20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024 16:46

ΔΙΠΛΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ: πόσο θα φτάσει το «μαλλί»;

Πιο φανατικός υπερασπιστής της Διπλής Ανάπλασης σε Βοτανικό και Λεωφόρο από τη διοίκηση Μπακογιάννη, εμφανίζεται ο δήμαρχος Αθήνας Χάρης Δούκας, ο οποίος όπου βρεθεί και όπου σταθεί δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει το έργο «παρά τα όποια εμπόδια»… Και για αυτό το λόγο, δίνει τον καλύτερό του εαυτό να βρει ακόμα περισσότερα χρήματα, μην και τον κατηγορήσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι που αναμένουν να κερδίσουν εκατομμύρια από το εν λόγω έργο, για αδράνεια.

Στη χτεσινή συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής του δήμου Αθηναίων, υπερψήφισαν μαζί με την παράταξη της ΝΔ για πρόσθετο κονδύλι 6,9 εκατ. ευρώ για τις χωματουργικές εργασίες που απαιτούνται για να αρχίσει να χτίζεται το νέο γήπεδο της Ανώνυμης Εταιρείας, το οποίο θα της το χτίσει δωρεάν το κράτος και ο δήμος Αθηναίων, για να το εκμεταλλεύεται για 99 χρόνια!

Ενώ το επόμενο διάστημα, θα αιτηθεί επιπλέον άλλα 4 εκατομμύρια ευρώ για να ολοκληρωθεί το έργο της απορρύπανσης της έκτασης του γηπέδου, καθώς τα 5 εκατ. που προβλέπονταν στον αρχικό προϋπολογισμό δεν έφτασαν!

Από τους πρώτους κιόλας μήνες η συνδιοίκηση ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-ΝεΑρ στο δήμο Αθηναίων, δείχνουν ότι κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με την προηγούμενη δημοτική αρχή, ως προς τις προτεραιότητες που ιεραρχούν και το μοντέλο «ανάπτυξης» που φιλοδοξούν να υπηρετήσουν: τα δίνουν όλα για να προχωρήσει η μεγάλη μπίζνα της Διπλής Ανάπλασης, γιατί αυτό απαιτούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι των κατασκευών, του real estate, οι τράπεζες κ.α. εκμεταλλευόμενοι το συναίσθημα των φιλάθλων του Παναθηναϊκού. Για ένα έργο που δεν αφορά την ικανοποίηση αναγκών της πλειοψηφίας των Αθηναίων, αλλά αντίθετα θα γεμίσει τσιμέντο μια ολόκληρη περιοχή που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως πραγματικός πνεύμονας πρασίνου για την πρωτεύουσα.

Τα επιπλέον χρήματα για τις χωματουργικές εργασίες, θα καλυφθούν από κονδύλια που το Υπουργείο Ανάπτυξης δίνει στο δήμο για έργα υποδομής. Άρα «κόβονται» από χρήματα θα μπορούσαν να καλύψουν σημαντικές παρεμβάσεις σε άλλους τομείς που αφορούν τις ανάγκες των Αθηναίων. Έτσι δείχνει τις προτεραιότητές της η νέα δημοτική αρχή… Όπως επίσης και με το γεγονός ότι ΔΕΝ έχει τροποποιήσει στο παραμικρό το Τεχνικό Πρόγραμμα που ψήφισε η διοίκηση Μπακογιάννη, που προβλέπει τα 69 από τα συνολικά 130 εκατομμύρια των έργων του Δήμου για το 2024, να κατευθυνθούν στη Διπλή Ανάπλαση και για όλη την υπόλοιπη Αθήνα και τις ανάγκες τις μόνο 61 εκατομμύρια!

Και απ’ ότι φαίνεται δεν σταματάμε εδώ! Το έργο των 123 εκατ. ευρώ για το γήπεδο ποδοσφαίρου, των 13 εκατ. ευρώ για τις εγκαταστάσεις του ερασιτέχνη και συνολικά περίπου 260 εκατ. ευρώ αποδεικνύεται υποκοστολογημένο σε πολλά τμήματά του… Και έχει ευθύνη η νέα δημοτική αρχή, να απαντήσει στους δημότες από πού σκοπεύει να χρηματοδοτήσει τα επιπλέον ποσά… Πόσο ακόμα θα χρηματοδοτήσει ο κρατικός και ο δημοτικός προϋπολογισμός τις μπίζνες των επιχειρηματικών ομίλων… Πόσο τελικά θα φτάσει το «μαλλί»;