05 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022 08:36

«Κυριακές στην Αθήνα» από τον Δήμο Αθηναίων: Περισσότερο αλάτι… στο μουσείο! | 16 Οκτωβρίου

Γι’ ακόμη μια Κυριακή, οΔήμος Αθηναίων προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να περάσουν ποιοτικό χρόνο μαζί στα μουσεία και τους πολιτιστικούς χώρους του μέσα από συναρπαστικές δράσεις δημιουργικής μάθησης με ελεύθερη συμμετοχή. Η επόμενη «Κυριακή στην Αθήνα» έρχεται στις 16 Οκτωβρίου και θα έχει γεύση από… αλάτι με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής.

Την προτελευταία «Κυριακή στην Αθήνα» για το 2022, τρεις χώροι του Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων ανοίγουν τις πόρτες τους και υποδέχονται τα παιδιά 3-12 ετών και τις οικογένειές τους σε απίθανα εκπαιδευτικά προγράμματα, αφιερωμένα στην «τέχνη» της μαγειρικής και στη μαγεία των πρώτων υλών! Τα παιδιά θα φτιάξουν πολύχρωμα πιάτα και θα ανακαλύψουν την πυραμίδα της διατροφής, θα μάθουν τι έτρωγαν οι Αθηναίοι του περασμένου αιώνα και θα «ταξιδέψουν» σε αλυκές ανά τον κόσμο! Στόχος των δράσεων είναι να αναδειχθεί η σημασία και η σπουδαιότητα της ισορροπημένης διατροφήςμε διασκεδαστικό τρόπο.

Στη δράση συμμετέχουν οι χώροι: Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, Κεντρική Βιβλιοθήκη, Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα». H συμμετοχή είναι ελεύθερη με απαραίτητη την κράτηση θέσης ανά χώρο ενδιαφέροντος.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Ένα πολύχρωμο πιάτο»
Εικαστικό εργαστήριο για οικογένειες με παιδιά από 3 ετών

Ποιο είναι το αγαπημένο σου φαγητό; Μπορείς να το μαγειρέψεις ζωγραφίζοντας; Τι χρώμα θα είχε και ποια υλικά θα χρησιμοποιούσες;

Μέσα από μια μοναδική αισθητηριακή εμπειρία, τα παιδιάφτιάχνουν τις δικές τους φανταστικές συνταγές, αναμειγνύουν χρώματα και υλικά, προσθέτουν μπαχαρικά και βάζουν μπόλικη φαντασία για ακόμα περισσότερη νοστιμιά! Ζωγραφίζουν τα πιάτα, τα μαχαίρια και τα πιρούνια και μας τις σερβίρουν. Καλή μας όρεξη…

Ώρες: 11:00 & 12:00
Διάρκεια: 60’
Χώρος διεξαγωγής: Παλαιοί Φούρνοι

Το βασίλειο της διατροφής
Βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά από 4-10 ετών από την ομάδα «Χρόνος: Δράσεις Πολιτισμού» (Συντελεστές: Δέσποινα Μαραγκουδάκη- Αλεξάνδρα Χασάνη- Σοφία Παπαλουκά)

Δυο υπηρέτες ψάχνουν για  δουλειά. Μετά από ένα καλό πρωινό και την πρωινή τους άσκηση φτάνουν στο μεγαλύτερο βασίλειο του κόσμου. Με την αφέλεια που τους διακρίνει κάνουν άνω-κάτω όλες τις τροφές στο βασίλειο της πυραμίδας. Έτσι, ένας νέος πόλεμος ξεκινάει ανάμεσα στα φρούτα, τα λαχανικά και τα γλυκά! Η Βασίλισσα της Διατροφής τούς παίρνει είδηση και τότε τα πράγματα δυσκολεύουν… Θα καταφέρουν παιδιά και υπηρέτες να βάλουν τις σωστές τροφές στα σωστά δωμάτιακαι να μάθουν με αυτό τον τρόπο την πυραμίδα της διατροφής;

Ώρα: 13.00
Διάρκεια: 90’
Χώρος διεξαγωγής: Αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ»

Πληροφορίες
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
Πειραιώς 100, Γκάζι, 11854
Απαραίτητη η κράτηση: 2130109325 (Δε-Πα, 11:00-17:00)

Κεντρική Βιβλιοθήκη

Περισσότερο αλάτι… στα βιβλία
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά από 7 ετών

Πώς θα ήταν τα παραμύθια χωρίς αλάτι…; Μέσα από κλασσικά λογοτεχνικά κείμενα και παραμύθια τα παιδιά ανακαλύπτουν το «αλάτι» μέσα στα βιβλία και την ουσία των ιστοριών.

Ώρα: 11.00
Διάρκεια: 70’

Πληροφορίες 

Δομοκού 2, Στ. Λαρίσης, 10440 

Απαραίτητη η κράτηση:2108846021 (Δε-Πα, 11:00-14:00)

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη»

Ταξίδι στον κόσμο με όχημα…. το αλάτι!
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 8-12 ετών
Αλάτι… Ίσως το πιο σημαντικό καρύκευμα που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι στη μαγειρική από την αρχαιότητα! Ελάτε να κάνουμε ένα «αλμυρό ταξίδι» σε χώρες του κόσμου που παράγουν το δικό τους αλάτι. Από τις Άλπεις έως τα Ιμαλάια και από την Βολιβία έως την Χαβάη και την Κορέα θα γνωρίσουμε τα αλάτια του κόσμου! Θα επιστρέψουμε στην Ελλάδα για να βρούμε τις δικές μας αλυκές και να αναζητήσουμε τον ρόλο του αλατιού στην καθημερινότητά μας μέσα από την ιστορία, την οικονομία και την λαογραφία.

Ώρα: 11.00
Διάρκεια: 60’

Πληροφορίες
Αγγ. Χατζημιχάλη 6, Πλάκα, 10558 

Απαραίτητη η κράτηση: 2103243987 (Δε-Πα, 10:00-15:00)

Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα»

Παραδοσιακόν παντοπωλείον «Ο Ζήκος»
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα μουσειακής αγωγής για οικογένειες με παιδιά 6-12 ετών

Το δημιουργικό εργαστήρι Πιλ-Πουλ προσκαλεί μικρούς και μεγάλους, με αφορμή και έμπνευση το κατάστημα του παραδοσιακού παντοπωλείου της έκθεσης «Οδοιπορικό της Αθήνας» που φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα», να μυηθούν στα μυστικά της διατροφής των Αθηναίων των αρχών του 20ου αιώνα και να φιλοτεχνήσουν την πινακίδα ενός αυθεντικού παραδοσιακού παντοπωλείου της παλιάς Αθήνας! 

Ώρα: 11:00
Διάρκεια: 60’

Πληροφορίες
Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα»
Ηρακλειδών 66α και Θεσσαλονίκης, Θησείο, 11851
Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση: 2103452150 (Δε-Πα 10.00-14.00)
Επόμενη «Κυριακή στην Αθήνα»: 6 Νοεμβρίου «Όλοι μοναδικοί… όλοι ίσοι»

*Οι «Κυριακές στην Αθήνα» εντάσσονται στο τριετές σχέδιο του Δήμου Αθηναίων «Culture Is Athens / Πολιτισμός είναι η Αθήνα» που έχει στόχο την αναβάθμιση, ενοποίηση και ανάδειξη του πολιτιστικού ιστού της πρωτεύουσας αλλά και την έμπρακτη στήριξη των καλλιτεχνών και των εργαζόμενων στον κλάδο του πολιτισμού.

Περισσότερες πληροφορίες:
cultureisathens.gr
gasmuseum.gr
opanda.gr