13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019 08:06

Θέμα: Αίτημα της δημοτικής συμβούλου της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αθήνα για να συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου στις 18/11 το θέμα της παραχώρησης των αιτούμενων χώρων στο 144ο ΔΣ Αθήνας, για τη λειτουρ

Κύριε πρόεδρε, αιτούμαστε να συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου στις 18/11 το θέμα της παραχώρησης των αιτούμενων χώρων στο 144ο ΔΣ Αθήνας, για τη λειτουργία του σχολείου της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος «η Ενότητα». Το αίτημα αυτό αποτελεί κοινά εκφρασμένο αίτημα και με άλλες δημοτικές παρατάξεις στον δήμο της Αθήνας αλλά και πλήθος εκπαιδευτικών κι εργατικών σωματείων, συλλογικοτήτων γειτονιάς, αντιφασιστικές, αντιρατσιστικές πρωτοβουλίες και συντονισμοί.  Συγκεκριμένα οι φορείς της περιοχής: ο Σύλλογος Γονέων του 144ου, οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, ο ΣΕΠΕ «ο Αριστοτέλης», η Λαϊκή Συνέλευση Σεπολίων-Κολωνού-Ακ. Πλάτωνα, το Κυριακάτικο σχολείο Μεταναστών, ο πολιτιστικός σύλλογος η Αναγέννηση», οι Σύλλογοι ΠΕ Αθηνά, Κ. Σωτηρίου, Λιόσια-ΖΕφύρι-Φυλή, Πρόοδος, Ν. Σμύρνη, Παρθενώνας, Γληνός, Ρ. Ιμβριώτου, Έλλη Αλεξίου, Γλυφάδα, Αιγάλεω, Ηλιούπολης, Κορυδαλλός, Α’ Αθηνών, Περικλής, Αμαρουσίου, Πρόοδος, Ν. Πλουμπίδης, Σύρου-Τήνου-Μυκόνου, Ε’ ΕΛΜΕ, Β’ ΕΛΜΕ Αθήνας, Γ’ ΕΛΜΕ, Α’ ΕΛΜΕ, ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής, Γ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων, η Ένωση του 3ου διαμερίσματος, το σχολείο «Οδυσσέας», ο ΣΥΠΡΟΜΕ (Συντονισμός για το προσφυγικό, μεταναστευτικό, εργατικών σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και συλλογικοτήτων), η Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό, η ΚΕΕΡΦΑ, ο Ροσινάντε, η ΟΡΜΑ, το Δίκτυο Πολιτικών και Κοινωνικών Δικαιωμάτων.

Η πρωτοφανής απόφαση της δημοτικής αρχής Μπακογιάννη στο δημοτικό συμβούλιο στις 31/10, να αποσύρει από την εισήγησή της το θέμα της παραχώρησης του 144ου ΔΣ για τη λειτουργία του σχολείου της πακιστανικής κοινότητας αποτελεί πράξη ρατσιστική, που ανοίγει τον ασκό του Αιόλου και τροφοδοτεί τις μισαλόδοξες, φασιστικές και ρατσιστικές αντιλήψεις καθώς και τη δράση της Χρυσής Αυγής στην περιοχή. Ειδικά, όταν η παραχώρηση του χώρου είχε εγκριθεί ομόφωνα από τη σχολική επιτροπή της Α’ βάθμιας και ήταν στην αρχική εισήγηση προς το δημοτικό συμβούλιο.

Αποτελεί πράξη ρατσιστική γιατί εμποδίζει τα παιδιά της πακιστανικής κοινότητας να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους εδώ και δυο μήνες, τους στερεί το κατοχυρωμένο δικαίωμα στην εκπαίδευση και στην εκμάθηση της μητρικής τους γλώσσας, χρησιμοποιώντας δικαιολογίες απολύτως παράνομες και ανυπόστατες.

Η απόφαση αυτή δημιουργεί τεράστιους κινδύνους, διαταράσσει το ήρεμο κλίμα στο σχολείο και την περιοχή που κατακτήθηκε τα δυο χρόνια λειτουργίας του σχολείου της πακιστανικής κοινότητας, όταν η πραγματικότητα αφαίρεσε κάθε ένσταση και καχυποψία και υποχρέωσε να σωπάσουν οι φασιστικές και ρατσιστικές φωνές. 

Τα σχολεία μας διδάσκουν πολιτισμό και  διάλογο, όχι φόβο και προκατάληψη. Οι γειτονιές μας δεν κινδυνεύουν από τους πολιτισμούς και τις γλώσσες των ανθρώπων. Κινδυνεύουν από τις πολιτικές φτωχοποίησης που κρύβονται πίσω από τις ρατσιστικές φωνές μίσους και σκοταδισμού.

Άλλωστε, αποτελεί αναφαίρετο το δικαίωμα όλων των παιδιών για εκμάθηση της μητρικής τους γλώσσας ως μια πράξη προώθησης του διαλόγου των πολιτισμών, των λαών και των ανθρώπων στο όνομα της ειρηνικής και δημιουργικής συνύπαρξης μακριά από το φόβο και την αποξένωση.

Τα σχολεία μας οφείλουν να είναι ανοιχτά για να συμβάλλουν στη μόρφωση και την εκπαίδευσή όλων των παιδιών, ντόπιων, μεταναστών και προσφύγων. Όλα τα παιδιά είναι δικά μας παιδιά, ανεξάρτητα από χρώμα, φυλή, φύλο, θρησκεία ή εθνικότητα. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα τους να μάθουν τη μητρική τους γλώσσα και είναι υποχρέωση και χαρά μας να φιλοξενούμε το σχολείο εκμάθησης της γλώσσας τους μέσα στα σχολικά κτήρια και στις γειτονιές μας.  Ο δήμος οφείλει να προστατεύσει και όχι να παρεμποδίσει αυτό το δικαίωμα, παραχωρώντας τους αιτούμενους χώρους του 144ου ΔΣ Αθήνας.

Η δημοτική σύμβουλος

Ρέππα Ντίνα

κίνηση πόλης Γραφεία Αιόλου 47, 3ος όρ., 2103248892

Τηλέφωνα επικοινωνίας

δημοτική σύμβουλος:

Ρέππα Ντίνα 6977003052

ομάδα συλλογικής εκπροσώπησης:

Ρίζος Μιχάλης

Μάτσα Κατερίνα

Κεφαλληνός Παναγιώτης

Παπαχριστούδη Ματίνα

Σιαπάτης Αποστόλης