05 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023 09:11

Ευθύνη όλων μας, η δημιουργία εναλλακτικής, προοδευτικής, πρότασης διακυβέρνησης

Βρισκόμαστε ήδη στην επόμενη μέρα της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Έκλεισε πιστεύω με μεγάλο πόνο και οδύνη, έτσι το αποτιμώ προσωπικά, μια μεγάλη περίοδος καταστροφικής εσωστρέφειας. Από την Κυριακή της 21ης Μαΐου βρισκόμαστε σε μια πρωτόγνωρη περιδίνηση. Οι σεισμικές δονήσεις στο χώρο μας επηρεάζουν αρνητικά την πολιτική ζωή στην ευρύτερη προοδευτική παράταξη και στη χώρα.

Η αποχώρηση των συντρόφων θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Έγιναν λάθη, τεράστια λάθη απ΄ολες τις πλευρές . Δημιουργήθηκαν διαδικαστικά αδιέξοδα, συνθήκες συναισθηματικής ασφυξίας. Η ιστορία όμως δεν γράφεται με τα «αν». Ζητώ από όλους να κρατήσουμε ένα επίπεδο συντροφικότητας και ανθρωπιάς και κοινών αξιών που είναι η προίκα όλων μας για την επόμενη μέρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία μπορεί και πρέπει να ανασυγκροτηθεί. Ο δρόμος δεν θα είναι ούτε εύκολος, ούτε γραμμικός. Θα πορευτούμε με βάση το πρόγραμμά μας, τις αρχές και τις αξίες μας. Θα εστιάσουμε με θετικές προτάσεις την αντιπολιτευτική μας τακτική μας στην κυβέρνηση, θα στηρίξουμε τις κοινωνικές αντιστάσεις απέναντι στις παράλογες και μονόπλευρες κυβερνητικές πολιτικές. Πρέπει να παλέψουμε για να ξανά αποκτήσουμε δεσμούς εμπιστοσύνης με τους προοδευτικούς πολίτες της χώρας. Η ανάκαμψη είναι εφικτός και ρεαλιστικός στόχος αν το κόμμα μας συνδέσει ξανά την πορεία του με τις ελπίδες, τις προσδοκίες και τις αγωνίες της ελληνικής κοινωνίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία παρά την κρίση που πέρασε παραμένει ο χώρος που μπορεί να ενώσει και να ανασυνθέσει την ευρύτερη προοδευτική παράταξη σε κυβερνώσα κατεύθυνση και προοπτική.

Οι Ευρωεκλογές είναι μπροστά μας, δημοσκοπικά η ΝΔ εμφανίζεται κυρίαρχη η ακροδεξιά αθροίζει σημαντικά ποσοστά, ο προοδευτικός χώρος είναι κατακερματισμένος και μεγάλο μέρος της κοινωνίας βρίσκεται στην αποχή και την παραίτηση από κάθε πολιτική ή κοινωνική διεκδίκηση. Το συνολικό τοπίο που διαμορφώνεται μετά τις αποχωρήσεις δείχνει πόσο λάθος ήταν αυτή η επιλογή. Όταν επιδιώκεις να είσαι ένα μεγάλο κόμμα σήμερα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αύριο προοδευτικής κυβέρνησης της χώρας, λύση είναι η διεύρυνση και η συσπείρωση δυνάμεων και όχι η συρρίκνωση, ο πολυκερματισμός, ο τεμαχισμός. Για να κάνεις τις ιδέες σου κτήμα της κοινωνίας οφείλεις να παλεύεις να συνθέτεις εντός ενός μεγάλου πλουραλιστικού κόμματος της Αριστεράς και της προοδευτικής παράταξης.

Από εδώ και στο εξής χρειάζεται γόνιμος εσωτερικός διάλογος στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία χωρίς αγκυλώσεις και αφορισμούς. Η πολιτική συζήτηση είναι αναγκαιότητα και όχι χρονοβόρα πολυτέλεια. Μεγάλο κόμμα και κυβέρνηση γίνεσαι αν είσαι ένα πλουραλιστικό κόμμα και μπορείς να συνθέτεις απόψεις από την Αριστερά έως το προοδευτικό κέντρο. Χρειάζεται εξωστρέφεια αλλά η εξωστρέφεια δεν διατάσσεται, αποδεικνύεται και προωθείται με πράξεις πολιτικής, με σχέδιο, με πρόγραμμα, με όραμα.

Ας πάρουμε παράδειγμα από την κοινωνία που ήδη μας ξεπερνά. Όσο εμείς ομφαλοσκοπούμε οι ελεύθεροι επαγγελματίες έδωσαν μια μεγάλη μάχη αξιοπρέπειας και λογικής απέναντι στο παράλογο και άδικο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Ας πάρουμε παράδειγμα από τις Αυτοδιοικητικές εκλογές. Οι προοδευτικοί πολίτες έδωσαν σημαντικές μάχες στις εκλογές για την τοπική Αυτοδιοίκηση και αρκετές ήταν νικηφόρες. Η χώρα έχει ανάγκη από εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης και έχουμε όλοι μας την ευθύνη να την δημιουργήσουμε.

*Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι επικεφαλής της Παράταξης Ανοιχτή Πόλη και Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.