04 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022 19:09

Να αρθεί ο αποκλεισμός των Κατερίνας Σαράντη , Άλεξ Φερέτου και Νίκου Ρούσου από τον Αυθεντικό Μαραθώνιο

Η ακύρωση, από τους διοργανωτές του “Αυθεντικού Μαραθώνιου της Αθήνας 2022”, της συμμετοχής των ανάπηρων αθλητών Κατερίνας Σαράντη, Άλεξ Φερέτου και Νίκου Ρούσου μας επιστρέφει χρόνια πίσω, σε πρακτικές μισαναπηρικού αποκλεισμού, παρά το γεγονός ότι από το 2018 η συγκεκριμένη διοργάνωση είχε επιτρέψει με επιτυχία τη συμμετοχή ανάπηρων χειρήλατων αθλητών. 

Πρόκειται για ένα ακόμα φαινόμενο διάκρισης σε βάρος των δικαιωμάτων του 15% του πληθυσμού και οπισθοδρομικής προσκόλλησης σε προκαταλήψεις και σε εξιδανικευμένα πρότυπα κανονικότητας που το καταδικάζουν στην αφάνεια. Η δικαιολογία για μη συμμετοχή τροχοφόρων που επικαλέστηκαν οι διοργανωτές είναι αστεία, όπως καταλαβαίνει κανείς αν την αντιπαραβάλει με το μακρόχρονο ιστορικό της συμμετοχής ανάπηρων με χειρήλατα αμαξίδια σε διεθνείς διοργανώσεις, αλλά και τον επιτυχημένο περυσινό τερματισμό της ίδιας της Κατερίνας Σαράντη. 

Ο ΣΕΓΑΣ οφείλει να σεβαστεί τους όρους της προκήρυξης του Μαραθωνίου και να διασφαλίσει την ασφάλεια όλων των συμμετεχόντων. Η Ανοιχτή Πόλη καλεί τους διοργανωτές να ανακαλέσουν την απαράδεκτη απόφαση ακύρωσης συμμετοχής των αθλητών και να συνεισφέρουν από τη μεριά τους στο δύσκολο εγχείρημα για τον έμπρακτο σεβασμό και την άνευ όρων ένταξη των αναπήρων.