31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024 12:33

Επίσκεψη Δήμαρχου Αθηναίων στα Τίρανα

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας ταξίδεψε στα Τίρανα, όπου και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο της αλβανικής πρωτεύουσας Εριόν Βελιάι. Οι δύο τους συζήτησαν τις δυνατότητες συνεργασίας των δύο πόλεων με έμφαση στα θέματα ενέργειας, πολιτισμού, τεχνολογίας και καινοτομίας, ενώ δεσμεύθηκαν να έχουν συχνή επικοινωνία με γνώμονα την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης στα Βαλκάνια.

Ακολούθησε η εθιμοτυπική ανταλλαγή δώρων, με τον Εριόν Βελιάι να παραδίδει στον Χάρη Δούκα το κλειδί της πόλης των Τιράνων και τον Δήμαρχο Αθηναίων να του χαρίζει μια κεφαλή Αθηνάς.

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος Αθηναίων συμμετείχε στην Ετήσια Σύνοδο του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων B40. Αφού παρέδωσε στον Δήμαρχο Τιράνων την προεδρία του Δικτύου B40, εκφώνησε ομιλία με θέμα την “Αστική ανθεκτικότητα και την αντιμετώπιση κρίσεων”. Στην παρέμβασή του ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η βιωσιμότητα και η ανάπτυξη δεν είναι δύο αντιφατικές έννοιες, αλλά είναι συμπληρωματικές έννοιες, με την τεχνολογία να αποτελεί ένα ανεκτίμητο εργαλείο και για τις δύο. Η τεχνολογία μπορεί να μας βοηθήσει να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους και αυτούς που επηρεάζονται περισσότερο από την κλιματική κρίση. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Αθήνα δεν είναι μοναδικές για την πόλη μας. Για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις, πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο αξιολογούμε και προσεγγίζουμε τις καταστάσεις. Η αλλαγή αυτή είναι ζωτικής σημασίας για όλες τις διοικήσεις των πόλεων. Ακόμη περισσότερο, στη “γειτονιά” μας. Όλοι αντιμετωπίζουμε την ανάγκη για μια αλλαγή παραδείγματος στην προσέγγισή μας για τον αστικό σχεδιασμό και τη διαχείριση των πόρων. Έχουμε την ευθύνη να συνεργαστούμε για να μοιραστούμε βέλτιστες πρακτικές, να ανταλλάξουμε γνώσεις και να βρούμε καινοτόμες λύσεις».

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Δήμαρχος Αθηναίων συναντήθηκε, επίσης, με τη Δήμαρχο της Ποντγκόριτσα, τη Δήμαρχο του Σεράγεβο, τον Δήμαρχο της Σόφιας, την πρώην Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτική Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, την Υπουργό Τουρισμού και Περιβάλλοντος της Αλβανίας, Μιρέλα Κουμπάρο και τον Υπουργό Τοπικής Αυτοδιοίκησης Αρμπτζάν Μαζνίκου..