03 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 05:26

Παρωδία δημοτικού συμβουλίου για πολύ σοβαρά ζητήματα ακόμα και οικονομικής φύσης, με δια περιφοράς εξευτελισμό της δημοκρατίας

Τις κρίσιμες αυτές ώρες, που κινδυνεύει η υγεία του λαού, απαιτείται:

η παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα καθώς και των πολιτικών δυνάμεων για τη διεκδίκηση κρίσιμων ζητημάτων για τη ζωή του λαού,

ο μεγαλύτερος έλεγχος της εξουσίας για τις αποφάσεις της και τις παραλείψεις της,

η ενίσχυση της λαϊκής παρουσίας κι ενημέρωσης,

Η δημαρχία Μπακογιάννη βρήκε την ευκαιρία να δρα εν κρυπτώ. Τους απελευθέρωσε τα χέρια η κυβέρνηση της ΝΔ με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ), που ξεγυμνώνουν την όποια δημοκρατία είχε μείνει.

Στην πρωτεύουσα της χώρας,  όπου o πολιτικός πάτρωνας της παράταξης του Μπακογιάννη, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε internet μέχρι το τελευταίο χωριό και ταχύτητες, και πλατφόρμες επικοινωνίας και τηλεδιασκέψεις, η δημαρχία Μπακογιάννη δεν μπορεί να πραγματοποιήσει ένα δημοτικό συμβούλιο της προκοπής. Για την ακρίβεια, δεν θέλει όχι δεν μπορεί!

Αυτή τη φορά ξεπέρασαν κάθε όριο!

Έτσι, την Πέμπτη 2/4/2020 και ώρα 12.22 μμ ενημερωθήκαμε ότι θα διεξαχθεί δια περιφοράς δημοτικό συμβούλιο την ίδια μέρα στις 18.00 μμ, ενώ οι εισηγήσεις στάλθηκαν λίγο μετά. Στο καλάθι των αχρήστων λοιπόν, η δημοκρατία ακόμα και με αστικούς όρους. Τώρα ισχύει το «αποφασίζουμε και διατάσσουμε».

Και δεν είναι η πρώτη φορά

Η δημοτική αρχή εξευτέλισε  τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου και στις 23/3 όπου εφαρμόστηκε πρώτη φορά η δια περιφοράς «συνεδρίαση». Η λέξη «συνεδρίαση» δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ήρθε μία Ημερήσια Διάταξη, στην οποία απάντησαν οι παρατάξεις, χωρίς καμία απολύτως συζήτηση, χωρίς ούτε καν να γνωρίζει η/ο κάθε δημοτική/ός σύμβουλος τι ψήφισε ο καθένας. Κατά παραβίαση μάλιστα, κάθε έννοιας δημοκρατίας, οι επικεφαλείς των παρατάξεων έστειλαν μια φόρμα με την ψήφο τους εν ονόματι όλων των συμβούλων τους!!! Δεν έμαθε κανείς τι δήλωσε ο άλλος. Φυσικά, δεν μίλησε κανείς, άλλωστε στο e-mail δεν μιλάς, δεν τέθηκαν τα κρίσιμα ζητήματα κι έτσι η δημαρχία Μπακογιάννη απέφυγε και την υποχρέωση να τοποθετηθεί πάνω σε φλέγοντα ερωτήματα και να δώσει απαντήσεις. Ούτε τις αποφάσεις που υποτίθεται πήρε, δεν έμαθαν οι δημοτικοί σύμβουλοι, παρά μόνο δυο μέρες μετά όταν ήρθαν τα πρώτα πρακτικά.

«Τρεις λαλούν και δυο χορεύουν» η ημερήσια διάταξη των δημοτικών συμβουλίων εν μέσω πανδημίας

Αρκεί να δει ο λαός της πόλης τα θέματα των δημοτικών συμβουλίων στις 9/3 και 23/3 όταν είχε ήδη ξεσπάσει η πανδημία. Η δημαρχία Μπακογιάννη όχι μόνο ανέτοιμη, αλλά κυρίως αδιάφορη! Την ενδιέφερε να προχωρήσει την ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας Εθνικού κήπου και Φιλοπάππου γι’ αυτό έφερε την Ανάπλαση ΑΕ αλλά όχι να πάρει μέτρα για την πανδημία! Ούτε ένα θέμα στην ημερήσια διάταξη στις 23/4 δεν αφορούσε την έκτακτη κατάσταση!

