29 ΜΑΡΤΊΟΥ 2024 04:30

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου φέρνει όλο τον Μάιο αγαπημένες θεατρικές παραστάσεις στο σπίτι

Η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, ένας από τους πιο δραστήριους και ζωντανούς χώρους πολιτισμού της Αθήνας, συνεχίζει να είναι ανοιχτή και προσβάσιμη, σχεδιάζοντας και προτείνοντας πρωτότυπες και ενδιαφέρουσες δράσεις, στις οποίες μπορούν να έχουν πρόσβαση όλες και όλοι, από το σπίτι τους, μέσω διαδικτύου.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, ως αναπόσπαστο κομμάτι της Τεχνόπολης, προσκαλεί τον μήνα Μάιο μικρούς και μεγάλους να απολαύσουν μια σειρά από αγαπημένες θεατρικές παραστάσεις, εμπνευσμένες από το εργοστάσιο φωταερίου αλλά και τη νεώτερη ελληνική ιστορία, οι οποίες θα είναι διαθέσιμες μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του, ξεκινώντας από τις 4 Μαΐου 2020.

Ετοιμαστείτε για ένα συναρπαστικό ταξίδι στον χρόνο με μέσο τη θεατρική τέχνη!

Το θέατρο στο ΒΜΦ

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του, αγαπά και στηρίζει το θέατρο. Το 2014 διοργάνωσε για πρώτη φορά διαγωνισμό συγγραφής και παράστασης θεατρικών έργων εμπνευσμένων από την ιστορία του παλιού εργοστασίου. «Το θέατρο στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου» ένα πρωτότυπο project, βασισμένο στην τεχνική του museum theater, συνεχίστηκε το 2015 και το 2017 προκειμένου να δώσει μια διαφορετική ερμηνευτική προσέγγιση του χώρου, μέσα από τη θεατρική τέχνη.

Θεατρικές ομάδες αλλά και μεμονωμένοι καλλιτέχνες εμπνεύστηκαν από την ιστορία και τη λειτουργία του παλιού εργοστασίου, τους ανθρώπους που εργάστηκαν σε αυτό, τις μνήμες των εργαζομένων, τις συνθήκες εργασίας, την ιστορία της γειτονιάς του Γκαζοχωρίου αλλά και τη σύγχρονη ιστορία της πόλης της Αθήνας. Τα καλύτερα θεατρικά κείμενα που προέκυψαν από κριτική επιτροπή παραστάθηκαν με φυσικό σκηνικό το ίδιο το εργοστάσιο φωταερίου. Το κοινό αγκάλιασε τη δράση και τις τρεις χρονιές και ψήφισε την αγαπημένη του παράσταση.

Το  θέατρο δεν λείπει από το πρόγραμμα του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου! Με αφορμή επετειακές εκδηλώσεις αλλά και δράσεις για μικρούς και μεγάλους τα σαββατοκύριακα, το μουσείο φιλοξενεί στον χώρο του θεατρικές παραστάσεις και  δρώμενα που συνδέονται με την ευρύτερη θεματική του και με τη σύγχρονη ελληνική ιστορία, κομμάτι της οποίας είναι και το εργοστάσιο φωταερίου. Οι ιστορίες αυτές παρίστανται με φυσικό σκηνικό τα κτίρια και τα μηχανήματα του εργοστασίου και ζωντανεύουν ένα σημαντικό βιομηχανικό μνημείο που έδωσε φως κι ενέργεια στην πόλη της Αθήνας για περισσότερο από 130 χρόνια!

#My_IGM

#HTexnopoliSpitiSou

#IndustrialGasMuseumgoesdigital

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των online θεατρικών παραστάσεων:

Αϊτή, μία performance για την Ιστορία από την ομάδα Hatari

Έχει σημασία το παρελθόν; Είναι λογική η πρόβλεψη ότι σε 150 χρόνια δεν θα ξέρει κανείς ότι υπήρξαμε ποτέ; Υπάρχει μία Ιστορία ή πολλές;

Με κύριο και αποκλειστικό εργαλείο την ερώτηση, η Ιστορία του νεοελληνικού κράτους γίνεται πεδίο προβληματισμού, έρευνας και παιχνιδιού αλλά και σημείο αντίστιξης με το ανιστορικό και επίπεδο παρόν. Η ιστορία ενός κράτους που ξεκίνησε το ταξίδι του με τις θερμές ευχές για απελευθέρωση από την Αϊτή – η πρώτη χώρα που αναγνώρισε επίσημα την ελληνική επανάσταση του 1821.

Συντελεστές

Σύλληψη-Σκηνοθεσία-Κείμενο: Μάριος Τσάγκαρης, Άλκης Ζούπας | Παίζουν: Γιώργος Καπινιάρης, ΆλκηςΖούπας | Βοηθός σκηνοθέτη: ΦένηΜπένου | Επιμέλεια κίνησης: Βάλια Παπαχρήστου | Σχεδιασμός φωτισμού-Video-Φωτογραφία: Γιώργος Ζαφειρίου | Πρωτότυπη μουσική-Σχεδιασμός ήχου: Μάριος Τσάγκαρης | Σχεδιασμός αφίσας: Κωνσταντίνος Σελλάς | Παραγωγή: Hatari, Ομάδα7

Πληροφορίες

Πότε: Δευτέρα 4 Μαΐου στις 20.00 έως Τετάρτη 6 Μαΐου στις 20.00        

Απευθύνεται σε: εφήβους από 13 ετών & ενήλικες

*Η θεατρική παράσταση Αϊτή παραστάθηκε στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου στο πλαίσιο της δράσης «160 χρόνια Γκάζι»: 160 χρόνια από την ίδρυση του εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας.

