18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023 10:33

«Η ένταξη των μεταναστών και ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε Ελλάδα και ΕΕ»

Η εκδήλωση της Ανοιχτής Πόλης την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη στις 18 Δεκεμβρίου, η Ανοιχτή Πόλη πραγματοποίησε την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΟΤΕ, την πρώτη της δημόσια εκδήλωση μετά τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου, με θέμα: «Η ένταξη των μεταναστών και ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε Ελλάδα και ΕΕ» – την πρώτη, όπως φιλοδοξούμε, σε μια σειρά συζητήσεων για τα ζητήματα της πόλης.

Μαζί μας ήταν ο ευρωβουλευτής του the Left Κώστας Αρβανίτης, ο διευθυντής του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες Λευτέρης Παπαγιαννάκης και το ιδρυτικό μέλος της οργάνωσης ASANTE Νικόδημος Μάινα Κινυούα. Τη συζήτηση άνοιξε ο επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης Κώστας Ζαχαριάδης και συντόνισε η δημοτική μας σύμβουλος Διάνα Βουτυράκου.

Η ισότιμη, χωρίς αστερίσκους, πρόσβαση των μεταναστών στην εργασία, στην υγεία, στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό, η θεσμοθέτηση της συμμετοχής τους στα κοινά, η άρση διοικητικών εμποδίων που ακυρώνουν στην πράξη τα δικαιώματά τους, η ανάγκη να περιθωριοποιηθούν οι φωνές της ακροδεξιάς μισαλλοδοξίας σε Ελλάδα και Ευρώπη, όλα τα παραπάνω απασχόλησαν τους εισηγητές και το διάλογο που ακολούθησε.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στη διαχείριση των ζητημάτων της μετανάστευσης. Οφείλουν οι τοπικοί άρχοντες στις κοινωνίες που τους ανέδειξαν να διασφαλίσουν τη συνοχή και τη βιωσιμότητά τους. Κι αυτό προϋποθέτει να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την οργανική συμμετοχή του μεταναστευτικού πληθυσμού στη ζωή της πόλης, χωρίς εκπτώσεις στα δικαιώματά του.