10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022 09:06

Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα: Δήμος φορομπήχτης Ανακοίνωση της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αθήνα για τη φορολογική πολιτική του δήμου και την πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου

Με ταξική κυνικότητα και πολιτικό θράσος η δημαρχία Μπακογιάννη χλεύασε τον χειμαζόμενο φτωχόκοσμο της πόλης, που βρίσκεται αντιμέτωπος με την ακρίβεια και τη λεηλασία του εισοδήματός του. Η ψήφιση «μείωσης» κατά 5% των δημοτικών τελών (0,08€ ανά τ.μ.), που είναι από τους υψηλότερους συντελεστές φορολόγησης (1,47€ στον οικιακό και 5,23€ στον επαγγελματικό συντελεστή), όταν επελαύνει η ακρίβεια και ο επίσημος πληθωρισμός κινείται με 12%, αποτελεί πρόκληση.

Αυτή η «μεγάλη μείωση», ήταν πρόταση της Ανοιχτής Πόλης (ΣΥΡΙΖΑ) και της Αθήνα Είσαι Εσύ (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ), και την είχαν διατυπώσει εδώ και καιρό, κάνοντας την καλύτερη πάσα στον Μπακογιάννη.

Την ίδια στιγμή ο δήμαρχος χαρίζει χιλιάδες ευρώ στις μεγάλες επιχειρήσεις, αφού δεν αυξάνει τους συντελεστές φόρου ούτε ένα σεντ, ούτε καν στο τουριστικό κεφάλαιο, ενώ επιτρέπει στις επιχειρήσεις βραχυπρόθεσμης μίσθωσης τύπου AirBnB να πληρώνουν τέλη κατοικίας αντί επαγγελματικής στέγης.

Για μια ακόμα χρονιά, ο δήμος αποδεικνύεται φορομπήχτης δυνάστης για τους εργαζόμενους και τη νεολαία, προστάτης για τους μεγαλοεπιχειρηματίες και ο πιο καλός φίλος για την κυβέρνηση.

Το τεράστιο μέγεθος της κλοπής αποκαλύπτεται αν δούμε ότι το ποσοστό των εσόδων για το 2021 από τέλη/φόρους κ.λπ. ανήλθε στο 57% των συνολικών, ενώ η πενιχρή κρατική επιχορήγηση δεν καλύπτει ούτε τα λειτουργικά έξοδα του δήμου (μισθούς κ.λπ.).

Η δημαρχία Μπακογιάννη συνεχίζει να σπαταλά το χρήμα που συγκεντρώνει από τους δημότες σε φαραωνικά σχέδια βιτρίνας, τύπου Μεγάλου Περίπατου, γηπέδων μεγαλο-ΠΑΕ κ.α., με αχρείαστες και καταστροφικές αναπλάσεις και δώρα διάρκειας σε εταιρείες (π.χ. Prodea, Unison, Μυτηληναίο κ.α.).

Η πολιτική της δημοτικής αρχής Μπακογιάννη αδιαφορεί για την πραγματική στήριξη των λαϊκών στρωμάτων, η οποία είναι απολύτως αναγκαία με ριζοσπαστικά μέτρα οικονομικής ανακούφισης και

ενίσχυσης των φτωχών εισοδημάτων, των ανέργων, των αστέγων, των νέων και των σπουδαστών. Δεν υπάρχει καμία έγνοια για τον κόσμο της δουλειάς και του μόχθου που ζει στην πίσω αυλή της Αθήνας.

Γι’ αυτό άλλωστε η πόλη διατηρεί από τα πιο υψηλά δημοτικά τέλη πανελλαδικά. Έτσι η φορομπηχτική πολιτική του δήμου προστίθεται στην πολιτική της ακρίβειας, της ενεργειακής φτώχειας, των μισθών πείνας και της ανεργίας που ασκεί η κυβέρνηση. Κι αυτό δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από τις ψευδεπίγραφες μειώσεις των 0,08€, ούτε από την πολιτική της κυβέρνησης με τα διάφορα «καλάθια του νοικοκυριού», τα fuel pass κ.λπ.

Σε μια πόλη όπως η Αθήνα, όπου, λόγω της πολιτικής στήριξης του τουριστικού κεφαλαίου, τα ενοίκια έχουν εκτοξευθεί, ο δήμος όφειλε να πάρει πραγματικά μέτρα ανακούφισης της λαϊκής κατοικίας. Αντί αυτού, τα δημοτικά τέλη είναι στην πραγματικότητα ένας βαριά ταξικός φόρος που πέφτει κυρίως στις πλάτες των εργαζομένων. Και αυτό γιατί:

  • Το τίμημα είναι πολύ υψηλό και συμβάλλει στην αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος μαζί με τη γενική φορολογία και την ακρίβεια.
  • Ο χαρακτήρας τους είναι οριζόντιος, καθώς η χρέωση είναι η ίδια σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας, με αποτέλεσμα να πληρώνουν το ίδιο ύψος τελών οι μεγαλοεισοδηματίες-κάτοικοι πλούσιων περιοχών του τουριστικού κέντρου (π.χ. Κολωνάκι) με τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους και τους νέους, που ζουν σε υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας (π.χ. Σεπόλια, Κυψέλη, Πατήσια κ.λπ.).
  • Ίδια είναι η κατάσταση και με τον οριζόντιο φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων, ο οποίος, βάση εισήγησης, παραμένει υψηλός και ίσος με 0,33€/τ.μ. Το αποτέλεσμα είναι το συνολικό τίμημα που πληρώνουν οριζόντια οι κάτοικοι όλων των διαμερισμάτων της Αθήνας, για δημοτικά τέλη και φόρους, να είναι 1,88€/τ.μ., ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων.
  • Σε σχέση με τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται ως επαγγελματικοί χώροι για την άσκηση πάσης φύσης οικονομικής δραστηριότητας, η κατανομή των βαρών είναι εξίσου οριζόντια και άνιση, καθώς οι μικροεπαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι πληρώνουν αναλογικά ακριβώς τα ίδια τέλη με τους κερδοφόρους επιχειρηματικούς ομίλους και τις πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στο τουριστικό κέντρο της Αθήνας.

Ως Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα θα συμβάλουμε στην αγωνιστική διεκδίκηση από τον κόσμο της εργασίας και της νεολαίας για την κατάργηση των δημοτικών τελών για τους/ις ανέργους/ες, τους φτωχούς/ες και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τη σημαντική μείωση τους για τους/ις εργαζόμενους/ες και τα λαϊκά στρώματα. Για να πληρώσουν οι πλούσιοι και οι μεγαλοεπιχειρηματίες της τουριστικής βιομηχανίας και των real estate.

Η δημοτική αρχή Μπακογιάννη οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε:

  • Μείωση των δημοτικών τελών στη λαϊκή κατοικία. Διαφοροποίηση των τελών και των φόρων με κοινωνικά-ταξικά κριτήρια, με μείωση για τα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά, την κατάργησή τους για τους ανέργους, ΑμΕΑ, πολύτεκνους, ενταγμένους στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ κ.λπ.).
  • Μείωση τελών στα μικρά καταστήματα και στους κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών, καθώς και ταυτόχρονη αύξηση σε μεγάλες επιχειρήσεις, πολυεθνικές, μεγάλα ξενοδοχεία, αλυσίδες καταστημάτων και τράπεζες.
  • Φορολόγηση με βάση το μέγεθος της επιχείρησης και τις αντικειμενικές αξίες της περιοχής, και όχι τα τετραγωνικά όσο αφορά τα τραπεζοκαθίσματα και λοιπούς κοινόχρηστους χώρους, πάντα με κριτήριο τη διασφάλιση και διεύρυνση του χαρακτήρα των ελεύθερων δημόσιων χώρων και πεζοδρομίων.
  • Στην κατάργηση κάθε είδους τέλους ή φόρου που αφορά τη διαχείριση απορριμμάτων (όπως ο επιβληθείς φόρος ταφής).

Γραφεία Αιόλου 47, 3ος όρ., τηλ. 2103248892

Δημοτικός σύμβουλος: Κεφαλληνός Παναγιώτης, τηλ. 6934511133

Ομάδα συλλογικής εκπροσώπησης:

Ρέππα Ντίνα, Ρίζος Μιχάλης, Μάτσα Κατερίνα,

Παπαχριστούδη Ματίνα, Σιαπάτης Αποστόλης, Μένου Κική