29 ΜΑΪ́ΟΥ 2024 16:21

Κοινωνική πολιτική Δήμου Αθηναίων: υπηρετεί τα κέρδη των ιδιωτικών κλινικών και την «εξύμνηση» της ΕΕ. 

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 27 Μαϊου 2024, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος, έθεσε προ ημερήσιας διάταξης τα εξής θέματα:

« Σήμερα το πρωί, στην Δημοτική Επιτροπή, ψηφίστηκε ομόφωνα μια πενταετής σύμβαση των δημοτικών ιατρείων με δύο ιδιωτικές κλινικές, επέκταση της προηγούμενης τετραετούς σύμβασης που είχε κάνει η προηγούμενη δημοτική Αρχή. Τέλειωσε η μία σύμβαση με τους ιδιώτες κλινικάρχες, και εκτείνεται από τη νέα διοίκηση με νέα σύμβαση, είναι η συνέχεια.

Επειδή αναφέρεται ότι είναι “δωρεάν”, για εμάς είναι τίτλος παραπλανητικός. Γιατί οι ασφαλισμένοι δημότες που παραπέμπονται στα δύο ιδιωτικά θεραπευτήρια πληρώνουν μέσω του ΕΟΠΥΥ για τις εξετάσεις τους. Πληρώνουν επίσης για το παραπεμπτικό 1 ευρώ για συγκεκριμένες εργαστηριακές και 3 ευρώ για πιο εξεζητημένες απεικονιστικές εξετάσεις. Για 100 ανασφάλιστους δημότες, αναφέρει ότι προσφέρει προκαθορισμένες εξετάσεις, χωρίς να λέει ποιές και ποιός τις καθορίζει αυτές τις εξετάσεις. Και φυσικά, πέρα αυτών των 100, οι ανασφάλιστοι που παραπέμπονται θα πληρώσουν με βάση το κρατικό τιμολόγιο. Αναφέρεται σαν έκπτωση-δωρεά ύψους 396 χιλιάδων ευρώ, αλλά δεν αναφέρεται η εκτίμηση για τα κέρδη των ιδιωτικών εργαστηρίων από την πελατεία που θα τους δίνουν τα δημοτικά ιατρεία. 

Ποιά ιδιωτική επιχείρηση θα έκανε μια συμφωνία αν δεν έχει κέρδος; Και τι γίνεται με τα μικροβιολογικά εργαστήρια που βρίσκονται στα δημοτικά ιατρεία; Δεν μπορούν αυτά να κάνουν τις εξετάσεις; Πως αυτές οι αυξημένες ανάγκες θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν από το Νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ; Θεωρούμε ότι και αυτή η σύμβαση, εκτός του ότι είναι παραπλανητική, συμβάλλει στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της περίθαλψης. 

 

Για τα εργοτάξια της “ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ”, καταθέτουμε την απάντηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο ερώτημα των κατοίκων αν υπάρχουν μέτρα πυρασφάλειας στα εργοτάξια. Η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχουν. Αναφέρει μάλιστα ότι δεν υπάρχει φάκελος πυροπροστασίας του εργοταξίου και ότι είσοδος από Αραχώβης και Μεταξά, είναι αδύνατη και δυσχεραίνει η κατάσταση. Ειδικά αυτές τις μέρες οι εργαζόμενοι στην “ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ”, μέσα από τα συνδικάτα τους, είναι σε πολυήμερη απεργία για να υπογραφεί συλλογική σύμβαση εργασίας που φυσικά αφορά και την ασφάλεια των εργαζομένων. Τι σκοπεύει να κάνει η δημοτική Αρχή; 

Στην προηγούμενη συνεδρίαση καταθέσαμε αιτήματα για άμεσα μέτρα παρεμβάσεων γύρω από τέσσερα Δημοτικά Σχολεία στην περιοχή του Προμπονά γιατί υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια των μαθητών. Στο διάστημα που μεσολάβησε, στο 129ο Δημοτικό Σχολείο, παραλίγο αποφύγαμε σοβαρό τροχαίο δυστύχημα με μαθητή Α’ Δημοτικού. υπάρχει επικινδυνότητα και αυτά που σας προτείνουμε, τουλάχιστον, είναι ομόφωνη απόφαση της 5ης Δημοτικής Κοινότητας. Τι θα κάνει σήμερα για όλα αυτά η δημοτική Αρχή, από όλα αυτά που θα μπορούσε να έχει κάνει από χθες;

Τέλος, επειδή ενημερωθήκαμε ότι με πρωτοβουλία και ιδιαίτερη χαρά του Δήμου Αθηναίων οι Λέσχες Φιλίας της Αθήνας θα συμμετάσχουν σε ένα παιχνίδι μπίνγκο και σε “απολαυστικό” παιχνίδι ερωτήσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε αυτό το παιχνίδι ερωτήσεων που θα γίνει, μπορούν ενδεικτικά να μπουν και κάποιες αποκαλυπτικές ερωτήσεις: 

  • Πόσο πλήρωσαν οι λαοί της Ευρώπης τον Ζελένσκι και τον πόλεμο που κάνει; Η σωστή απάντηση είναι: 80 δισεκατομμύρια ευρώ!
  • Πόσοι λομπίστες κυκλοφορούν στους διαδρόμους των Βρυξελλών για να χρηματίζουν, όπως είδαμε σε γνωστές περιπτώσεις; Η σωστή απάντηση είναι: 8.500-9.000 λομπίστες!
  • Τι ποσοστό επί του συνόλου των ψηφοφοριών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισαν από κοινού οι Βουλευτές ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ; Η σωστή απάντηση είναι: το 75%-90% των ψηφοφοριών!

