19 ΜΑΡΤΊΟΥ 2024 08:01

Καλοκαιρινές διακοπές 2019 στα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για το τελευταίο κουδούνι της χρονιάς το οποίο όμως σε κάποια σχολεία δε σημαίνει πως το σχολείο κλείνει, αλλά πως είναι έτοιμο για διακοπές! Για 4η χρονιά ο δήμος Αθηναίων ανοίγει σχολικά κτίρια και προσφέρει δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης, δράσεις τεχνολογίας, άθλησης, εκπαίδευσης, πολιτισμού για όλους.

Το πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων υλοποιείται με ιδρυτικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τον συντονισμό του Athens Partnership και υποστηρικτή δράσεων το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.

Το φετινό καλοκαίρι στα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων περιλαμβάνει δράσεις στις εξής θεματικές: αθλητισμός, τεχνολογία, πολιτισμός, ψυχαγωγία, περιβάλλον. Τα θερινά τμήματα / summer camp θα ξεκινήσουν στις 18 Ιουνίου 2019, απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 6-12 ετών, κάθε κύκλος έχει διάρκεια μία εβδομάδα, το ωράριο είναι 8.00-16.00 και συγκεκριμένα η ώρα προσέλευσης είναι 8.00-9.00 και η ώρα αποχώρησης είναι 15.00-16.00.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και χρειάζεται εγγραφή στην ιστοσελίδα ή στα τηλέφωνα 2103462335 και 2103416771 τα οποία θα λειτουργούν σε διευρυμένο ωράριο από τις 09.00 έως τις 15.00 για τις ημέρες των εγγραφών. Οδηγίες για τον ηλεκτρονικό τρόπο εγγραφής μπορεί να βρει κανείς στην ιστοσελίδα στο σχετικό πεδίο ΔΡΑΣΕΙΣ – ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε και το σχετικό πεδίο ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα www.athensopenschools.gr  και ακολουθήστε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να μαθαίνετε όλες τις τελευταίες λεπτομέρειες.

Ο φορέας  ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ θα υλοποιήσει τη δράση «Το σχολείο αλλιώς» στο 57ο/61ο Δημοτικό Σχολείο στον Κολωνό, στο 76ο Δημοτικό Σχολείο στα Άνω Πετράλωνα,  στο 132ο Δημοτικό Σχολείο στη Γκράβα και στο 1ο Δημοτικό Σχολείο στο Παγκράτι.

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο ταξιδεύει με τις συλλογές του και υλοποιεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Το σχολείο αλλιώς” στα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων, δίνοντας την ευκαιρία σε παιδιά ηλικίας 6-12 χρόνων να ζήσουν μια διαφορετική εμπειρία καλοκαιρινών διακοπών στη γειτονιά τους, να βιώσουν τη χαρά της ανακάλυψης και της συνεργασίας μέσα από παιχνίδια, κατασκευές, δράσεις δημιουργικής απασχόλησης, εικαστικά κλπ. και να δράσουν σαν ενεργοί πολίτες με τον δικό τους τρόπο. Στο εκπαιδευτικό/καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα συμβάλει η εκπαιδευτικός και καλλιτέχνης Σία Κυριακάκου (αναγνωρισμένη με το βραβείο Δασκάλα της Χρονιάς στο Μέριλαντ το 2017). Η δράση απευθύνεται σε παιδιά  ηλικίας από  6 έως 12 χρόνων. Η δράση υλοποιείται καθημερινά για μία εβδομάδα και έχει διάρκεια 6 ώρες.

Ο φορέας ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΙΚΕ θα υλοποιήσει τη δράση «Φτιάξε τη γη σου»  στο 135ο Δημοτικό Σχολείο στου Γκύζη και στο 26ο Δημοτικό Σχολείο στη Κυψέλη.

Κάθε μια από τις μέρες της  δράσης οι μαθητές με την καθοδήγηση των συντονιστών παιδαγωγών θα ανακαλύπτουν ένα από τα οικοσυστήματα του πλανήτη. Τα οικοσυστήματα που έχουν επιλεγεί είναι η θάλασσα, η στεριά , το γλυκό νερό και η πόλη. Τα χαρακτηριστικά κάθε οικοσυστήματος, η χλωρίδα και η πανίδα, η επίδραση του ανθρώπου σε αυτό και προτάσεις για μια εναλλακτική συμπεριφορά αποτελούν τους βασικούς θεματικούς πυλώνες γύρω από τους οποίους θα οργανωθούν οι καθημερινές δραστηριότητες.  Κάθε μέρα θα συνδυάζεται η σύντομη χρήση ποιοτικού οπτικο-ακουστικού υλικού με σωματικά παιχνίδια βασισμένα σε θεατρικές αρχές, κατασκευή χειροτεχνίας, παιχνίδια γνώσεων και αφήγηση παραμυθιού ως αφετηρία διαλόγου.  Η δράση απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από  6 έως 12 χρόνων. Η δράση υλοποιείται καθημερινά για μία εβδομάδα και έχει διάρκεια 6 ώρες.

