15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 13:13

Ισότιμη συμμετοχή όλων στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Το κλείσιμο των σχολείων λόγω πανδημίας καθιστά απαραίτητη την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και αναγκαίο τον αντίστοιχο υλικοτεχνικό εξοπλισμό που θα επιτρέψει στην εκπαιδευτική κοινότητα να ανταποκριθεί. Οι αντικρουόμενες εγκύκλιοι που εκδόθηκαν σχετικά από το Υπουργείο Παιδείας, αντί να δώσουν λύση, δημιούργησαν πρόσθετη σύγχυση και ανέδειξαν την για μια ακόμα φορά ελλιπή προετοιμασία της πολιτείας για να αντιμετωπίσει μια κρίσιμη συγκυρία.

Η πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων να καλέσει τους διευθυντές των σχολικών μονάδων σε καταγραφή των αναγκών σε Η/Υ των λιγότερο προνομιούχων οικογενειών είναι και αυτή όμως διπλά προβληματική. Αφενός, ρίχνει στις πλάτες των διευθυντών των σχολείων την υποχρέωση λήψης αυθαίρετων αποφάσεων, χωρίς οδηγίες και θεσμική κάλυψη, ωθώντας τους σε πρακτικές που μοιραία θα δοκιμάσουν, αν εφαρμοστούν, τη συνοχή της σχολικής κοινότητας. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία αλλά και ανεξάρτητα από αυτήν, οι Η/Υ και η πρόσβαση στο διαδίκτυο αποτελούν πλέον όχι πολυτέλεια, αλλά απαραίτητα εργαλεία της εκπαιδευτικής διαδικασίας, το ίδιο όπως και τα σχολικά βιβλία. Η πολιτεία οφείλει συνεπώς να διασφαλίζει τη διαθεσιμότητά τους σε όλους, μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Γι’ αυτούς τους λόγους, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, η Ανοιχτή Πόλη κάλεσε τον Δήμο Αθηναίων να διεκδικήσει από την πολιτεία έκτακτη χρηματοδότηση για την κάλυψη των αναγκών της εκπαιδευτικής κοινότητας σε επαρκή εξοπλισμό, ώστε να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, χωρίς να επιβαρύνονται οι ήδη ανεπαρκείς λογαριασμοί των σχολικών επιτροπών. Η παροχή λάπτοπ και δωρεάν πρόσβασης στο ίντερνετ για κάθε οικογένεια δεν αποτελεί επίδομα, αλλά στοιχειώδη υποχρέωση απέναντι στο αυτονόητο αίτημα για ίσες ευκαιρίες όλων απέναντι στην εκπαίδευση.