Ο Δήμος Αθηναίων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα HIV/AIDS (1η Δεκεμβρίου), διοργανώνει δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης, που εστιάζουν στην πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και τη στήριξη των ανθρώπων που ζουν με HIV, καθώς και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Αναλυτικά:
Δωρεάν, γρήγορες εξετάσεις HIV
Ενημέρωση/ευαισθητοποίηση ευρύτερου κοινού και διενέργεια προσυμπτωματικών ελέγχων για HIV/AIDS, σε συνεργασία με την κινητή μονάδα της Θετικής Φωνής. Θα μοιραστεί ενημερωτικό υλικό και προφυλακτικά, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα πραγματοποίησης rapid test.
Δωρεάν δράση εμπιστευτικών ελέγχων με τη μέθοδο της ταχείας δοκιμασίας (rapid test) για τον HIV, τις ιογενείς ηπατίτιδες B και C, καθώς και τη σύφιλη, από 4 «συνεργεία» των Δημοτικών Ιατρείων, σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Θα πραγματοποιηθούν σχετικές ενημερωτικές ομιλίες στον φοιτητικό πληθυσμό της πόλης, από το προσωπικό του ΕΟΔΥ και θα μοιραστούν δωρεάν προφυλακτικά. Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε στα τηλέφωνα: 210 2015510-511 (εσωτ. 119 – 123).
Τελετή μνήμης για τα θύματα της επιδημίας HIV
Με κεντρικό σύνθημα το «Δεν είμαστε όλοι εδώ, αλλά είμαστε ακόμη εδώ» ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος – Θετική Φωνή θα αποτίσει φόρο τιμής σε όσους/ όσες χάθηκαν από την αρχή της επιδημίας του HIV/AIDS. Κατά τη διάρκεια της δράσης, οι συμμετέχοντες/ουσες θα ανάψουν κεριά στο σχήμα της κόκκινης κορδέλας, που έχει καθιερωθεί ως σύμβολο ανάμνησης για την Παγκόσμια Ημέρα HIV/AIDS.
Δράσεις όλο τον χρόνο
Ο Δήμος Αθηναίων έχει υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τη διενέργεια δωρεάν rapid tests για HIV/AIDS σε όλα τα Δημοτικά Ιατρεία, καθώς και για την πραγματοποίηση δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού.
Παράλληλα υποστηρίζει:
Τα δεδομένα
Από τότε που εφαρμόζεται η επιδημιολογική επιτήρηση (2010) και μέχρι τις 31/10/2024, 21.199 άτομα έχουν διαγνωστεί με HIV λοίμωξη. Από το σύνολο αυτό 4.746 άτομα έχουν εμφανίσει AIDS και 3.574 έχουν αποβιώσει. Τα περιστατικά που μολύνθηκαν μέσω χρήσης ενδοφλέβιων εξαρτησιογόνων ουσιών αυξήθηκαν κατά 20%, συγκριτικά με το 2023, και κατά 44,8%, συγκριτικά με το 2022, ενώ το 55% των περιστατικών που καταγράφηκαν το πρώτο δεκάμηνο του 2024, διαγνώστηκε καθυστερημένα, με όποια επίπτωση μπορεί να έχει αυτό στην επιτυχία της αντιρετροϊκής θεραπείας.