Ο φορέας DRASIS CAMP IKE θα υλοποιήσει τη δράση «Ο γύρος του κόσμου σε 5 ημέρες» στο 76ο Δημοτικό Σχολείο στα Άνω Πετράλωνα,  στο 135ο Δημοτικό Σχολείο στου Γκύζη,  στο 1ο Δημοτικό Σχολείο στο Παγκράτι και στο 57ο/61ο Δημοτικό Σχολείο στον Κολωνό.

Ένα ταξίδι στον κόσμο γεμάτο μουσική, χορό, εικαστικές δημιουργίες, κατασκευές, αθλήματα, ξεγνοιασιά και ατελείωτο παιχνίδι για τους μικρούς παραθεριστές των Ανοιχτών Σχολείων. Η δράση απευθύνεται σε παιδιά που θα πάνε Α΄ Δημοτικού έως και σε παιδιά που ολοκλήρωσαν την ΣΤ΄ Δημοτικού χωρισμένα σε ηλικιακές ομάδες. Η δράση υλοποιείται καθημερινά για μία εβδομάδα και έχει διάρκεια 6 ώρες.

Ο φορέας ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ θα υλοποιήσει τη δράση «Χρώματα και μουσική απλωμένα σε σκοινί», στο 76ο Δημοτικό Σχολείο στα Άνω Πετράλωνα και στο 45ο Δημοτικό Σχολείο στη Κυψέλη.

Κάθε μέρα στο σχολείο τα παιδιά θα απασχολούνται δημιουργικά και θα ψυχαγωγούνται παίζοντας με τέχνες και τεχνικές. Δίνοντας έμφαση στο παιχνίδι, την μουσική, την κίνηση και τη δημιουργικότητα τα παιδιά θα εκφραστούν ατομικά και ομαδικά. Οι ιδέες τους θα αποτυπωθούν σε έργα (κούκλες, αφίσες, γλυπτά, κ.ά) που θα παράξουν. Τα έργα αυτά θα εκτεθούν και θα διακοσμήσουν την αυλή του σχολείου, την τελευταία αποχαιρετιστήρια ημέρα της εβδομάδας, η οποία θα είναι μια γιορτή γεμάτη μουσική. Η δράση απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από  6 έως 12 χρόνων χωρισμένα σε ηλικιακές ομάδες υλοποιείται καθημερινά για μία εβδομάδα και έχει διάρκεια 6 ώρες.

Ο φορέας ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΣ – ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ θα υλοποιήσει τη δράση «Μικροί πρωταθλητές εν δράσει» 26ο Δημοτικό Σχολείο στη Κυψέλη, στο 57ο/61ο Δημοτικό Σχολείο στον Κολωνό και στο 135ο Δημοτικό Σχολείο στου Γκύζη.

Δράσεις καλοκαιρινής απασχόλησης με ποδόσφαιρο, βόλεϊ, μπάσκετ, τοξοβολίας, χορούς, παιχνίδια, κατασκευές, καλλιτεχνικές δραστηριότητες και παιχνίδια.  Η δράση απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από  6 έως 12 χρόνων, χωρισμένα σε ηλικιακές ομάδες, υλοποιείται καθημερινά για μία εβδομάδα και έχει διάρκεια 6 ώρες.

Ο φορέας  CHALLEDU θα υλοποιήσει τη δράση «Μικροί επιστήμονες» στο 1ο Δημοτικό Σχολείο στο Παγκράτι, στο 132ο Δημοτικό Σχολείο στη Γκράβα,  στο 76ο Δημοτικό Σχολείο στα Άνω Πετράλωνα,  στο 57ο/61ο Δημοτικό Σχολείο στον Κολωνό, και στο 45ο Δημοτικό Σχολείο στη Κυψέλη.

Τα παιδιά ως “Μικροί επιστήμονες” ανακαλύπτουν μέσα από παιχνίδια, πειράματα, κατασκευές, παραμύθια, θεατρικά και εικαστικά το μαγικό κόσμο των επιστημών. Ρομπότ που ζωγραφίζουν, έλικες DNA από φράουλες, τηλεσκόπια, λεμόνια που παράγουν ρεύμα και άλλα απίθανα περιμένουν τους μικρούς επιστήμονες να τα κατασκευάσουν και να πειραματιστούν. Η δράση απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από  6 έως 12 χρόνων ,χωρισμένα σε ηλικιακές ομάδες,  υλοποιείται καθημερινά για μία εβδομάδα και έχει διάρκεια 6 ώρες.

O φορέας ΚΟΙΝΣΕΠ ΕΠΙΛΟΓΗ θα υλοποιήσει τη δράση «Summer camp 2019 για παιδιά με διαταραχή αυτιστικού φάσματος» στο 8ο/106ο & 9ο Ειδικό Δημοτικό, στο Γουδή.

Δράση με χρώμα και αρώματα καλοκαιριού για παιδιά με διαταραχή αυτιστικού φάσματος. Η δράση θα υλοποιείται σε 6 τμήματα στα οποία θα συμμετέχουν από 3 έως 7 παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους και το επίπεδο τους. Τα τμήματα που θα δημιουργηθούν θα προσφέρουν στα παιδιά διαφορετικά ερεθίσματα και θεραπευτικές ιδιότητες. Η δράση υλοποιείται καθημερινά για δύο εβδομάδες και έχει διάρκεια τέσσερις ώρες.