19 ΜΑΡΤΊΟΥ 2024 11:02

Η Αθήνα που εμπνέει! Τρεις νέες Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου τον Δεκέμβριο από τον Δήμο Αθηναίων και το Δίκτυο Πολιτισμού Δήμου Αθηναίων Athens Culture Net

Ο Δήμος Αθηναίων και το Δίκτυο Πολιτισμού Δήμου Αθηναίων Athens Culture Net σχεδίασαν για τους κατοίκους της πόλης τρεις συναρπαστικές Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου για το μήνα Δεκέμβριο! Ελάτε μαζί μας, με πολλή και καλή διάθεση, να γνωρίσουμε την πόλη μέσα από τα βιβλία και τους ανθρώπους της, τους δημιουργούς και τους ήρωές τους. Γιατί η Αθήνα… είναι έμπνευση!

-Το Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου στις 12:00 περιηγούμαστε με τον Κώστα Β. Κατσουλάρη στον Κολωνό, με αφορμή το μυθιστόρημά του «Στο στήθος μέσα χάλκινη καρδιά» (Εκδόσεις Μεταίχμιο). Οι δρόμοι του Κολωνού και της Ακαδημίας Πλάτωνος, μαζί με ορισμένα σημεία του Μεταξουργείου και της Κολοκυνθούς, είναι η «σκηνή» όπου διαδραματίζεται το μεγαλύτερο μέρος του μυθιστορήματος το 2013-2014, με πρωταγωνιστές τον φιλόλογο Αργύρη Σταυρινό και τον βορειοηπειρωτικής καταγωγής 15χρονο μαθητή Νάσο Γκέτσο και με φόντο μια δολοφονική επίθεση, συμμορίες νεοναζί, αντιφασιστικές εκδηλώσεις, ιδανικά, σύμβολα και όρια, εσωτερικά και εξωτερικά. Σημείο συνάντησης: 52ο Γυμνάσιο-Λύκειο Κολωνού (οδός Καπανέως) στις 12.00. Διάρκεια διαδρομής 90’.

Απαραίτητη η κράτηση στο: https://www.eventora.com/el/Events/AthinaikesDiadromesVivliou_KKatsoularis   

Το Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου στις 12.00 τριγυρνάμε στο κέντρο της Αθήνας με την πολυβραβευμένη συγγραφέα Ρέα Γαλανάκη. Αθήνα 2012-Αθήνα 2019: Οι ηρωίδες του βιβλίου της Γαλανάκη «Η Άκρα Ταπείνωση» (Εκδόσεις Καστανιώτη) ξανακάνουν την ίδια διαδρομή επτά χρόνια μετά. Η περιήγηση περιλαμβάνει επίσκεψη στους κινηματογράφους Αττικόν και Απόλλων, ενώ κατά τη διάρκεια της διαδρομής Σύνταγμα-Εξάρχεια θα γίνονται σύντομες στάσεις σε μέρη που εκτυλίσσεται η ιστορία. Η συγγραφέας θα αναφέρεται σε αυτά και θα διαβάζονται σχετικά αποσπάσματα.  Σημείο συνάντησης: Πλατεία Συντάγματος (στις σκάλες δίπλα από την είσοδο του ΜΕΤΡΟ) στις 12.00. Διάρκεια: 1 1/2 ώρα.

Απαραίτητη η κράτηση στο: https://www.eventora.com/el/Events/a8hnaikes-diadromes-biblioy-re

Το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου στις 11.00 διερευνούμε με τον αρχιτέκτονα Γιώργο Πρεβελάκη την «Αθήνα και Ελλάδα: δύο αιώνες πολιτικής και πολεοδομίας» με βάση το ομότιτλο βιβλίο των Εκδόσεων Εστία.

Θα αναζητήσουμε το ρόλο της Αθήνας στη δημιουργία και την εξέλιξη του ελληνικού κράτους· τις όψεις της πρωτεύουσας σε διάφορες ιστορικές φάσεις· την αντιμετώπιση αστικών ζητημάτων από πολεοδόμους όπως ο Κωνσταντίνος Δοξιάδης και πολιτικούς όπως ο Στέφανος Μάνος. Η περιήγηση θα σταθεί στη νεοκλασική ρομαντική Αθήνα, στη μεταπολεμική Αθήνα του “οικονομικού θαύματος”, στις  μεταπολιτευτικές πολεοδομικές αμφιθυμίες και στη σημερινή παγκοσμιοποιούμενη πόλη. Ξεκινώντας από το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, θα περπατήσουμε στο παλαιό οικονομικό κέντρο γύρω από την Τράπεζα της Ελλάδος και, αφού περάσουμε από την “Τριλογία” και τον πεζόδρομο της Βουκουρεστίου, θα προχωρήσουμε προς το Σύνταγμα, το Μοναστηράκι και την περιοχή του Ψυρρή.

Σημείο συνάντησης: Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών (Παπαρρηγοπούλου 7, Πλατεία Κλαυθμώνος) στις 11.00. Διάρκεια διαδρομής: 90 λεπτά. Απαραίτητη η κράτηση εδώ (από Κυριακή 15/12 στις 08:00):

https://www.eventora.com/el/Events/athinaikesdiadromesvivliou_GPrevelakis

Οι Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου σχεδιάζονται σε συνεργασία με εκδοτικούς οίκους, συγγραφείς, καλλιτέχνες και χώρους της Αθήνας. Χορηγός της δράσης είναι ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ).