18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2023 09:04

Κάλπικος ο αντιφασισμός του Μπακογιάννη απέναντι στο ναζιστή Κασιδιάρη

Την ώρα που ο τόπος βοά για το νέο έγκλημα των ναζιστών, την στυγερή δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή από το τάγμα εφόδου των Κροατών με την καθοδήγηση των ομογάλακτων του Κασιδιάρη, την ώρα που η δημοκρατική πλειοψηφία αγανακτεί για την κάλυψη από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου και την ΕΛΑΣ της εφόδου των δολοφόνων, η κυβέρνηση της ΝΔ και ο εκλεκτός της στο Δήμο της Αθήνας Κώστα Μπακογιάννης, στρώνουν το δρόμο στο Κασιδιάρη:και αυτή τη φορά να πάρει θέσεις στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας στις επερχόμενες εκλογές.

Δεν αποτελεί έκπληξη η στάση τους. Η κυβέρνηση της ΝΔ αγνόησε την έγκαιρη τοποθέτηση των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής Κώστα Παπαδάκη και Θανάση Καμπαγιάννη, οι οποίοι αμέσως μετά την καταδίκη ως εγκληματική οργάνωση τον Οκτώβρη του 2020 απαίτησαν την εφαρμογή των συνεπειών αυτής της απόφασης, με το κλείσιμο των γραφείων ορμητηρίων της ΧΑ, την αποζημίωση των θυμάτων από την Πολιτεία, τον αποκλεισμό από την συμμετοχή σε όλες τις εκλογές(βουλευτικές, περιφερειακές, δημοτικές) των καταδικασμένων για εμπλοκή σε εγκληματική οργάνωση με ναζιστικό κίνητρο. Προειδοποίησαν μάλιστα μαζί με την ΚΕΕΡΦΑ ότι η τυχοδιωκτική τακτική των έωλων νομοθετικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης την ώρα που κάνει πλάτες στους φασίστες με την κλιμάκωση της ρατσιστικής εκστρατείας των κλειστών συνόρων, των πνιγμών προσφύγων, τους φράχτες, τις επαναπροωθήσεις, τον εκτοπισμό έξω από τις πόλεις σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, οδηγεί στην κανονικοποίηση της συμμετοχής τους στις εκλογές.

Η υλοποίηση της νομοθεσίας Βορίδη που είχε στη καρδιά της την θεωρία των δύο άκρων (ίδια η ριζοσπαστική αντικαπιταλιστική αριστερά με την Χρυσή Αυγή!) οδήγησε στο φιάσκο της εκλογής των Σπαρτιατών του Κασιδιάρη και τώρα ετοιμάζονται κανονικά να του αφήσουν όλα τα περιθώρια να έχει θέσεις στο δημοτικό συμβούλιο. Η επίκληση από τον Μπακογιάννη της θέσης ότι “η αποκεντρωμένη διοίκηση θα τον θέσει ξανά σε αργία” εννοεί ότι είναι αποδεκτή η κατάθεση υποψηφιότητας του Κασιδιάρη, καταδικασμένου για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης με ναζιστικό κίνητρο. Άραγε θα του δώσουν χώρους για κεντρικό περίπτερο και “προεκλογικές” συγκεντρώσεις;

Η υποκρισία του Μπακογιάννη να παριστάνει τον εγγυητή του αντιφασισμού είναι απύθμενη. Δεν έχουμε μνήμη χρυσόψαρου.

Την επομένη της ορκωμοσίας του ως Δημάρχου στην Ακαδημία-όχι Πολιτεία- Πλάτωνος, στις 26 Αυγούστου 2019, αρχίζει την εκστρατεία “νόμου και τάξης” και σπασίματος του “άβατου των Εξαρχείων” με εισβολή στις καταλήψεις αλληλεγγύης και στέγης στους πρόσφυγες, μετά από σχετική μήνυση του Κασιδιάρη!

