15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022 13:44

Αν με λέγανε Αντετοκούμπο θα με διώχνατε;

Όλοι και όλες στη πορεία του Πολυτεχνείου, Πέμπτη 17/11, 3μμ στη Πλατεία Κλαυθμώνος

Οι προσφύγισσες με τα παιδιά τους, ακόμη και βρέφη βρέθηκαν σήμερα το πρωί έξω από την πολυκατοικία, δίπλα από την εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα στην οδό Αχαρνών, στην οποία διαμένουν στα πλαίσια του προγράμματος φιλοξενίας ΕΣΤΙΑ για να διαμαρτυρηθούν για την αναγκαστική μετακίνηση τους στα Γιάννενα στο στρατόπεδο του Κατσικά. Με εκβιασμούς και απειλές για διακοπή της διαδικασίας ασύλου, του πενιχρού επιδόματος των 90 ευρώ, του ρεύματος και του νερού της πολυκατοικίας(!), χωρίς την επίδοση κάποιου επίσημου εγγράφου η κυβέρνηση επιχειρεί την αναγκαστική μετακίνηση τους σε καμπ έξω από τον ιστό της πόλης.

Ένας μαθητής του Διαπολιτισμικού σχολείου Ν.Ιωνίας που βγήκε μαζί με όλους τους πρόσφυγες στην πόρτα της πολυκατοικίας κρατούσε ένα χαρτί που έγραφε “αν με λέγανε Αντετοκούμπο θα με διώχνατε;” Γυναίκες με τα βρέφη στην πλάτη κρατούσαν δικά τους χαρτιά: “ Σπίτια μέσα στις πόλεις, όχι σε καμπ-γκέτο.” Φώναζαν ρυθμικά αλληλεγγύη στους πρόσφυγες την ώρα που έφτασε το πούλμαν απο την ΜΚΟ Hopeland για να τους μεταφέρει στα Γιάννενα. Τελικά ελάχιστοι επιβιβάστηκαν.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν αλληλέγγυοι που τους βοηθούσαν εδώ και πολύ καιρό στη διαβίωση τους, η ΚΕΕΡΦΑ Πατησίων, το Μυρμήγκι – Στέκι Αλληλεγγύης Κυψέλης, η δημοτική κίνηση Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας με τον δημοτικό σύμβουλο Αθήνας Πέτρο Κωνσταντίνου. Θα υπάρξει πρωτοβουλία αλληλεγγύης στην γειτονιά καθώς δεκάδες άλλα σπίτια έχουν.

Η πολιτική της κυβέρνησης είναι ο εκτοπισμός όλων των προσφύγων από τις πόλεις και τις γειτονιές και εξελίσσεται μαζί με τις επιχειρήσεις σκούπα της Αστυνομίας που έχουν στείλει χιλιάδες μετανάστες χωρίς χαρτιά στην Αμυγδαλέζα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, ο υπουργός Ν.Μηταράκης και ο Δήμος της Αθήνας έχουν προχωρήσει στη διακοπή κάθε δομής φιλοξενίας στην πόλη, με την απόφαση τους να κλείσουν την δομή φιλοξενίας του Ελαιώνα και να διακοπεί πλήρως το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ από τον νέο χρόνο καθώς διέκοψαν την χρηματοδότηση. Επιπλέον, με απόφαση του ο Δήμαρχος Αθήνας Κώστας Μπακογιάννης ακύρωσε την νέα δομή ένταξης προσφύγων απεμπολώντας μάλιστα χρηματοδότηση από σχετικό πρόγραμμα.

Το αποτέλεσμα είναι ότι πάνω από 10000 πρόσφυγες που διέμεναν σε σπίτια μέσα στις γειτονιές, αρκετοί είχαν βρει δουλειές και πάνω απ’ όλα εκατοντάδες παιδιά να χάνουν την φοίτηση από το σχολείο, να βλέπουν να σπάνε σχέσεις με εκπαιδευτικούς και φίλους που τους βοηθούσαν να βρουν το δρόμο τους μέσα στη ζωή και τη κοινωνία.

Ήδη μητέρες με παιδιά κοιμούνται στο δρόμο. Γυναίκες μόνες με πολλά παιδιά, ανάπηροι και ευάλωτοι που έχουν ανάγκη από ειδικές θεραπείες εξοστρακίζονται στη βάση των ρατσιστικών πολιτικών της κυβέρνησης.

Είναι μια πολιτική που στρώνει το δρόμο στους φασίστες.

Σε μια “Αθήνα-Ξενοδοχείο και πόλη-Μουσείο” για τον Δήμαρχο Αθήνας δεν χωράνε οι πρόσφυγες και οι φτωχοί. Τα σπίτια που τους δόθηκαν άλλωστε μετά τις ανακαινίσεις προορίζονται για τα παιχνίδια των κερδοσκόπων και του AirBnB που έχουν τινάξει στα ύψη τα νοίκια διώχνοντας φτωχούς και χαμηλόμισθους από τις γειτονιές για να απλώσει το χέρι της παντού η τουριστική βιομηχανία.

Απαιτούμε την διακοπή όλων των αναγκαστικών εξώσεων και μετακινήσεων σε στρατόπεδα-γκέτο έξω από τις πόλεις, την παράταση του προγράμματος φιλοξενίας ΕΣΤΙΑ, την ένταξη όλων των άστεγων προσφύγων και μη, χωρίς διακρίσεις στο πρόγραμμα για την κοινωνική κατοικία. Απαιτούμε χαρτιά, άσυλο και στέγη για όλους.

Η ΚΕΕΡΦΑ σας καλεί να ενισχύσετε οικονομικά αυτή την καμπάνια καταθέτοντας έστω και λίγα ευρώ στο λογαριασμό ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ IBAN GR78 0110 1670 0000 1674 7083 265