Τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019 πραγματοποιήθηκε στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας η τελετή απονομής των Βραβείων «Κάρολος Κουν» 2018, καθώς και των Βραβείων Κριτικών Μουσικής, Θεάτρου & Χορού 2018,  η οποία διοργανώνεται από  τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του δήμου Αθηναίων και την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών.

Ο θεσμός, που φέτος συμπληρώνονται 23 χρόνια από την γέννησή του, αναγνωρίζεται ως ο εγκυρότερος του είδους καθώς συνδυάζει το κύρος του Δήμου Αθηναίων, της κεντρικής λειτουργικής δομής της πρωτεύουσας, και της Ενώσεως Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών, ενός από τα παλαιότερα πνευματικά σωματεία της χώρας (έτος ιδρύσεως 1928), μέλη του οποίου υπήρξαν διαχρονικά επίλεκτες προσωπικότητες του πνευματικού κόσμου. Έχοντας σκοπό την αμερόληπτη ανάδειξη και στήριξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας αλλά και της επιστημονικής της τεκμηρίωσης, όπως αυτή αποτυπώνεται σε θεατρολογικά και μουσικολογικά πονήματα, η διοργάνωση συμβάλλει στη διατήρηση της κοινωνικής και πολιτιστικής φυσιογνωμίας της πρωτεύουσας και, μέσω του βραβείου σε οργανισμό που δραστηριοποιείται εκτός Αθηνών, στην τόνωση της πνευματικής ζωής στην περιφέρεια. Επίσης, με διακρίσεις όπως το βραβείο σε δισκογραφική εργασία ελληνικού ενδιαφέροντος, που συχνά αφορά προϊόντα συνεργασίας με δισκογραφικές εταιρείες του εξωτερικού, προβάλλει την ελληνική δημιουργία διεθνώς.

Φέτος, μετά από πρόταση της Οργανωτικής Επιτροπής, την οποία απαρτίζουν ο Γεν. Γραμματέας της Ενώσεως Κριτικών, μουσικός κριτικός Γεώργιος Κύρκος-Τάγιας, ο θεατρικός κριτικός Νίκος Μπατσικανής και η σκιτσογράφος Έλλη Σολομωνίδου-Μπαλάνου, η τελετή απονομής, στην οποία έχουν προσκληθεί και επιφανείς ξένοι καλλιτέχνες, θα ακολουθήσει για πρώτη φορά τα διεθνή πρότυπα, δηλαδή οι απονομές θα καταλήγουν στα Μεγάλα Βραβεία (αντί να αρχίζουν με αυτά, όπως γινόταν στο παρελθόν). Μια ακόμη ιδιοτυπία της φετινής τελετής είναι ότι, κατόπιν αποφάσεως της Κριτικής Επιτροπής Μουσικής, θα απονεμηθούν δύο Μεγάλα Βραβεία Μουσικής. Επίσης, η Κριτική Επιτροπή Θεάτρου αποφάσισε ομόφωνα να μην απονεμηθεί Βραβείο Θεατρολογικού Συγγράμματος λόγω του ότι οι υποψηφιότητες δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις.

Την Κριτική Επιτροπή Μουσικής 2018 απαρτίζουν οι: Σοφία Θεοφάνους-Ματθαιουδάκη (πρόεδρος), Μαρία Μόσχου, Αλέξης Σπανίδης, Θωμάς Ταμβάκος και Ευτύχιος Χωριατάκης, ενώ την Επιτροπή Θεάτρου & Χορού 2018 οι Λέανδρος Πολενάκης (πρόεδρος), Ανθούλα Δανιήλ, Κωνσταντίνος Μπούρας και η κριτικός χορού Μίρκα Ψαροπούλου. Την παρουσίαση της εκδηλώσεως θα κάνει ο κριτικός χορού και παλαιός παραγωγός του Τρίτου Προγράμματος Ανδρέας Ρικάκης.

Το σύμβολο για τα Βραβεία Θεάτρου και Μουσικής είναι επίχρυσο ακριβές αντίγραφο στεφάνου ελληνιστικής εποχής, που ανακαλύφθηκε σε βασιλικό τάφο της Αττικής και φυλάσσεται στο Μουσείο Μπενάκη, ενώ αυτό των βραβείων «Κάρολος Κουν» είναι αντίγραφο του «Ηλίου», που φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Διαμαντής Διαμαντόπουλος για τις ανάγκες της σκηνοθεσίας της τραγωδίας «Άλκηστις» του Ευριπίδη – του πρώτου αρχαίου δράματος που σκηνοθέτησε ο Κάρολος Κουν.

Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας:  Ακαδημίας 59, 106 79 – Αθήνα

Τ. 210 3642540

ΠΙΝΑΚΑΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΓΙΑ ΒΡΑΒΕΥΣΗ

ΒΡΑΒΕΙΑ «ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ» 2018

ΒΡΑΒΕΙΟ «ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ» ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

Οι υποψηφιότητες θα ανακοινωθούν κατά την διάρκεια της τελετής

ΒΡΑΒΕΙΟ «ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ» ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΡΓΟ

Οι υποψηφιότητες θα ανακοινωθούν κατά την διάρκεια της τελετής

ΒΡΑΒΕΙΟ «ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ» ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

1. Μηνάς Βιντιάδης για το έργο «Tatoo Land»

2. Τσιμάρας Τζανάτος για το έργο «Η δεσποινίς Δυστυχία»

3. Θανάσης Χαλκιάς για το έργο «Μαμά και εγώ δεν σε αγαπώ»

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΧΟΡΟΥ 2018 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΧΟΡΟΥ

Οι υποψηφιότητες θα ανακοινωθούν κατά την διάρκεια της τελετής

ΒΡΑΒΕΙΟ  ΣΕ ΝΕΟ  Ή ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

1. Βασίλης Καλφάκης για τη σκηνοθεσία του έργου «Ένας ήρως του καιρού μας» του Μιχαήλ Λέρμοντωφ

2. Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη για τη δραματοποίηση και σκηνοθεσία του έργου «Ο Ζητιάνος» του Ανδρέα Καρκαβίτσα

3. Μαρία Ξανθοπουλίδου για τη σκηνοθεσία του έργου «Κυρία Ντάλογουέη» της Βιρτζίνια Γουλφ

4. Χρήστος Σουγάρης για τη σκηνοθεσία των έργων «Αίας» και «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή

ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟΥ

 1. Ο σκηνοθέτης Jean-Paul Denizon και οι ηθοποιοί Γιάννης Σταματίου και Ελένη Παπαχριστοπούλου (συλλογικά) για την παράσταση του έργου «Καρέκλες» του Ιονέσκο

2. Δημήτρης Μυλωνάς για τη σκηνοθεσία του έργου «Ράφτης Κυριών» του Φεϋντό

ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ

Οι υποψηφιότητες θα ανακοινωθούν κατά την διάρκεια της τελετής

ΜΕΓΑΛΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟΥ

Οι υποψηφιότητες θα ανακοινωθούν κατά την διάρκεια της τελετής

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ 2018

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕ ΝΕΟ Ή ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

1. Κωνσταντίνος Δεστούνης για την ερμηνεία του στο «Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα εγχόρδων» του Άλφρεντ Σνίτκε, σε συναυλία της ΚΟΑ (Μέγαρο Μουσικής 27-10-2017), και την ηχογράφηση των πιανιστικών απάντων του Θεόδωρου Αντωνίου

2. Ηλίας Μαστοράκης για την ερμηνεία του στο «Ελεγειακό κοντσέρτο για κιθάρα και ορχήστρα» του Λέο Μπρόουερ, σε συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ (Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο Σπάρτης 28-7-2017)

ΒΡΑΒΕΙΟ  ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Οι υποψηφιότητες θα ανακοινωθούν κατά την διάρκεια της τελετής

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

1.Georges Aperghis – Piano Music, δίσκος βινυλίου με πιανιστικά έργα του συνθέτη ερμηνευμένα από την πιανίστα Λενιώ Λιάτσου, έκδοση της δισκογραφικής εταιρείας GodRecords (2017)

2.In Blue and White, δίσκος ακτίνας με πιανιστικά έργα Ελλήνων συνθετών ερμηνευμένα από την πιανίστα Ερατώ Αλακιοζίδου, έκδοση της δισκογραφικής εταιρείας Odradek (2017)

3.JS Bach: The Well-Tempered Clavier, τετραπλός δίσκος ακτίνας της πιανίστας Αλεξάνδρας Παπαστεφάνου, έκδοση της δισκογραφικής εταιρείας First Hand Records (2018)

4.Ρυθμοί και ήχοι ελληνικοί, δίσκος ακτίνας με έργα Βάρβογλη, Βισβάρδη, Καζάσογλου, Κωνσταντινίδη και Σαμάρα ερμηνευμένα από την πιανίστα Μαρία Οικονόμου, έκδοση της δισκογραφικής εταιρείας Subways (2017)

5.Sunless Loves, δίσκος ακτίνας με τραγούδια των Brahms, Mussorgsky και Prokofiev ερμηνευμένα από την υψίφωνο Λένια Ζαφειροπούλου, έκδοση της δισκογραφικής εταιρείας First Hand Records (2017)

6.Triptychon, δίσκος ακτίνας με έργα μουσικής δωματίου της συνθέτριας Καλλιόπης Τσουπάκη ερμηνευμένα από το DoelenKwartet του Ρότερνταμ, έκδοση της δισκογραφικής εταιρείας Cybele (2016)

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕ ΜΟΥΣΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑ

1.Από την αρχική έμπνευση στην τελική μορφοποίηση, του Γιώργου Ζερβού, εκδ. Παπαγρηγορίου-Νάκας, Αθήνα 2016

2.Dimitri Mitropoulos and his Works in the 1920s. The Introduction of Musical Modernism in Greece, του Γιώργου Σακαλλιέρου, εκδ. Κέντρου Ελληνικής Μουσικής, Αθήνα 2016

3.L’Atelier moderne. An exploration of the Collaborative Process between Performer and Composer in Vocal Music Theatre of the 21st century, της Αγγελικής Καθαρίου, εκδ. NOVA – Science Publishers, Ν. Υόρκη 2017