30 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020 06:23

Προτάσεις για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού στο Δήμο Αθηναίων

Σε μια εξαιρετικά ιδιόμορφη συγκυρία, όλοι οφείλουμε  να παραμείνουμε υγιείς αλλά και ψύχραιμοι, προκειμένου να συνεχίσουμε να δρούμε συντεταγμένα, με οργάνωση των υποδομών της πόλης, με αλληλεγγύη και ένταση στη φροντίδα των συνανθρώπων μας που τώρα την χρειάζονται περισσότερο από ποτέ.

Η Ανοιχτή Πόλη, θέλοντας να συμβάλει το περισσότερο δυνατόν στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού, επεξεργάζεται και προτείνει παρεμβάσεις που είναι απαραίτητες, προκειμένου να μην αφήσουμε το έκτακτο της περίστασης να υποβαθμίσει τον ρόλο  του Δήμου για την μέριμνα προς όλους-ες τους συμπολίτες μας. Οι προτάσεις αυτές έχουν στο επίκεντρο αυτούς-ες που παραμένουν στον δρόμο εκτεθειμένοι στον κίνδυνο, είτε ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, είτε είναι οι εργαζόμενοι του δήμου που καλούνται σε αυτές τις δύσκολες στιγμές να συνεχίσουν να επιτελούν το έργο τους. Πιο συγκεκριμένα προτείνουμε:

Την άμεση φιλοξενία των αστέγων σε ειδικά διαμορφωμένες υποδομές. Σε περίπτωση που αυτές δεν επαρκούν, να προχωρήσει ο Δήμος στις απαραίτητες ενέργειες για χρήση των κτιρίων που είναι εκτός λειτουργίας, ξενοδοχεία, δημόσια κτίρια κλπ.

Τη δημιουργία δομών και για τα ουσιοεξαρτημένα άτομα σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα (ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ κτλ). Πάγια είναι η θέση μας, οι δομές αυτές να περιλαμβάνουν φιλοξενία αλλά και συνολικότερα μέτρα πολιτικής, από χώρους εποπτευόμενης χρήσης μέχρι προγράμματα απεξάρτησης και επανένταξης, έστω και σε αυτή την δύσκολη συγκυρία.

Την κινητοποίηση του συνόλου των υποδομών που υπάρχουν (χαρακτηριστικά αναφέρουμε ως παράδειγμα βαν του Δήμου από δωρεά που δεν χρησιμοποιείται) για τη στήριξη της δουλειάς στο δρόμο (street work) με επίκεντρο την πρόληψη.

Την επαναλειτουργία του συσσιτίου, με τήρηση των κανόνων υγείας και ασφάλειας, για τους εργαζομένους και τους ωφελούμενους, στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας. Να γίνει χρήση και άλλων δημοτικών χώρων για την αποσυμφόρηση του κόμβου.

Να εξεταστεί η δυνατότητα παροχής των 10.000 σχολικών γευμάτων με τον ίδιο τρόπο που θα διανεμηθεί και το ΤΕΒΑ.

Να αναλάβει άμεσα ο Δήμος, ως εποπτεύουσα αρχή, να καλύψει τις ελλείψεις στο Γηροκομείο. Η πρόσφατη έκκληση της προσωρινής διοίκησης του Γηροκομείου για πετσέτες, μπισκότα, πετρέλαιο και σφουγγαρίστρες (ανάμεσα σε άλλα) προκαλεί θλίψη αλλά και θυμό για την κατάσταση ανυποληψίας στην οποία εδώ και καιρό έχει περιέλθει ένα από τα  ιστορικά ιδρύματα κοινωνικής προσφοράς στη χώρα.

Να παρασχεθούν όλα τα κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας στις υπηρεσίες της καθαριότητας και της δημοτικής αστυνομίας, καθώς και στις κοινωνικές υπηρεσίες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Να πληρωθούν άμεσα οι εργαζόμενοι του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”.

Είναι άμεση η ανάγκη για τη δημιουργία έκτακτου προγράμματος επιχορήγησης των ΟΤΑ από κρατικούς πόρους, ενός νέου “Φιλόδημου” δηλαδή, για τα μέσα προστασίας των εργαζομένων και για την ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών και των επισιτιστικών προγραμμάτων των Δήμων.

Αναθεώρηση του κανόνα της ανταποδοτικότητας (μετά και τις απαλλαγές από τα δημοτικά τέλη) και κρατική ενίσχυση που θα καλύψει την αύξηση των προσλήψεων έκτακτου προσωπικού καθαριότητας και τον διπλασιασμό ιατρικού προσωπικού και κοινωνικών λειτουργών με διαπαραταξιακή επιτροπή για αδιάβλητες διαδικασίες προσλήψεων.

Να οργανωθούν με πρωτοβουλία του Δήμου και σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες οργανωμένες αιμοδοσίες.

Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, κανένας και καμία δεν πρέπει να μείνει έξω από την προστασία της πολιτείας, και ο Δήμος Αθηναίων οφείλει να δείξει το κοινωνικό του πρόσωπο και να αναλάβει δράση σε αυτά που του αναλογούν.