Μια πόλη στο σκοτάδι

Θεατρική παράσταση

Αθήνα… η πόλη έχει βυθιστεί στο σκοτάδι. Κανείς δεν ξέρει γιατί. Την υπόθεση αναλαμβάνει ο πασίγνωστος ντετέκτιβ Φώτης Μαυρίδης, ο οποίος σύντομα θα ανακαλύψει ότι κάτι περίεργο συμβαίνει. Πρόκειται για μια ακόμα υπόθεση μυστηρίου ή μήπως για ένα… ταξίδι στο χρόνο;

Συντελεστές

Κείμενο: Χρήστος Χριστόπουλος | Σκηνοθεσία: Κατερίνα Ντόβολου | Ερμηνεία: Σοφία Νικολοπούλου, Χρήστος Χριστόπουλος

Πληροφορίες

Πότε: Δευτέρα 11 Μαΐου στις 20.00 έως Σάββατο 16 Μαΐου στις 20.00

Απευθύνεται σε: παιδιά από 5 ετών & μεγάλα παιδιά

*Το παραμύθι «Μια πόλη στο σκοτάδι» διακρίθηκε στον διαγωνισμό δραματοποίησης παραμυθιού «Το Θέατρο στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου» που διοργανώθηκε το 2015, όπου απέσπασε βραβείο πρωτότυπης σύνθεσης και ερμηνείας.

Θεατρικές αφηγήσεις από έναν γκαζιέρη

Θεατρικό δρώμενο από την ομάδα θεάτρου «Ανεμόμυλοι»     

Τι είναι ο φανοκόρος; Ήταν εύκολη η δουλειά στους φούρνους; Πώς δουλεύει μία σέσουλα; Το καυσαέριο θεραπεύει τα βρογχικά;

Ένας γκαζιέρης αφηγείται και ζωντανεύει ιστορίες από το εργοστάσιο φωταερίου και τη γειτονιά του Γκαζιού! Μαζί του ταξιδεύουμε μέσα στη χρονοκάψουλα, φτυαρίζουμε τον λιθάνθρακα, σημειώνουμε το ποινολόγιο, τον συντροφεύουμε την ώρα του κολατσιού του και γινόμαστε κομμάτι της ιστορίας ενός από τα πιο σημαντικά βιομηχανικά μνημεία της Αθήνας.

Συντελεστές

Ερμηνεία: Αναστάσης Χριστοφιλόπουλος | Επιμέλεια: Χρήστος Χριστόπουλος

Πληροφορίες

Πότε: Από την Κυριακή 24 Μαΐου στις 11.00

Απευθύνεται σε: παιδιά από 9 ετών & ενήλικες

*Το θεατρικό δρώμενο πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ομάδα θεάτρου «Ανεμόμυλοι». Το κείμενο που παρουσιάζεται περιλαμβάνει αποσπάσματα του μονόλογου «Στην αλλαγή του χρόνου» της συγγραφέως Αδαμαντίας Ξηρίδου, βραβευμένο με έπαινο ιστορικής/μουσειακής προσέγγισης στο διαγωνισμό «Το Θέατρο στο ΒΜΦ» το 2014, αλλά και προφορικές μαρτυρίες εργαζομένων στο εργοστάσιο και κατοίκων της περιοχής του Γκαζοχωρίου, που βρίσκονται στο αρχείο του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου.

Τεχνοχρόνος

Θεατρική παράσταση

Τι είναι το φωταέριο; Έχεις ακουστά το υδαταέριο; Μαζί μπορούν να σταματήσουν το κλείσιμο του εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας;

Μπαίνουμε στη μηχανή του χρόνου και ταξιδεύουμε με το φωταέριο και το υδαταέριο πίσω στη δεκαετία του 1980, δεκαετία σημαντική καθώς τότε το εργοστάσιο φωταερίου έκλεισε οριστικά. Φωταέριο κι υδαταέριο ενωμένα μπορούν να νικήσουν την ηλεκτρική ενέργεια και να κρατήσουν το εργοστάσιο ανοιχτό. Μήπως, όμως, η τέχνη είναι πιο δυνατή από όλες τις μορφές ενέργειας;

Συντελεστές

Κείμενο: Ζέτη Φίτσιου | Σκηνοθετική επιμέλεια: Γιάννης Στεφόπουλος | Ερμηνεία: Τάσος Δημητρόπουλος, Γιάννης Στεφόπουλος | Video ερμηνεία: Ελεάνα Γεωργούλη | Video: Γρηγόρης Πανόπουλος | Χωρική εγκατάσταση: Όλγα Μπρούμα | Κοστούμια: Μαργαρίτα Δοσούλα | Σχεδιασμός φωτισμού: Γιώργος Τέλλος | Συνεργάτης φωτιστικού σχεδιασμού: Πάνος Τσεβρένης | Κρουστά: Γιάννης Παπαγιαννούλης | Διεύθυνση παραγωγής: Βαγγέλης Δοκός | Επιμέλεια παράστασης: Κική Δημητριάδη

Πληροφορίες

Πότε: Δευτέρα 25 Μαΐου στις 20.00 έως Πέμπτη 28 Μαΐου στις 20.00

Απευθύνεται σε: εφήβους από 13 ετών & ενήλικες

*Ο Τεχνοχρόνος διακρίθηκε στον διαγωνισμό δραματοποίησης θεατρικού κειμένου «Το Θέατρο στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου» που διοργανώθηκε το 2016-2017,  όπου απέσπασε το πρώτο βραβείο συγγραφής και παράστασης θεατρικού κειμένου.

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

www.gasmuseum.gr

[email protected]

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6944764640

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

www.athens-technopolis.gr