Η δημοκρατία στο απόσπασμα γιατί τα προβλήματα του λαού της πόλης δεν απασχολούν τη δημοτική αρχή, το μοναδικό της ενδιαφέρον οι κάμερες και τα τηλεοπτικά παράθυρα!

Γι’ αυτό και ένα μήνα μετά το ξέσπασμα της πανδημίας πλήθος εργαζομένων στον δήμο, ειδικά στον τομέα της καθαριότητας βρίσκονται με εντελώς ελλιπή μέτρα προστασίας (τους οδηγούς των απορριμματοφόρων τους χορηγεί αντισηπτικά το σωματείο εξαιτίας των ελλείψεων), οι απολυμάνσεις των καμπινών των απορριμματοφόρων δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα, εκατοντάδες εργαζόμενοι ειδικά σε τεχνικές εργασίες στα αμαξοστάσια δουλεύουν σε συνθήκες συνωστισμού και με γάντια κουζίνας.

Το θέμα των αστέγων έρχεται μόλις σε αυτό το δημοτικό συμβούλιο στις 2/4 (εξασφαλίστηκε κτήριο για την στέγασή τους), δηλαδή ένα μήνα μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, με αποτέλεσμα πάνω από 550 άστεγοι όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν αβοήθητοι στους δρόμους της πόλης, θέτοντας σε κίνδυνο την υγείας τους όπως και την υγεία όλων των κατοίκων. Τα αποτελέσματα αυτής της κατάστασης δεν έχουν φανεί ακόμα.

Το θέμα του γηροκομείου αναβάλλεται από συμβούλιο σε συμβούλιο με τους ηλικιωμένους ανθρώπους να βρίσκονται σε τραγική θέση και να εκλιπαρούν για φιλανθρωπίες.

Καμία πρόβλεψη για τα παιδιά που σιτίζονταν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς που έκλεισαν, καμία συζήτηση για μέτρα ανακούφισης για τους χιλιάδες άνεργους της πόλης και τις οικογένειες τους που δημιούργησε η εργοδοτική ασυδοσία εν μέσω πανδημίας και φυσικά  χωρίς ο δήμος να σταθεί στον λαό της πόλης μας και μάλιστα στα πιο φτωχά και πληττόμενα τμήματά ντόπιων, προσφύγων και μεταναστών παίρνοντας μέτρα αναστολής και μείωσης δημοτικών τελών.

Πότε θα συζητηθούν όλα αυτά κ. Μπακογιάννη; Ως πότε θα συνεχίζεται ο δια περιφοράς  εξευτελισμός της δημοκρατίας;

Απαιτούμε:

  1. Να παρθούν όλα τα μέτρα ώστε τα δημοτικά συμβούλια να πραγματοποιηθούν με τηλεδιάσκεψη, με ζωντανή αναμετάδοσή τους και χωρίς καμία καταπάτηση του κανονισμού λειτουργίας στο όνομα του καθεστώτος «έκτακτης ανάγκης».
  2. Να έρθουν για συζήτηση όλα τα θέματα ανακούφισης, προστασίας και σωτηρίας των εργαζόμενων του δήμου και του λαού της πόλης, ντόπιων, προσφύγων και μεταναστών που οφείλουν να συζητηθούν με βάση τις έκτακτες συνθήκες.

Σοβαρές ευθύνες έχουν όσες παρατάξεις ανέχονται αυτό τον εξευτελισμό γιατί με την ανοχή τους η δημοτική αρχή Μπακογιάννη γίνεται ανεξέλεγκτη.

Η δημαρχία Μπακογιάννη αφήνει ανοχύρωτο το λαό της πόλης, αποτελειώνοντας την ήδη αφυδατωμένη δημοκρατία. Τα δελτία των ειδήσεων και η επικοινωνιακή πολιτική καθορίζουν τα μέτρα της δημοτικής αρχής. 

Δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Οι έκτακτες συνθήκες απαιτούν δημοκρατία, δημοκρατία, δημοκρατία σε όλα! Η χρήση των έκτακτων συνθηκών ως άλλοθι για να στραγγαλίσουν τη πολιτική και εργατική παρέμβαση και δράση είναι προμελετημένη. Κάποιοι επιδιώκουν να κάνουν ότι θέλουν, να εξυπηρετούν όποιους θέλουν, να δωρίζουν όπου θέλουν!

Ως Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα

Καλούμε όλες τις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου να μην νομιμοποιήσουν την αντιδημοκρατική κατρακύλα ώστε να υποχρεωθεί η δημοτική αρχή να αλλάξει τακτική!

