23 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019 19:55

Γ. Καμίνης στα ΝΕΑ: “Δεν ησυχάζεις ούτε στιγμή απέναντι στην ακροδεξιά απειλή

Συνέντευξη του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ και τη δημοσιογράφο Εύη Σάλτου.

 

Ποιο ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα της οκταετίας σας στον δήμο Αθηναίων;

Θυμάμαι ότι στην πρώτη ενημέρωση που μου έκαναν τα διοικητικά στελέχη του δήμου, μου είπαν χαρακτηριστικά “δήμαρχε, ο δήμος έχει ουσιαστικά χρεοκοπήσει”. Τα νούμερα ήταν εφιαλτικά: οι υποχρεώσεις προς τράπεζες και προμηθευτές, ανέρχονταν στα 289,5 εκ. ευρώ και το έλλειμμα άγγιζε τα 50 εκ. ευρώ. Ο δήμος είχε βουλιάξει στα χρέη, σπαταλούσε αλόγιστα και δεν μπορούσε να ανταποκριθεί ούτε καν στα βασικά. Την ίδια στιγμή, η κρατική επιχορήγηση μειώθηκε κατά 40%. ‘Έπρεπε λοιπόν να διαλέξουμε τον δρόμο που θα πάρουμε. Εμείς, διαλέξαμε τον δύσκολο δρόμο. Ανασκουμπωθήκαμε, δουλέψαμε με πείσμα και σχέδιο, κόψαμε με το μαχαίρι τη σπατάλη, στηρίξαμε κατά προτεραιότητα όσους είχαν ανάγκη. Σήμερα έχουμε ρίξει τον δανεισμό μας κάτω από το μισό και το έλλειμμα των 50 εκ. ευρώ το μετατρέψαμε σε πλεόνασμα 26 εκ. ευρώ.

Σας καταλογίζουν κύριε Καμίνη ότι δώσατε υπερβολική σημασία στο νοικοκύρεμα της πόλης και υποτιμήσατε την καθημερινότητα…

Γνωρίζαμε καλά, από την πρώτη μέρα, ότι το νοικοκύρεμα δεν αρκούσε. Για να γίνει κάτι στην πόλη έπρεπε να απευθυνθούμε στην Ευρώπη και στον ιδιωτικό τομέα. Ανοίξαμε τον δήμο σε συμμαχίες με την Ε.Ε., τους οργανισμούς, τα μεγάλα ιδρύματα, τους φορείς, τις μεγαλύτερες εταιρίες και τα Πανεπιστήμια. Στην πρώτη θητεία εξασφαλίσαμε, επί υπουργίας Άννας Διαμαντοπούλου, τα πρώτα 60 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ. Με αυτά παραδώσαμε 50 σημαντικά έργα, όπως το Σεράφειο συγκρότημα, τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, το ιστορικό κτίριο στην Αμερικής 8, τη μετατροπή της “Βίλας Αμαλία” σε υπερσύγχρονο σχολείο, την Οικία Θεοτοκοπούλου στα Πατήσια. Στη δεύτερη θητεία φέραμε επιπλέον 85 εκ. Ευρώ ΕΣΠΑ και ήδη έχουν ξεκινήσει έργα, όπως το μεγάλο έργο της αποκατάστασης του Εμπορικού Τριγώνου. Δεν μείναμε όμως εκεί! Εξασφαλίσαμε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αναπτυξιακό δάνειο 55 εκ. Ευρώ, για έργα αναπλάσεων και αποκαταστάσεις κτιρίων. Με το δάνειο αυτό υλοποιείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα απαλλοτριώσεων που έγινε ποτέ στον δήμο Αθηναίων. Λόγω του κοινωνικού οφέλους, το δάνειο αυτό ψηφίστηκε ακόμη και από το ΚΚΕ. Από την πρώτη ημέρα ήξερα πως μόνο αν δουλέψουμε όλοι μαζί, με κοινό στόχο, θα τα καταφέρουμε. Σήμερα πια αισθάνομαι δικαιωμένος.

Η μάχη κατά της Χρυσής Αυγής, την οποία ξεκινήσατε, συνεχίζεται;

Κυρία Σαλτού, αν θέλεις να κερδίσεις τη μάχη απέναντι την ακροδεξιά απειλή και τον λαϊκισμό, δεν ησυχάζεις ούτε στιγμή. Χρειάζεται συνέπεια και συνέχεια. Εγκλωβίσαμε τη Χρυσή Αυγή απέναντι στη νομιμότητα, γιατί από την πρώτη στιγμή γνωρίζαμε ότι αυτό είναι το αδύνατο σημείο της. Καθίσαμε τους χρυσαυγίτες στο σκαμνί και πετύχαμε την πρώτη στη χώρα καταδικαστική απόφαση στη δίκη Γερμενή. Αυτό αποτελεί μια σημαντική παρακαταθήκη.

Η άκρα δεξιά φαίνεται ότι θα είναι το μεγάλο ζήτημα για την Ευρώπη…

Ακριβώς! Βλέπω ότι η ηγεσία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δεν έχει διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος, ακολουθεί μία κοντόφθαλμη τακτική κατευνασμού της άκρας και φασιστικής δεξιάς. Είναι η ίδια τακτική που στην Ευρώπη του 1939 οδήγησε στην καταστροφική συμφωνία του Μονάχου που αποθράσυνε τον Χίτλερ. Οι δηλώσεις του συντηρητικού προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Αντόνιο Ταγιάνι για τον Μουσολίνι ήταν ατυχέστατες, όπως βεβαίως και η ανοχή σε πολιτικές τύπου Όρμπαν. Εδώ εντοπίζω την μεγάλη πρόκληση για όλα τα προοδευτικά ψηφοδέλτια στην Ευρώπη και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα των ευρωεκλογών για το Κίνημα Αλλαγής. Επίθεση κατά μέτωπο στην άκρα δεξιά! Καμία συναλλαγή με τους Ορμπαν!

Οι διαδικασίες του δήμου δεν είναι απαγορευτικές για να αξιοποιηθεί μεγάλη δωρεά ή χορηγία;

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να σε εμπιστευτούν σημαντικά ιδρύματα, εταιρείες και εύποροι ιδιώτες που θέλουν να προσφέρουν. Εμείς επιλέξαμε ένα πρωτότυπο μοντέλο διαχείρισης των δωρεών. Δημιουργήσαμε το Athens Partnership, μέσα από το οποίο αντλήσαμε δωρεές για προγράμματα για όλη την πόλη. Καθοριστική ήταν η δωρεά των 10 εκ. ευρώ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Μας εμπιστεύθηκε και δημιουργήσαμε από κοινού προγράμματα με έμφαση στην καινοτομία, όπως τα Ανοιχτά Σχολεία, το Athens DigitalLab, το Κέντρο Συντονισμού για τους Πρόσφυγες. Δημιουργήσαμε επίσης το Athens Tourism Partnership, μια συμμαχία για την ψηφιακή τουριστική προβολή της Αθήνας μαζί με ιδιώτες: την Aegean Airlines, τον Αερολιμένα Αθηνών και πρόσφατα τον ΣΕΤΕ. Καταφέραμε, όλοι μαζί, να σπάσουμε το ρεκόρ επισκεπτών στην Αθήνα. Από τους 2,5 εκατ. επισκέπτες το 2012, υπερβήκαμε τα 5 εκατ. το 2018. Πρόκειται για μια μοναδική στην Ελλάδα δημιουργική σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Μπορεί το σύνθημά σας να είναι “Το μέλλον το φτιάξαμε μαζί” αλλά σίγουρα υπάρχουν πράγματα που δεν καταφέρατε…

Τίποτα από όλα όσα αφήνουμε σήμερα στην Αθήνα, δεν θα είχαν συμβεί αν δεν δουλεύαμε με τους ενεργούς πολίτες και τις δημιουργικές επιχειρήσεις. Δεν λύσαμε όλα τα προβλήματα, αποδείξαμε όμως ότι τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα με επίμονη προσπάθεια και έμφαση στις προτεραιότητες που έθεσε η υπαρξιακή κρίση που βιώνει η πόλη από το 2009. Όταν θα δώσω στη δημοσιότητα το γράμμα που αφήνω στον επόμενο δήμαρχο, με τα πέντε πράγματα που πρέπει να κάνει και τα άλλα πέντε που πρέπει πάση θυσία να αποφύγει, θα καταλάβετε ότι κάποιοι, μοιραία σχεδόν, ταχθήκαμε για τα δύσκολα. Είμαι περήφανος που παραδίδω μια πόλη με διεξοδικό σχέδιο και ακλόνητα θεμέλια οικονομικών πόρων. Μια Αθήνα έτοιμη για το 2030. Σε όλα τα μεγάλα προβλήματα της Ευρώπης η Αθήνα είχε επεξεργασμένη πολιτική θέση και έμπρακτη εφαρμογή.