατολισμό, στην διακίνηση τους στην ευρύτερη κοινότητα που αποβλέπουν, στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης των συντακτών τους και στη δημοσιότητα κοινωνικών και πολιτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συντάκτες τους. Μια τέτοια περίπτωση ιδιοποίησης όλου αυτού του προβληματισμού μπορεί να θεωρηθεί και το εφημεριδοπεριοδικό «Οι φιλίες των παιδιών».

«Οι φιλίες των παιδιών» είναι στηριγμένο στα βιβλία της β΄ δημοτικού, αλλά και στα βιβλία κι άλλων τάξεων  και αποτελεί μια προσπάθεια συστηματικής συμμετοχικής παρατήρησης της ημερήσιας διάταξης [agenda setting] του σχολείου και καταγραφής της. Η έκδοση του σχολικού εντύπου αποβλέπει στη γενίκευσή του  σ’ όλα τα σχολεία με τη μορφή σχολικής εφημερίδας. Πέρα από την συνεισφορά της στην κατασκευή της παιδικής ηλικίας, είναι μια διαδικασία με μέθοδο και τεχνικές παρά απλή συνάθροιση ύλης και συσχετίζει όλες τις δυνατές δεξιότητες: συναισθήματα, κοινωνικά συμβόλαια, σχέση μέσου και σκοπού για την παραγωγή αιτημάτων, επικοινωνία, πολλαπλούς εγγραμματισμούς, τεχνολογικό αλφαβητισμό, δυναμική ομάδων, έμφυλες σχέσεις, γυναικεία γραφή, πολιτειότητα, ρητορική, εργαστήρια γραφής και ανάγνωσης, κατάρριψη της αυθεντίας μέσα από την συμμετοχή πολλών ενηλίκων, αφηγήσεις ζωής, χωρική νοημοσύνη μέσα από επιτόπια ρεπορτάζ και από – σχολειοποίηση. Αυτή η έννοια της από – σχολειοποίησης σημαίνει ότι με αφορμή την έκδοση του σχολικού εντύπου τα παιδιά ξαναδοκιμάζουν τις σχέσεις με τους χώρους, την δυνατότητα εξόδου από το σχολείο, με όρους λογικής των δικτύων και διάλογο του μέσα με το έξω.

Στόχος του σχολικού εντύπου είναι οι συσχετίσεις διάφορων εκφάνσεων της σχολικής ζωής που συσχετίζονται με τη συλλογική δράση και η παρουσίαση της έκδοσης του σχολικού εντύπου «Οι φιλίες των παιδιών». Πιο συγκεκραμένα με την έκδοση του σχολικού εντύπου «Οι φιλίες των παιδιών» (35ο δημοτικό σχολείο Αθηνών – Εξάρχεια) δίνεται η αφορμή να συζητηθούν έννοιες που  παίρνουν μέρος στην εκπαιδευτική διαδικασία, τέτοιες όπως είναι η δημόσια σφαίρα, η πολιτειότητα, ο εγγραμματισμός, η επιστημολογική συγκρότηση του γνωστικού ενδιαφέροντος, η ενδυνάμωση μέσω της γραφής, η δυναμική των ομάδων, η παραγωγή υποκειμενικότητας, ο εγγραμματισμός στα Μέσα, η παιδική δημοσιογραφία, τα δικαιώματα του παιδιού και το «γίγνεσθαι» της παιδικής ηλικίας. Επίσης σημαντική έννοια, η οποία είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης είναι η από – σχολειοποίηση και η καταγραφή της στο έντυπο.

Τις δράσεις επιμελείται ο δάσκαλος και υποψήφιος Δρ. του Πανεπιστημίου Αθηνών Μπάμπης Μπαλτάς.

 

H έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Public.

Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων, Η πόλη ανοίγεται στα παιδιά με περιεχόμενο τη σχέση Παιδί – Πόλη – Τέχνη.

 

Εγκαίνια: Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2011, ώρα 18.30

Διάρκεια: 18 – 30 Οκτωβρίου 2011

Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων- Αίθουσα «Κόντογλου»:
Ακαδημίας 50, τηλ.: 210 36 21 601, στάση Μετρο: Πανεπιστήμιο
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο: 10.00 – 14.00 & 17.00 – 21.00, Κυριακή 10.00 – 14.00, εκτός Δευτέρας και απογεύματος Κυριακής.