20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019 13:59

Γιώργος Καμίνης: «Το Athens Social Innovation Agora στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής καινοτομίας»

«Η Αθήνα μέσα από τις συνθέσεις και τις αντιθέσεις της τα κατάφερε». Με τα λόγια αυτά ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης παρουσίασε σε εκπροσώπους όλων των δυναμικών ομάδων και φορέων της πόλης, τη μεγάλη διεθνή διάκριση που κατέκτησε η Αθήνα, ως Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2018, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο κ. Καμίνης αναδεικνύοντας την αξία της συλλογικότητας μίλησε με θερμά λόγια για τη μεγάλη διάκριση, που όπως είπε, οφείλεται στη δουλειά όλων. Ο κ. Καμίνης, ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας με θέμα “Κοινωνική Καινοτομία και Ευρώπη: Η συμβολή της Αθήνας”, που πραγματοποιήθηκε στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων, έκανε εκτενή αναφορά σε όλα τα στάδια της διαδρομής, από την υποψηφιότητα μέχρι τη μεγάλη διάκριση, αναδεικνύοντας την εξωστρέφεια που επέδειξε ο δήμος Αθηναίων, που από απομονωμένος δήμος, εξελίχθηκε στον ευρωπαϊκό δήμο που είναι σήμερα.

«Η Αθήνα διαθέτει και την εμπειρία και τη γνώση της συμμετοχικής διακυβέρνησης και της αμφίδρομης εμπιστοσύνης με τα ενεργά μέλη της κοινωνίας. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την κοινότητα κοινωνικής καινοτομίας της Αθήνας και της Ευρώπης, την ικανότητα όλων των πόλεων να συν σχεδιάσουν λύσεις, να κάνουμε τους πολίτες να εμπιστευτούν και να ενθαρρύνουν συμμετοχικές μεθόδους ηγεσίας και στο πλαίσιο αυτό ιδρύουμε ένα νέο κέντρο γνώσης, έναν τόπο δράσης της κοινωνικής καινοτομίας, το Athens Social Innovation Agora», ανακοίνωσε ο δήμαρχος Αθηναίων. «Το σχέδιο του δήμου Αθηναίων, μέσα από πληθώρα συμμετοχικών καινοτόμων προγραμμάτων, αναγνωρίστηκε. Η Αθήνα έχει μετατραπεί σε εργαστήριο καινοτομίας. Δουλέψαμε όλοι μαζί και ο καθένας μόνος του με τον ίδιο τρόπο και τους ευχαριστώ πολύ», τόνισε ο κ. Καμίνης. 

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Επίτροπος για θέματα Έρευνας, Επιστήμης και Καινοτομίας  κ. Carlos Moedas, αφού ανακήρυξε την νέα πρόσκληση για το βραβείο καινοτομίας I-capital 2019 και τόνισε μεταξύ άλλων: «Η Αθήνα είναι το τέλειο παράδειγμα για το πώς μια πόλη που αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις μπορεί να πετύχει σπουδαία πράγματα μέσω της κοινωνικής καινοτομίας, ενισχύοντας την κοινωνία των πολιτών, φέρνοντας την αλλαγή προς το κοινό όφελος. Ως αποτέλεσμα έχουμε ένα τεράστιο κύμα κοινωνικής επιχειρηματικότητας, αναζωογονώντας τις κοινότητες της πόλης και  προωθώντας την ψηφιακή γνώση».

Η αντιδήμαρχος Κοινωνίας των Πολιτών και Καινοτομίας κυρία Αμαλία Ζέπου, που έχει αναλάβει το συντονισμό της ημερίδας ανέφερε: «Σήμερα είναι  μέρα γιορτής. Είμαστε όλοι περήφανοι για αυτή τη μεγάλη διάκριση και προετοιμαζόμαστε για το επόμενο μεγάλο βήμα προκειμένου να συνεχίσουμε να συνεισφέρουμε. Αφού κάναμε το πρώτο βήμα, να ανοίξουμε τους ορίζοντες του δήμου προς την κοινωνία των πολιτών και την κοινωνική καινοτομία, η πρόκληση πλέον  είναι να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι με όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις, σε ελληνικά και ευρωπαϊκά ιδρύματα και φορείς και να σκεφτούμε  από κοινού πως θα θέλαμε να είναι η Αθήνα και η Ευρώπη τα επόμενα 10 χρόνια». 

«Αυτή η διάκριση για την Αθήνα δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού καινοτομίας και κοινωνικής συμμετοχής» δήλωσε από την πλευρά του  ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκή Επιτροπής Patrick Child, συμπληρώνοντας ότι: «Η Αθήνα είναι μια πόλη που αντανακλά την καινοτομία και αποτελεί έναν φάρο για το τι οι πόλεις μπορούν να πετύχουν, όχι με μεγάλους πόρους, αλλά μέσω της μεγάλης συμμετοχής των ενεργών πολιτών» .

Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης συντόνισε το πρώτο πάνελ της ημερίδας στο οποίο συμμετείχαν, ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκή Επιτροπής κ. Patrick Child, η διευθύντρια του κέντρου για την Επιχειρηματικότητα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ΟΟΣΑ Lamia Kamal Chaoui , o διευθυντής προγραμμάτων Καινοτομίας Bloomberg Philanthropies James Aderson, ο Διοικητικός Διευθυντής του Ιδρύματος Σταύρος Νίαρχος κ. Πάνος Παπούλιας και η αναπληρώτρια διευθύντρια City Resilience Delivery –EME 100 Resilient Cities κυρία Κωνσταντίνα Καρύδη.