Γιατί όταν ο Δήμος παίρνει πολιτικές πρωτοβουλίες που αφορούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που έχει τόσο πολύ σε “υπόληψη” ο ελληνικός λαός, μπορούμε να εμπλουτίζουμε το ενδιαφέρον και με άλλες ερωτήσεις.»

Στην ίδια συνεδρίαση, στην συζήτηση για την παραχώρηση αιθουσών που μέχρι σήμερα χρησιμοποιούσαν τα δημοτικά σχολεία της Αθήνας, στα νηπιαγωγεία για της στέγαση της δίχρονης προσχολικής αγωγής, ο Χάρης Βουρδουμπάς, δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας, δήλωσε τα εξής:

« Επιβεβαιώνονται στην συζήτηση που γίνεται τώρα τα αδιέξοδα στα οποία οδηγεί μια συγκεκριμένη πολιτική επιλογή που εφαρμόστηκε το προηγούμενο διάστημα, που αφορούσε και τις κυβερνήσεις που θεσμοθέτησαν τη δυνατότητα να υπάρχει προσχολική σε κοντέινερ, και δημοτικές αρχές που το υλοποίησαν. εμείς θα καταψηφίσουμε, προφανώς όχι γιατί δεν θέλουμε να λειτουργήσουν τα τμήματα, αλλά γιατί πρέπει να καταδείξουμε και με την ψήφο μας και με τη στάση μας το ”μη παρέκει”…

Δεν μιλάμε μόνο για τα εκατοντάδες παιδιά των νηπιαγωγείων που θα πηγαίνουν δεξιά και αριστερά για να βρίσκουν αίθουσες, αλλά και τα χιλιάδες παιδιά των δημοτικών σχολείων. κι εδώ προκύπτουν και μερικά πολύ κραυγαλέα παραδείγματα, όπως για παράδειγμα αυτο που αποφασίζεται σήμερα ότι 6 τμήματα παιδιών ειδικού νηπιαγωγείου θα πάνε σε κοντέινερ, στο 154ο και στο 158ο. Επίσης, στην εισήγηση του θέματος υπάρχουν δύο Δημοτικά Σχολεία τα οποία λειτουργούν από το 2024 στην Κυψέλη με διπλοβάρδια, από τα οποία ο Δήμος θα τους πάρει κι άλλη μια αίθουσα.

Επειδή από αυτά που ακούσαμε και στην προηγούμενη συζήτηση είναι καθαρό ότι δεν έχει ήδη η δημοτική Αρχή σχέδιο και από αυτά που ακούσαμε ότι θα γίνει συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΚΤΥΠ για να δούμε την παράταση ή τις προδιαγραφές για να μισθώσουμε, είναι ένα πράγμα που σημαίνει με μαθηματική βεβαιότητα ότι πάμε σε παράταση για άλλα δυο χρόνια. Αυτό που θα έπρεπε να έχει ήδη συζητήσει ο Δήμος με την ΚΤΥΠ είναι το που θα χτίσουμε νέα σχολεία. Κι εδώ υπάρχουν ώριμες περιπτώσεις. Από τα νηπιαγωγεία που αναφέρονται, από το 2012 είχε ξεκινήσει η διαδικασία ώστε να φτιαχτεί το 130ο νηπιαγωγείο ως βιοκλιματικό νηπιαγωγείο του Κολωνού. Έχουν γίνει μελέτες, είχε μπει στο ΕΣΠΑ, έγινε ολόκληρη ιστορία, δεν έχει όμως απαντήσει κανένας τα προηγούμενα χρόνια τι απέγινε αυτό το νηπιαγωγείο. Τώρα, λέμε ότι θα πάρει μια αίθουσα για να πάει στο 60ο, στο διπλανό δημοτικό σχολείο.

Σε κάθε περιοχή υπάρχουν χώροι που είναι χαρακτηρισμένοι για χώρους σχολείων. Κάποιοι από αυτούς είναι ήδη απαλλοτριωμένοι, κάποιοι άλλοι είναι προς απαλλοτρίωση. Τους έχουμε αναδείξει. Και αντί ο Δήμος να συζητάει για όλα αυτά με την ΚΤΥΠ, θα συζητάει πάλι για την παράταση ή τη μίσθωση που οδηγεί σε αδιέξοδο. 

Με αυτή την έννοια καταψηφίζουμε το θέμα, είναι όμως μόνο προσωρινές λύσεις, χωρίς κανένα σχέδιο. Την ίδια κριτική κάναμε στην διοίκηση Μπακογιάννη που τα τρία χρόνια που το συζητούσαμε δεν είχε δώσει ούτε ένα σχέδιο, στην ίδια λογική κινείται και η σημερινή δημοτική Αρχή.»