Αμέσως μετά, η εντεταλμένη σύμβουλος εκπαίδευσης Ινές Λυκούδη, ομιλήτρια στις συγκεντρώσεις που κατέληξαν σε ρατσιστικό πογκρόμ στον Άγιο Παντελεήμονα μαζί με τον Κασιδιάρη, προχωρά με την έγκριση Μπακογιάννη στην αποτυχημένη απόπειρα να κλείσουν το κυριακάτικο σχολείο της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος στο 144ο δημοτικό σχολείο.

Η ίδια αμέσως μετά, σε συνεργασία με τον τότε βουλευτή της ΝΔ Μπογδάνο επιχειρούν να νομιμοποιήσουν τις ρατσιστικές επιτροπές κατοίκων της Πλ.Βικτώριας, Αμερικής κλπ, τις οποίες είχε ως προκάλυμμα η Χρυσή Αυγή, με κάλεσμα σε συμμετοχή σε συνεδριάσεις του 6ου κοινοτικού συμβουλίου. Βρέθηκαν στελέχη του Μπακογιάννη μαζί με τον Κασιδιάρη στην ίδια ρατσιστική συγκέντρωση μίσους κατά των προσφύγων που κατέφευγαν άστεγοι στην Πλατεία Βικτωρίας ενώ το αντιφασιστικό κίνημα τους έκλεισε το δρόμο.

Στις επιτροπές του Δήμου της Αθήνας εξελέγησαν οι ναζιστές του Κασιδιάρη αφού οι τροπολογίες της κυβέρνησης απέκλεισαν εκπροσώπους μικρότερων παρατάξεων από το να διεκδικήσουν τις θέσεις αυτές όπως έγινε από το 2012-2019. Προτίμησαν την Χρυσή Αυγή από την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας.

Ο εκτοπισμός των προσφύγων του Ελαιώνα με ρατσιστικές δικαιολογίες ότι αποτελούσαν απειλή για τους κατοίκους αλλά και η κατάργηση κάθε δομής φιλοξενίας προσφύγων στην πόλη ήταν ένα δώρο στην ακροδεξιά και τους φασίστες. Οι μετανάστριες σχολικές καθαρίστριες βρέθηκαν στο στόχαστρο του ρατσιστικού αποκλεισμού και της απόλυσης.

Η συνολική πολιτική του Μπακογιάννη που υπηρετεί τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών του τουρισμού, του real estate, των κερδοσκόπων, των ιδιωτών της PRODEA και του Μυτιληναίου ενώ επιτίθεται στα δικαιώματα των εργαζόμενων, της νεολαίας, στους πρόσφυγες και βάζει τα ΜΑΤ μπροστά για αναπλάσεις τύπου Μεγάλος Περίπατος είχε την ενεργή στήριξη των εκλεγμένων της Χρυσής Αυγής στο δημοτικό συμβούλιο.

Το ΠΑΣΟΚ αφού έκανε πλάτη στη ΝΔ να επιτεθεί χυδαία στην αριστερά για την τροπολογία της περί “υπεράσπισης του δημοκρατικού πολιτεύματος” με κριτές τους δικαστές του Αρείου Πάγου, έρχεται ως απατημένος συνεταίρος να προτείνει συνέχεια της αδιέξοδης τραγελαφικής διαδικασίας.

Η μόνη δύναμη που μπορεί να τσακίσει τους φασίστες είναι το εργατικό κίνημα και η νεολαία. Είναι ένα δυνατό αντιφασιστικό κίνημα που στέκεται αταλάντευτα στο πλευρό των προσφύγων και των μεταναστών, για να γκρεμιστούν οι φράχτες, να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι του Λιμενικού και της κυβέρνησης για το έγκλημα στη Πύλο, να ανοίξουν τα σύνορα, να υπάρξει η καταδίκη των δολοφόνων της Χρυσής Αυγής με σκληρότερες ποινές στο β βαθμό, να τιμωρηθούν οι φασίστες δολοφόνοι του Μιχάλη Κατσουρή.

Η Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας μαζί με την ΚΕΕΡΦΑ έχουν μπει από τη αρχή στη μάχη για να τσακιστεί ο φασισμός στις γειτονιές, για την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και έτσι θα συνεχίσουν βάζοντας στο στόχαστρο τη ΝΔ και τον Μπακογιάννη που τους κάνουν πλάτες.

Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