29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023 16:22

Ανάπλαση τσιμέντου στο πάρκο Δρακόπουλου 

Η πολιτική αναπλάσεων της απερχόμενης δημοτικής αρχής έχει πυροδοτήσει σε πολλές περιπτώσεις τις δικαιολογημένες αντιδράσεις των κατοίκων. Δυστυχώς για την πόλη, αντί να ολοκληρωθούν οι εκκρεμείς απαλλοτριώσεις και να προστεθούν νέοι χώροι πρασίνου, η πολιτική του δήμου αναλώθηκε σε αμφιλεγόμενους “καλλωπισμούς” υφιστάμενων χώρων. Αντί να δούμε μια σύγχρονη, ολοκληρωμένη πολιτική για να αυξηθούν το πράσινο και τα φυσικά στοιχεία, βλέπουμε ακόμα τσιμεντοστρώσεις χωμάτινων επιφανειών και παρεμβάσεις που επιβαρύνουν, παρά αναβαθμίζουν την καθημερινότητα και το περιβάλλον της πόλης. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του πάρκου Δρακόπουλου.

Όπως έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν, η σύμβαση οκταετούς παραχώρησης του πάρκου Δρακόπουλου στον Δήμο Αθηναίων, από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, αρνείται την απόδοσή του ως ενιαίου χώρου πρασίνου στις ανάγκες της γειτονιάς, ενώ προκρίνει μια ανάπλαση προσαρμοσμένη στις ανάγκες του ιδιοκτήτη ΕΕΣ, με έμφαση στο τεχνητό περιβάλλον και τη χαμηλή φύτευση. Η πρόσφατη τσιμεντόστρωση στο χώρο του πάρκου “πνίγει” τα δέντρα, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, και επιβεβαιώνει την απόσταση ανάμεσα στις ανάγκες της γειτονιάς και στις ενέργειες της δημοτικής αρχής – μιας δημοτικής αρχής που έχει αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις των κατοίκων με καταστολή και μηνύσεις!

Την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου, στις 8.30πμ, εξετάζεται στο Διοικητικό Εφετείο (Λουίζης Ριανκούρ 85) το αίτημα κατοίκων για ακύρωση της οκταετούς σύμβασης παραχώρησης του χώρου από τον ΕΕΣ. Οι κάτοικοι θα είναι συγκεντρωμένοι εκεί και η Ανοιχτή Πόλη θα είναι στο πλευρό τους, απαιτώντας την απαλλοτρίωση του χώρου, την αποκατάσταση των ιστορικών κτιρίων του (όσων απομένουν) και τελικά την απόδοσή του στους κατοίκους ως ενιαίου ελεύθερου πάρκου υψηλού πρασίνου, χώρου αναψυχής και πολιτισμού.