26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023 18:30

Κ. Ζαχαριάδης: Έκλεισε μια περίοδος καταστροφικής εσωστρέφειας

Ο Κώστας Ζαχαριάδης, επικεφαλής της Παράταξης Ανοιχτή Πόλη και Μέλος Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, παραχώρησε εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη στην εφημερίδα «Αυγή της Κυριακής¨ στον δημοσιογράφο Ιάσωνα Σχινά – Παπαδόπουλο

Βασικά σημεία της συνέντευξης:
Θα πορευτούμε με βάση το πρόγραμμά μας, τις αρχές και τις αξίες μας. Θα εστιάσουμε με θετικές προτάσεις την αντιπολιτευτική μας τακτική μας στην κυβέρνηση, θα προσπαθήσουμε να στηρίξουμε τις κοινωνικές αντιστάσεις απέναντι στις απαράδεκτες και παράλογες κυβερνητικές πολιτικές.
Θεωρώ πολύ μεγάλο λάθος την αποχώρηση. Και γιατί διαμορφώνει ένα δυσμενέστερο τοπίο για την ευρύτερη προοδευτική παράταξη να ανακάμψει και γιατί αντιμετωπίζει μυωπικά την διεθνή πραγματικότητα.
Το μεγάλο ζητούμενο είναι να ανασυγκροτηθούμε να πατήσουμε ξανά, καλά στα πόδια μας και να μπορέσουμε να γίνουμε πλειοψηφικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία.
Θέλουμε να πετύχει η Δημαρχία του Χάρη Δούκα και το 2028 η Αθήνα να έχει κάνει βήματα προς τα μπροστά. Δεν συνδιοικούμε στην πόλη, αυτό είναι ξεκάθαρο, αλλά θα υποστηρίξουμε την Δημοτική Αρχή στα σημεία που συγκλίνουν τα προγράμματά μας.
Εμείς έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι επιδιώκουμε την συνεργασία της προοδευτικής παράταξης. ». Είπαμε τη γνώμη μας ξεκάθαρα και παίξαμε ρόλο στην μεγάλη αυτή ήττα για την ΝΔ στην Αθήνα. Το μεγάλο ζητούμενο στην κεντρική πολιτική είναι η προοδευτική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στην συντηρητική Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη

Πώς σκοπεύει να πορευτεί εφεξής η αξιωματική αντιπολίτευση μετά την αποχώρηση των 6+6;
Βρισκόμαστε ήδη στην επόμενη μέρα. Έκλεισε πιστεύω με μεγάλο πόνο και οδύνη, έτσι το αποτιμώ προσωπικά, μια μεγάλη περίοδος καταστροφικής εσωστρέφειας. Από την Κυριακή της 21ης Μαΐου βρισκόμαστε σε μια πρωτόγνωρη περιδίνηση. Οι σεισμικές δονήσεις στο χώρο μας επηρεάζουν αρνητικά την πολιτική ζωή στην ευρύτερη προοδευτική παράταξη και στη χώρα. Θα πορευτούμε με βάση το πρόγραμμά μας, τις αρχές και τις αξίες μας. Θα εστιάσουμε με θετικές προτάσεις την αντιπολιτευτική μας τακτική μας στην κυβέρνηση, θα προσπαθήσουμε να στηρίξουμε τις κοινωνικές αντιστάσεις απέναντι στις απαράδεκτες και παράλογες κυβερνητικές πολιτικές. Πρέπει να παλέψουμε για να ξανά αποκτήσουμε δεσμούς εμπιστοσύνης με τους προοδευτικούς πολίτες της χώρας.

Θα μπορούσε να αποφευχθεί η διάσπαση;

Έτσι πιστεύω. Η αποχώρηση των συντρόφων θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Έγιναν λάθη, τεράστια λάθη. Κέρδισαν για άλλη μία φορά οι ακραίοι. Δημιουργήθηκαν διαδικαστικά αδιέξοδα, συνθήκες συναισθηματικής ασφυξίας. Όλα αυτά θα τα πληρώσουμε, τα πληρώνουμε ήδη αλλά εκτιμώ ότι έχουν βάθος που δεν βλέπουμε ακόμα. Η ιστορία όμως δεν γράφεται με τα «αν». Ζητώ από όλους να κρατήσουμε ένα επίπεδο συντροφικότητας και ανθρωπιάς την επόμενη μέρα. Αυτή ήταν η θέση μου και στην διάσπαση του 2010 και στη διάσπαση του 2015 και αισθάνομαι δικαιωμένος. Έτσι μπορέσαμε με πολλούς να βρεθούμε ξανά, αλλά και για όσους δεν σμίξαμε και δεν θα σμίξουμε  γιατί διαφωνούμε, μπορούμε χαιρετιόμαστε στο δρόμο αλλά και στους αγώνες με χαμόγελο.
Θεωρώ πολύ μεγάλο λάθος την αποχώρηση. Και γιατί διαμορφώνει ένα δυσμενέστερο τοπίο για την ευρύτερη προοδευτική παράταξη να ανακάμψει και γιατί αντιμετωπίζει μυωπικά την διεθνή πραγματικότητα. 
Δείτε λίγο τι συμβαίνει σε διεθνές επίπεδο. Η ξεκάθαρη επικράτηση του Χερτ Βίλντερς στην Ολλανδία με την γνωστή εθνικιστική, ισλαμοφοβική, ακροδεξιά, αντιευρωπαϊκή ρητορική είναι άλλο ένα σήμα κινδύνου και ακροδεξιάς στροφής στην Ευρώπη. Ιταλία, Ουγγαρία, Σουηδία, Φινλανδία βαδίζουν ήδη σε σκοτεινά μονοπάτια. Ο κίνδυνος να αναδειχτεί η ακροδεξιά σε δεύτερη δύναμη στην Ευρωβουλή στις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές είναι τεράστιος. Δείτε τι έγινε στην Αργεντινή. Εδώ που πάμε; Η μάχη των ιδεών της  Αριστεράς και της Δημοκρατίας είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. 

