17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024 15:44

Αθωράκιστα τα σχολεία της Αθήνας εν μέσω καύσωνα, στην ατομική ευθύνη η προστασία των μαθητών

Για άλλη μια φορά ένας 2ήμερος μίνι-καύσωνας, αποκάλυψε την ανεπάρκεια των σχολικών υποδομών στην πόλη. Τα περισσότερα σχολεία, λόγω του τρόπου κατασκευής και των παρωχημένων ηλεκτρολογικών και μηχανολογικών τους εγκαταστάσεων, λόγω της έλλειψης κλιματιζόμενων αιθουσών ή σκιασμένων αύλειων χώρων, είναι ακατάλληλα για ζεστές ημέρες.

Η κυβέρνηση και ο δήμος Αθηναίων, που έχουν την κύρια ευθύνη για την κατάσταση των σχολείων, όπως και για τη χρόνια έλλειψη συντήρησης, που έχει ως αποτέλεσμα σοβαρά προβλήματα, “πέταξαν το μπαλάκι” στους γονείς δημοτικών νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών, κλείνοντας αυτές τις δομές την προηγούμενη Τετάρτη και Πέμπτη. Χωρίς μάλιστα να δώσουν τη δυνατότητα λήψης έκτακτων γονεϊκών αδειών για όλους τους γονείς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και προσχολικής αγωγής. Πάλι ατομική ευθύνη δηλαδή, για να καλυφθούν οι ανεπάρκειες του κράτους.

Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση όμως, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί πέρασαν έναν άλλο γολγοθά: Παρά τις έντονες διαβεβαιώσεις της δημοτικής αρχής Δούκα με τα δελτία τύπου αλλά και όσα ανέφεραν στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας στις 12/06/2024, ότι όλα βαίνουν καλώς στην προετοιμασία όλων των υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων και στη λήψη έκτακτων μέτρων λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, σε πολλά Γυμνάσια και Λύκεια της Αθήνας που έδιναν προαγωγικές ή πανελλαδικές εξετάσεις οι μαθητές, η διαγωνιστική διαδικασία έγινε κάτω από απαράδεκτες συνθήκες. Σε αίθουσες που η θερμοκρασία ξεπερνούσε τους 38 με 40 βαθμούς κελσίου, χωρίς σε αρκετές περιπτώσεις να αντιμετωπιστεί η κατάσταση έστω με ανεμιστήρες, που θα ήταν μια “προσωρινή λύση”.

Ενδεικτικά, υπήρχαν σχολεία, όπως το 40ο Γυμνάσιο της Γκράβας, που ενώ ζητήθηκαν 10 ανεμιστήρες, πήγαν την Πέμπτη αντί για Τετάρτη, 7 επιτραπέζιοι ανεμιστήρες των 15 WATT που ο αέρας τους έφτανε μετά βίας στο πρώτο θρανίο. Όπως το 65ο Γυμνάσιο, που ενώ ζητήθηκαν 11 ανεμιστήρες για 11 αίθουσες, πήγαν την Πέμπτη αντί για Τετάρτη, 7 ανεμιστήρες εκ των οποίων οι 5 κανονικοί των 50 WATT και δύο επιτραπέζιοι των 15 WATT. Όπως στο 21ο Γυμνάσιο, που οι ανεμιστήρες που ζητήθηκαν δεν πήγαν ούτε την Τετάρτη ούτε την Πέμπτη. Όπως στο 2ο Πρότυπο Λύκειο, όπου έγιναν “κανονικά” εξετάσεις σε αίθουσες χωρίς ανεμιστήρες. Όπως, στο 16ο Λύκειο, όπου οι ανεμιστήρες δεν χρησιμοποιήθηκαν!

Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση ΔΕΝ πρέπει να επαναληφθεί! Η δημοτική αρχή που έχει ευθύνη για τις σχολικές υποδομές, πρέπει άμεσα να εξοπλίσει με κλιματιστικά τα σχολεία. Να απαιτήσει από την κυβέρνηση ώστε οι γονείς να παίρνουν ειδικές άδειες όταν τα σχολεία κλείνουν λόγω καύσωνα ή άλλων καιρικών φαινομένων. Να αντιμετωπίσει με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα τα σοβαρά προβλήματα των σχολείων της Αθήνας. Έχει ευθύνη να διεκδικήσει κονδύλια από την κυβέρνηση και την άμεση κατάρτιση σχετικού προγράμματος προκειμένου να θωρακιστούν οι σχολικές υποδομές με σύγχρονα μέσα.