Καλούμε τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, ντόπιους, πρόσφυγες, μετανάστες, να φέρουν μπροστά τις διεκδικήσεις τους.

Καλούμε τα ανεξάρτητα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τις ανεξάρτητες από κράτος και σύστημα σελίδες, έντυπα κ.λπ. να συμβάλλουν με τις δημοσιεύσεις τους για να αποκαλυφθούν όλα.

Ειδικά για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης 2/4/2020 δηλώνουμε ότι τα τρία από τα τέσσερα απαιτούν σοβαρότατη συζήτηση μια και αφορούν:

1. τη λειτουργία του ακινήτου στις οδούς Αχαρνών 1-3 και Λιοσίων 2 ως δομή παροχής υπηρεσιών σε αστέγους που θα φιλοξενηθούν προσωρινά εκεί στο πλαίσιο των έκτακτων για τη δημόσια υγεία και τη σύναψη μνημονίου συνεργασίας και έγκριση κανονισμού λειτουργίας για την υλοποίηση από κοινού δράσεως μεταξύ του δήμου Αθηναίων, του ΚΥΑΔΑ, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας της Ιεράς αρχιεπισκοπής της Ελλάδας με την επωνυμία «Αποστολή», της PRAKSIS, των Γιατρών του κόσμου και της «Equal Society Κοινωνία ίσων Ευκαιριών».

2. τη λειτουργία του ακινήτου στην οδό Χαλκοκονδύλη, ξενοδοχείο ΙΟΝΙΣ ως ξενώνα φιλοξενίας χρηστών ουσιών και εξαρτημένων ατόμων που θα φιλοξενηθούν προσωρινά στο πλαίσιο των εκτάκτων για τη δημόσια υγεία συνθηκών και τη σύναψη μνημονίου συνεργασίας και έγκριση κανονισμού λειτουργίας για την υλοποίηση από κοινού δράσεως μεταξύ του δήμου Αθηναίων, ΚΥΑΔΑ, του ΚΕΘΕΑ, του ΟΚΑΝΑ.

3. έγκριση αναμόρφωσης του προϋπολογισμού του δήμου του 2020 με ποσό 248.000 για την αποκατάσταση των κτηρίων σε Λιοσίων και σε Αχαρνών, με απευθείας ανάθεση

Και τα τρία ζητήματα απαιτούν την πραγματική λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου ώστε να έρθουν όλα τα απαιτούμενα στοιχεία σε γνώση των δημοτικών συμβούλων, να απαντηθούν ερωτήματα, να γίνουν τοποθετήσεις.

Ειδικά το ζήτημα της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού με ένα τόσο μεγάλο ποσό που θα διατεθεί με απευθείας ανάθεση δεν μπορεί να έρχεται σε ένα συμβούλιο που η δημοτική αρχή αποφάσισε να το πραγματοποιήσει «δια περιφοράς». Ακυρώνεται κάθε δυνατότητα διαφανούς διαδικασίας και η δημοτική αρχή είναι υπόλογη γι’ αυτό. Εκμεταλλεύεται την πανδημία για να  περνάνε ότι θέλουν και μάλιστα και ζητήματα οικονομικής φύσης χωρίς τη στοιχειώδη κοινωνική λογοδοσία.

Να σημειώσουμε ότι σε χτεσινή πολύωρη ενημέρωση για τα ζητήματα αρμοδιότητας του που έκανε ο πρόεδρος του ΚΥΑΔΑ στη δημοτική σύμβουλο της ΑΑΑθήνας Ρέππα Ντίνα, ύστερα από αίτημά μας, δεν μας ανακοίνωσε ότι σήμερα θα γινόταν έκτακτο δημοτικό συμβούλιο με αυτή τη μορφή ούτε μας ενημέρωσε ότι υπάρχει ανάγκη τεχνικών εργασιών στο κτήριο.

Ως Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα, είμαστε υπέρ της άμεσης στέγασης και μιας ολόπλευρης στήριξης των αστέγων και των τοξικοεξαρτημένων, όχι προσωρινά, αλλά για πάντα. Στην κατεύθυνση αυτή χρειάζεται σοβαρή συζήτηση ώστε εκτός των άλλων να μη γίνουν προχειρότητες για διαφυγή από μια σοβαρή και πραγματική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Για τους παραπάνω λόγους δηλώνουμε ότι απέχουμε.