19 ΜΑΡΤΊΟΥ 2024 11:49

BOOKLAB 2020: Η πιο αγαπημένη λογοτεχνική λέσχη επιστρέφει στο Πωλητήριο του ΒΜΦ – Κύκλος εκδηλώσεων σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

Το Πωλητήριο του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου συνεχίζει και το 2020 τις επιτυχημένες εκδηλώσεις, σε συνεργασία με εκδοτικούς οίκους, που έχουν αγαπήσει μικροί και μεγάλοι! Η νέα χρονιά ξεκινά δυναμικά, με έναν συναρπαστικό κύκλο βιβλιοπαρουσιάσεων, εργαστηρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

Το λογοτεχνικό ταξίδι ξεκινά την Πέμπτη 12 Μαρτίου, στις 19.00, στο Παρατηρητήριο της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, με την παρουσίαση του βιβλίου του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου «Ο Ζωγράφος με τις τρεις πατρίδες» που σκιαγραφεί τη ζωή κα το έργο του διεθνώς διακεκριμένου καλλιτέχνη Κωνσταντίνου Μπρουμίδη. Για το βιβλίο θα μιλήσει ο σκηνοθέτης και ποιητής Λευτέρης Ξανθόπουλος, ενώ αποσπάσματα θα διαβάσει η ηθοποιός Νταίζη Σεμπεκοπούλου. Στο τέλος της εκδήλωσης θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Λευτέρη Ξανθόπουλου «Κωνσταντίνος Μπρουμίδης» από τη σειρά «Αυτοί που τόλμησαν» (2017) που προβλήθηκε από το κανάλι Cosmote History.

Επόμενος λογοτεχνικός σταθμός, το Σάββατο 28 Μαρτίου στο Νέο Υδαταέριο, όπου η συγγραφέας Μελίνα Σιδηροπούλου θα κάνει ένα ξεχωριστό σεμινάριο γραφής, για παιδιά από 12 έως 16 ετών, με αφορμή το βιβλίο της «Ήλιος με μουστάκια» – ένα ειλικρινές, περιπετειώδες και γεμάτο χιούμορ μυθιστόρημα που μιλά απευθείας στην καρδιά των εφήβων και προ-εφήβων! Στο πλαίσιο του εργαστηρίου, τα παιδιά θα συζητήσουμε με τη συγγραφέα όσα τους αρέσουν (αλλά και όσα δεν τους αρέσουν), σε μια δημιουργική συνάντηση που θα δώσει την έμπνευση για νέες, πρωτότυπες ιστορίες!

Το ταξίδι θα ολοκληρωθεί με μια… «Υπόγεια εκδρομή»! Το Σάββατο 16 Μαΐου, η συγγραφέας Χριστίνα Φραγκεσκάκη θα περιμένει τους μικρούς αναγνώστες στο Νέο Υδαταέριο, όπου θα διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλίο της «Υπόγεια εκδρομή», το οποίο ξεναγεί τα παιδιά στην… υπόγεια «γκαλερί» της Αθήνας, το μετρό! Κατόπιν, παιδιά και γονείς θα ζήσουν μια αληθινή υπόγεια εκδρομή, καθώς με συνοδούς τη συγγραφέα και την Καλλιόπη Κύρδη (εκπαιδευτικός, συγγραφέας, υπεύθυνη πολιτιστικών θεμάτων στη Δ/ση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας) θα ανακαλύψουν τα μυστικά που κρύβει η πόλη μας, από τον σταθμό Κεραμεικός του μετρό μέχρι τα ίχνη της αρχαίας Αθήνας! Ένα ξεχωριστό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά από 7 έως 12 ετών.

Αναλυτικές πληροφορίες για τα βιβλία και για τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις:

Ο Ζωγράφος με τις τρεις πατρίδες, του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου

Τρία παιδιά σε τρεις χώρες, ο Δημήτρης στην Ελλάδα, η Αντριάνα στην Ιταλία και ο Λώρενς στις Η.Π.Α., αφηγούνται την ιστορία του σπουδαίου ζωγράφου με τις τρεις πατρίδες, του Κωνσταντίνου Μπρουμίδη. Γεννημένος το 1805 στην Ιταλία, από οικογένεια φυγάδων της Μεσσηνίας, εκπαιδεύεται στη Ρώμη και γρήγορα διακρίνεται ως συντηρητής αριστουργημάτων της Αναγέννησης. Το 1852, καταξιωμένος πλέον καλλιτέχνης με πλούσιο δικό του έργο, θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την επαναστατημένη Ιταλία και να φτάσει πρόσφυγας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εδώ θα ριζώσει και, με όπλο το ταλέντο, τη θέληση και τη μοναδική καλλιτεχνική θητεία του, θα λάμψει ως «Brumidi, ο ζωγράφος του Καπιτωλίου».

Ο Μπρουμίδης μνημονεύεται σήμερα στην Αμερική ως μια από τις σπουδαιότερες καλλιτεχνικές φυσιογνωμίες της χώρας αυτής. Το Καπιτώλιο, στο οποίο εργάστηκε για περισσότερα από είκοσι χρόνια, αποτελεί για το αμερικανικό έθνος το σύμβολο της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας. Η Αποθέωση του Ουάσιγκτον, που καλύπτει επιφάνεια 500 τ.μ., ολοκληρώθηκε σε έντεκα μήνες. Είναι ένα από τα θεαματικότερα ζωγραφικά έργα στον κόσμο και ταυτόχρονα αποτελεί την αποθέωση του ίδιου του Μπρουμίδη.

