27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024 10:06

Νίκος Σοφιανός: «Απαίτηση για άμεσες λύσεις»

«Η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου “λογοδοσίας της δημοτικής Αρχής” είναι μια διαδικασία στην οποία δεν προβλέπει η ύπαρξη απαρτίας, ούτε η δυνατότητα να λαμβάνονται αποφάσεις. Εμείς συμμετέχουμε με συγκεκριμένα θέματα τα οποία απαιτούν συγκεκριμένες απαντήσεις, με την απαίτηση αυτά να εντάσσονται και στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου, έτσι ώστε να λαμβάνονται συγκεκριμένες αποφάσεις και να μην χάνουμε τον χρόνο μας με γενικολογίες.»

δήλωσε ο Νίκος Σοφιανός στην τοποθέτηση του στην συνεδρίαση «λογοδοσίας» του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024, θέτωντας το θέμα των απαλλοτριωμένων χώρων του Δήμου Αθηναίων που παραμένουν ακόμα αναξιοποίητοι. Συγκεκριμένα δήλωσε τα εξής:

« Εδώ και αρκετά χρόνια όλη της τετραετία της προηγούμενης θητείας υπάρχουν πληρωμένες απαλλοτριωμένες εκτάσεις οι οποίες παραμένουν αναξιοποίητες. Φυσικά αυτό το καθεστώς δεν μπορεί να συνεχιστεί. Νωρίτερα, ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου ζήτησε να γίνουν προτάσεις για κενά σημεία στα οποία μπορούν να φυτευτούν δέντρα. Δέκα απαλλοτριωμένες εκτάσεις σε όλη την Αθήνα, που χαρακτηρίζονται ως κοινόχρηστο πράσινο, δεν έχουν όμως ολοκληρωθεί για να φυτευτούν σε αυτές δέντρα. Για κάθε μια από αυτές θα πρέπει να έρθει θέμα στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Για παράδειγμα, για το οικόπεδο Πασώβ και Γρανίτσα, να υπάρχει θέμα που να αναφέρει την έκταση που υπάρχει, ότι έχει πληρωθεί, έχει εκτελεστεί η απαλλοτρίωση, θα γίνει παρκάκι και θα συμπληρωθεί με τον υπόλοιπο χώρο στο παρκάκι της Γκράβας με τα λίγα πεύκα που έχει και θα γκρεμιστεί το παλιό καμίνι που υπάρχει εκεί. Χρειάζεται να ληφθούν μέτρα ώστε να υπάρχει η αντίστοιχη εργολαβία για να κατεδαφιστούν κτίρια, τα οποία έχουν πληρωθεί, εδώ και πέντε χρόνια θα έπρεπε να έχουν κατεδαφιστεί, αλλά δεν έχουν ακόμα κατεδαφιστεί.

Με βάση αυτά θεωρούμε ότι πρέπει κύριε Πρόεδρε, επειδή πέρασε ήδη και ο δεύτερος μήνας, θα πρέπει να μπουν στην ημερήσια διάταξη τα θέματα γι’ αυτά τα δεκαπέντε οικόπεδα, με συγκεκριμένες προτεραιότητες.

Ένα ακόμα παράδειγμα, οι λαχανόκηποι στην Ακαδημία Πλάτωνος (Λένορμαν & Ιφιγενείας). Αυτό το αίσχος, με τους καταπατητές στους οποίους παρέχεται ασυλία, θα πρέπει να τελειώσει. Όπως επίσης θα πρέπει επιτέλους να δούμε τι θα γίνει με το οικολογικό πάρκο του Ποδονίφτη, που επίσης έχει απαλλοτριωθεί και είναι χαρακτηρισμένο με Προεδρικό Διάταγμα. Έχουν περάσει τόσες διοικήσεις και το ίδιο χάλι παραμένει.

Είναι ώριμα θέματα και θα πρέπει να ενταχθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο με αποφάσεις προς άμεση αξιοποίηση. »

Στην απάντηση της η αρμόδια Αντιδήμαρχος απάντησε ότι δεν υπάρχει ακόμα κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και δικαιολόγησε την καθυστερημένη ολοκλήρωση της διαμόρφωσης και κατεδάφισης αυτών των χώρων, παραπέμποντας σε χρόνιες αδυναμίες του Δήμου.

Στην ίδια συνεδρίαση, ο Χάρης Βουρδουμπάς, δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας, έθεσε το εξής θέμα:

« Το πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος είναι αρχαιολογικός χώρος και ταυτόχρονα και κοινόχρηστος χώρος που εξυπηρετεί και ευρύτερα τμήματα πληθυσμού, όχι μόνο τους κατοίκους της 4ης δημοτικής κοινότητας αλλά και από γύρω περιοχές. Υπάρχει μια πλευρά που αφορά την ίδια την κατάσταση του πάρκου. Μια σειρά από καταγγελίες έχουν έρθει και στο Δημοτικό Συμβούλιο, με ζητήματα που αφορούν την έλλειψη αντιπλημμυρικής θωράκισης στην περιοχή, με αποτέλεσμα να μετατρέπονται σε λασπότωπο οι χώροι μέσα και γύρο από το πάρκο. Υπάρχει η κατάσταση με το ψηφιακό μουσείο της Ακαδημίας Πλάτωνος, το οποίο είναι σε άθλια κατάσταση λόγω εγκατάλειψης εδώ και πάρα πολύ καιρό, και για το οποίο έχει ευθύνη ο ΟΠΑΝΔΑ.

Το κύριο θέμα για το οποίο θέλουμε πολυ συγκεκριμένες απαντήσεις αφορά το σχέδιο για να φτιαχτεί το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης της Αθήνας. Στην προηγούμενη θητεία, είχε γίνει συζήτηση, είχε ψηφιστεί και ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός με την στήριξη και της παράταξης από την οποία προέκυψε η παράταξη της σημερινής δημοτικής Αρχής. Ο λόγος για τον οποίο έχει καταγγελθεί από τους κατοίκους είναι ακριβώς γιατί μιλάμε για ένα μεγαθύριο τσιμέντου, πάνω από 14.000 τμ, το οποίο, παρόλο που υπάρχουν πάρα πολλοί χώροι γύρω από το πάρκο που γειτνιάζουν με το πάρκο και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, τοποθετείται μέσα στο πάρκο στερώντας κοινόχρηστο χώρο και χώρο πρασίνου.

Μια τελευταία εξέλιξη που είχαμε πριν από λίγες ημέρες με μια προσωινή απόφαση αναστολής εργασιών που πήρε το ΣτΕ μετά αππό προσφυγή 22 κατοίκων, σύμφωνα με την οποία αναστέλονται οι εργασίες μέχρι να εκδικαστεί η προσφυγή το Απρίλιο.

Με αυτήν την έννοια εμείς θέλουμε να μάθουμε πια είναι η θέση της σημερινής δημοτικής Αρχής, αν συνεχίζει να υποστηρίζει την συγκεκριμένη Προγραμματική Σύμβαση με το Υπουργείο Πολιτισμού, για το συγκεκριμένο σχέδιο και τον συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Τι προτίθεται να κάνει η σημερινή δημοτική Αρχή για το πάρκο, αλλά και τον συνολικό σχεδιασμό που αφορά το Μουσείο; »

Η αρμόδια Αντιδήμαρχος δήλωσε ότι θα επανεξεταστεί παραπέμποντας σε αποφάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού.