06 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024 16:21

Κώστας Ζαχαριάδης: Να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους για ασφαλείς σιδηροδρόμους

Δήλωση του επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης Κώστα Ζαχαριάδη:

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ΟΣΕ και Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων περιμένουν εδώ και σχεδόν 3 μήνες την Hellenic Train να συνεργαστεί για τη διαλεύκανση ενός σοβαρού δυστυχήματος σύγκρουσης τρένων που παρ’ ολίγον να συμβεί στον σιδηροδρομικό σταθμό Αχαρνών στις 23 Δεκεμβρίου του 2023, όταν παραβιάστηκε κόκκινος σηματοδότης, ενδεχομένως λόγω κακής συντήρησης και ολισθηρότητας των γραμμών.

Το περιστατικό αναδεικνύει την οριακή κατάσταση των σιδηροδρομικών μεταφορών, των οποίων η επισφάλεια έχει πια γίνει παροιμιώδης. Παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου που έδιναν κάποιους μήνες πριν ο τότε αρμόδιος Υπουργός κ. Καραμανλής, αλλά και ο Πρωθυπουργός, φαίνεται ότι τα Τέμπη δεν αποτελούν την εξαίρεση, αλλά σηματοδοτούν μια γενικευμένη κατάσταση αποδόμησης και κινδύνου που μπορεί να εκδηλωθεί οπουδήποτε και οποτεδήποτε.

Εδώ και χρόνια , οι κάτοικοι πολλών περιοχών της ευρύτερης Αθήνας «εκπαιδεύονται» να ζουν με τον τρόμο, πλάι σε ασυντήρητες γραμμές με αφύλακτες και κακοφωτισμένες διαβάσεις, πολλές από τις οποίες δεν είναι καν εύκολα προσβάσιμες, πόσο μάλλον για ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες. Τα δυστυχήματα είναι τακτικά και ενίοτε θανατηφόρα, ενώ δεν έχει κλείσει μήνας από μια ακόμα παρ’ ολίγον σύγκρουση αυτοκινήτου με συρμό στην Κωνσταντινουπόλεως.

Η Ανοιχτή Πόλη έχει φέρει επανειλημμένα το θέμα στα δημοτικά όργανα, επισημαίνοντας την ανάγκη για έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό αναβάθμισης και καλώντας για συνεργασία ανάμεσα στις συναρμόδιες αρχές, ώστε οι εστίες κινδύνου τουλάχιστον να περιοριστούν το συντομότερο. Πόση προοπτική όμως μπορεί να έχει μια τέτοια συνεργασία, όταν μήνες μετά οι εμπλεκόμενοι φορείς δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε πόρισμα σχετικά με το συμβάν στο σταθμό των Αχαρνών;

Το έγκλημα των Τεμπών θα σκιάζει για πολύ καιρό τη συλλογική μας μνήμη. Ο ελάχιστος σεβασμός στα θύματα απαιτεί να αναλάβουν τις ευθύνες τους όλοι. Στην επόμενη κακιά στιγμή, ο χαρακτηρισμός του εγκλήματος θα είναι πλέον επιεικής.