29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024 22:06

Εκδήλωση για το πάρκο Ποδονίφτη την Κυριακή 31/03/2024, στις 6.00 μμ

Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ σας καλεί

Την Κυριακή 31 Μαρτίου ώρα 6 μ.μ.

Στο γήπεδο των 3 αστέρων στο πάρκο Ποδονίφτη, Καβάφη και Ζαφειροπούλου
στον Άγιο Ελευθέριο Πατησίων

Στην εκδήλωση με θέμα

ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΤΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΕ ΚΗΦΙΣΟ ΚΑΙ ΠΟΔΟΝΙΦΤΗ με συνολική ανάπλαση του πάρκου Ποδονίφτη από Τρείς Γέφυρες έως Περισσό.

ΟΜΙΛΗΤΕΣ

 • Νίκος Σοφιανός Δημοτικός Σύμβουλος Αθήνας, επικεφαλής της ΛΑΙΚΗΣ
  ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΑΘΗΝΑΣ και μέλος του Π.Γ.του ΚΚΕ
 • Γιώργος Ποθητός Κοινοτικός Σύμβουλος της 5ης Δημοτικής Κοινότητας του
  Δήμου Αθηναίων

Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις

Δυναμώνουμε τον αγώνα παντού για να νικήσει η ζωή!
Μόνο ο λαός σώζει τον λαό, στον δρόμο για την ανατροπή!

ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΤΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΕ ΚΗΦΙΣΟ ΚΑΙ ΠΟΔΟΝΙΦΤΗ με συνολική ανάπλαση του πάρκου Ποδονίφτη από Τρείς Γέφυρες έως Περισσό.

Η Αττική εκπέμπει SOS για την αντιπλημμυρική προστασία του λαού της

Ο ΚΗΦΙΣΟΣ ΣΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: Ενώ παροχετεύει το 70% των υδάτων της Αττικής, δεν έχει ελεγχθεί – συντηρηθεί – καθαριστεί και αναβαθμιστεί εδώ και 20 χρόνια, και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι σε μια έντονη βροχόπτωση διαρκείας, ο Κηφισός και τα ρέματα που τον συνοδεύουν θα αντέξουν.

Η Περιφέρεια Αττικής αν και διαχειρίζεται δις. ευρώ, ο προϋπολογισμός της εδώ και πολλά χρόνια δεν ξεπερνά το 3% για την αντιπλημμυρική προστασία. Δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας. Υποχρηματοδοτούνται και υποβαθμίζονται βασικές υπηρεσίες, υποστελεχώνονται και μένουν χωρίς μέσα και υποδομές.

Είναι η ώρα να συγκρουστούμε με το εχθρικό αντιλαϊκό κράτος, την εγκληματική πολιτική του “πάμε και όπου βγει”

Υψώνουμε «τείχος προστασίας» απέναντι στην πολιτική της ΕΕ που υλοποίησαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) με τη βοήθεια περιφερειακών και δημοτικών αρχών.

Διεκδικούμε:

 • Να ληφθούν άμεσα με ευθύνη του κράτους επείγοντα μέτρα για τη συντήρηση, καθαρισμό και έλεγχο της στατικότητας του Κηφισού
 • Να καθαριστούν άμεσα τα ρέματα της Αττικής μεταξύ των οποίων είναι και ο Ποδονίφτης.
 • Ολοκληρωμένο σχεδιασμό των απαραίτητων έργων υποδομής, αντιπλημμυρικής προστασίας, ολοκληρωμένη διαχείριση των λεκανών απορροής, ουσιαστικό κρατικό έλεγχο της στατικής επάρκειας και ασφάλειας όλων των υποδομών. Ουσιαστική αύξηση της χρηματοδότησης, φορολογώντας το μεγάλο κεφάλαιο.
 • Να εκπονηθεί ολοκληρωμένος, ουσιαστικός, επιστημονικός σχεδιασμός συνδυαστικής αποτίμησης για το σύνολο των κινδύνων, φυσικών και τεχνολογικών, με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους.
 • Να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό και να ενισχυθούν μαζικά με μόνιμο προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό η Πυροσβεστική και όλες οι κρατικές δομές πρόληψης, διαχείρισης και Πολιτικής Προστασίας, Υγείας, και εκτίμησης και πρόγνωσης των φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών.

Ειδικά για τον Ποδονίφτη επί πλέον διεκδικούμε:

 • Άμεσο καθαρισμός, συντήρηση, και έλεγχος των στατικών των γεφυρών του Ανοιχτού ρέματος από τον Περισσό έως την εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας.
 • Άμεσο καθαρισμό του παραρεμάτιου χώρου από μπάζα, σκουπίδια, πεσμένα δένδρα , σε όλο του το μήκος.
 • Απαγόρευση της στάθμευσης αυτοκινήτων στον παραρεμάτιο χώρο, πάνω στις γέφυρες του Ποδονίφτη και πάνω στα φρεάτια, που σε έντονα καιρικά φαινόμενα θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα.
 • Έργα συγκράτησης του νερού της βροχής σε όλο το μήκος της υδρολογικής λεκάνης, από το βουνό έως τις εκβολές: αναδασώσεις, φράγματα μικρής κλίμακας και κόστους, παραποτάμια πάρκα ανάσας και ασφαλούς εκτόνωσης των πλημμυρικών φαινομένων.
 • Επικαιροποίηση των χαρτών πλημμυρικού κινδύνου που καταρτίστηκαν το 2018 και έκτοτε δεν έχουν επικαιροποιηθεί και βέβαια της μελέτης και του σχεδιασμού εκκενώσεων περιοχών της Αθήνας σε έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.
 • Συνολική Ανάπλαση του παραρεμάτιου χώρου του Ποδονίφτη από εθνική οδό Αθηνών Λαμίας, έως Περισσό και σύνδεση του με το πάρκο Προμπονά που ξεπερνά τα 120 στέμματα γης, με καθαρισμό, δενδροφυτεύσεις, απαλλαγή από καταπατήσεις του χώρου και σχετικές απαλλοτριώσεις οικοπέδων. Προτείνουμε τη μετατροπή του σε Αθλητική Εστία, χώρο παιχνιδιού και ανάπαυσης με πολύ πράσινο. Ανάπλαση του Πάρκου, στη βάση της υπάρχουσας αρχιτεκτονικής του, με την αναγκαία επέκταση και οριοθέτησή του και αξιοποίηση των υπαρχόντων υποδομών του, με τη δημιουργία νέων αθλητικών εγκαταστάσεων όπως: Γήπεδο Ποδοσφαίρου 5Χ5, Γήπεδο μπάσκετ κλειστό με την μέθοδο του μπαλονιού(ελαφρά και φτηνή κατασκευή), Γήπεδο Βόλεϊ και Τένις, παιδικές χαρές, χώροι με όργανα γυμναστικής κ.α