Ποιο πρέπει να είναι το πεδίο της εσωκομματικής συζήτησης στο δρόμο προς το συνέδριο και τι χαρακτηριστικά πρέπει αυτή να έχει;

Στα σύγχρονα κόμματα δεν υπάρχουν κατά την γνώμη μου αμιγώς εσωκομματικά. Εσωκομματικά και ευρύτερα πολιτικά και κοινωνικά επικοινωνούν και συναντώνται. Γι’ αυτό άλλωστε είναι στοίχημα το κόμμα να είναι ανοιχτό στην κοινωνία και προς όλους τους προοδευτικούς πολίτες. Το μεγάλο ζητούμενο είναι να ανασυγκροτηθούμε να πατήσουμε ξανά, καλά στα πόδια μας και να μπορέσουμε να γίνουμε πλειοψηφικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία.

Οι δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος δείχνουν συρρίκνωση της δυναμικής του κόμματος. Αυτό εκτιμάτε πως οφείλεται στον εσωκομματικό σπαραγμό; Ποια βήματα πρέπει να γίνουν προκειμένου να επιτευχθεί η ανάκαμψη;

Προφανώς το μεγαλύτερο μέρος του οφείλεται σε αυτό. Θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους που στέκονται δίπλα μας σε αυτές τις πολύ δύσκολες ώρες, θέλω να τους ζητήσω συγνώμη για την ταλαιπωρία πολιτική και ψυχολογική που υφίστανται. Θέλω να πω σε αυτούς που μας παρακολουθούν αλλά επιλέγουν να έχουν απόσταση από εμάς ότι μπορούμε καλύτερα και θα παλέψουμε γι’ αυτό.
Η ανάκαμψη είναι εφικτός και ρεαλιστικός στόχος αν το κόμμα μας συνδέσει ξανά την πορεία του με τις ελπίδες, τις προσδοκίες και τις αγωνίες της ελληνικής κοινωνίας. Κατά τη γνώμη μου ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία παραμένει ο χώρος που μπορεί να ενώσει και να ανασυνθέσει την ευρύτερη προοδευτική παράταξη σε κυβερνώσα κατεύθυνση και προοπτική.

Οι τοπικές συνεργασίες έδωσαν τον τόνο όπου υπήρχαν στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές. Υπάρχουν προοπτικές ευρύτερων συγκλίσεων;

Είναι μια μεγάλη πρόκληση και μια ευκαιρία για την προοδευτική παράταξη να αποδείξει ότι μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική στην διοίκηση στην τοπική αυτοδιοίκηση από την συντηρητική παράταξη. Θα συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις σε αυτό το στόχο. Αυτό άλλωστε αποφασίσαμε πρόσφατα στην ολομέλεια της Ανοιχτής Πόλης. Θέλουμε να πετύχει η Δημαρχία του Χάρη Δούκα και το 2028 η Αθήνα να έχει κάνει βήματα προς τα μπροστά. Δεν συνδιοικούμε στην πόλη, αυτό είναι ξεκάθαρο, αλλά θα υποστηρίξουμε την Δημοτική Αρχή στα σημεία που συγκλίνουν τα προγράμματά μας.

Και στην Κεντρική πολιτική σκηνή; Μπορούν να υπάρξουν προγραμματικές συγκλίσεις για προοδευτική διακυβέρνηση;

Άλλο η κεντρική πολιτική σκηνή, άλλο η τοπική αυτοδιοίκηση. Στην τοπική αυτοδιοίκηση υπάρχει δεύτερος γύρος, στην κεντρική πολιτική σκηνή τα πράγματα είναι διαφορετικά. Στις ευρωεκλογές το σύστημα είναι απλή αναλογική, στις εθνικές εκλογές υπάρχει το σύστημα του bonus. Σε κάθε περίπτωση εμείς έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι επιδιώκουμε την συνεργασία της προοδευτικής παράταξης. Όταν τέθηκε το δίλημμα Μπακογιάννης ή Δούκας, χωρίς δεύτερή σκέψη είπαμε δημόσια Δούκας. Δεν είπαμε «ούτε Μπακογιάννης, ούτε Δούκας», όπως κατ’ αναλογία θα έλεγαν κάποιοί, ούτε «άκυρο – λευκό», ούτε «εμπιστευόμαστε την κρίση των πολίτων». Είπαμε τη γνώμη μας ξεκάθαρα και παίξαμε ρόλο στην μεγάλη αυτή ήττα για την ΝΔ στην Αθήνα. Το μεγάλο ζητούμενο στην κεντρική πολιτική είναι η προοδευτική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στην συντηρητική Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. 

Σε αυτό όλοι έχουμε ευθύνες και δυνατότητα επίσης, ο καθείς ανάλογα με το μέγεθος που τον κατέταξε ο Ελληνικός λαός.