Πληροφορίες:

Πότε: Πέμπτη 12 Μαρτίου

Ώρα έναρξης: 19.00

Πού: Παρατηρητήριο

**Είσοδος ελεύθερη

Ήλιος με μουστάκια, Μελίνας Σιδηροπούλου

Τι κοινό μπορεί να έχουν τα δρομολόγια της Lufthansa με τους γλάρους που πιάνουν το βελονάκι; Ή οι ιστορίες του παππού από το αλβανικό μέτωπο μ’ ένα τζιζ κέικ λεμόνι, πολύχρωμα κολίμπρι και την απονομή των Όσκαρ; Τη Μαρίνα. Η Μαρίνα είναι η ηρωίδα του βιβλίου της Μελίνας Σιδηροπούλου «Ήλιος με μουστάκια» μιας ιστορίας ενηλικίωσης (coming-of-age story) που αφηγείται με γλυκόπικρο τρόπο, στοιχεία μαγικού ρεαλισμού και γενναίες δόσεις χιούμορ τη χαρά, το δέος και τον πόνο του να μεγαλώνεις. Σύμμαχοι στο ταξίδι της είναι ο γάτος της, η γιαγιά, οι φίλοι και βέβαια το «βλαμμένο», η μεγαλύτερη αδερφή της. Κυρίως όμως η φαντασία που επιτρέπει στη Μαρίνα να δραπετεύει όταν οι περιστάσεις το απαιτούν. Όπως όταν έχεις μείνει μόνος σου στο μπαλκόνι και ακούς μια φωνή από τον ουρανό ή αρχίζεις να αναρωτιέσαι από τι είναι φτιαγμένη η λευκή γραμμή που αφήνουν πίσω τους τα αεροπλάνα.

Εικοσιέξι αυτοτελείς ιστορίες – που άλλοτε μοιάζουν με κλασικά κεφάλαια και άλλοτε σαν μικρονουβέλες – συνθέτουν ένα πρωτότυπο στη δομή του μυθιστόρημα που μιλά για τα πρώτα βήματα αναζήτησης της ταυτότητάς μας, τις πρώτες απώλειες, τις σχέσεις, τα όρια, τα όνειρα και τις ανησυχίες που γεννιούνται στην προ-εφηβεία και την εφηβεία μας – όσο κι αν διαρκεί αυτή η περίοδος για τον καθένα μας, γι’ αυτό εξάλλου αφορά και τους ενήλικους αναγνώστες.

Πληροφορίες:

Πότε: Σάββατο 28 Μαρτίου

Ώρα: 11.30-13.00

Πού: Νέο Υδαταέριο

*Απαραίτητη η κράτηση θέσεων. Κόστος συμμετοχής: 13ευρω/παιδί (στην τιμή συμπεριλαμβάνεται και το βιβλίο «Ήλιος με μουστάκια» / Η παραλαβή του αντιτύπου θα γίνεται από το Πωλητήριο).

Υπόγεια εκδρομή, της Χριστίνας Φραγκεσκάκη

Η Νεφέλη, ακολουθώντας μια λέξη-πρόσκληση, επισκέπτεται και γνωρίζει τρεις σταθμούς του (Δουκίσσης Πλακεντίας, Εθνική Άμυνα, Μέγαρο Μουσικής). Βλέπει από κοντά τα έργα τέχνης που φιλοξενούν, αναρωτιέται, στοχάζεται, συνομιλεί μ’ αυτά, και πάνω απ’ όλα παίζει μαζί τους. Τα πλησιάζει, τα αγγίζει, τα «ακούει», τα φέρνει στα μέτρα της, τα κάνει δικά της. Την ιστορία συμπληρώνει μια πρόσκληση σε 19 «στάσεις για δράση»: Η Νεφέλη, ο Στέργιος κι η μικρή μέλισσα μοιράζονται μαζί μας γνώσεις, κέφι, απορίες και υλικά, για να δημιουργήσουμε τον δικό μας υπόγειο κόσμο της τέχνης. Παρατηρούμε, μαθαίνουμε παίζουμε. Μικροί και μεγάλοι ανακαλύπτουμε μια «κρυμμένη» πόλη κάτω από την πόλη…

Πληροφορίες:

Πότε: Σάββατο 16 Μαΐου

Ώρα: Από τις 11.30

Πού: Έναρξη στο Νέο Υδαταέριο

*Απαραίτητη η κράτηση θέσεων. Κόστος συμμετοχής στη βιβλιοπαρουσίαση και το πρόγραμμα: 15ευρω/παιδί (στην τιμή συμπεριλαμβάνεται και το βιβλίο «Υπόγεια εκδρομή»/ Η παραλαβή του αντιτύπου θα γίνεται από το Πωλητήριο).

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων: Πειραιώς 100, Γκάζι, τηλ.213 0109300, 213 0109325

[email protected]

Πρόσβαση: Μετρό: Σταθμός «Κεραμεικός», Τρόλεï: No. 21 (από Ομόνοια), Στάση «Φωταέριο», Λεωφορεία: 049, 815, 838, 914, Β18, Γ18, Στάση «Φωταέριο»