06 ΦΕΒΡΟΥΑΡΊΟΥ 2019 06:00

«Αν δεν είμεθα τρελοί, δεν εκάναμεν την επανάστασιν»: 1 φράση + 821 λέξεις για το 1821- Πανελλήνιος Διαγωνισμός Διηγήματος με τη στήριξη της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο με τη στήριξη της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, έχει προκηρύξει Διαγωνισμό διηγήματος με τίτλο «1 φράση + 821 λέξεις για το 1821».  Ο διαγωνισμός διοργανώνεται στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων «1821: Απηχήσεις στο σήμερα» που οργανώνει το μουσείο με αφορμή τον επετειακό εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων συνεργάζεται με φορείς πολιτισμού, οργανισμούς, μουσεία και πανεπιστημιακά ιδρύματα, στηρίζοντας πρόδρομες εκδηλώσεις ενόψει της συμπλήρωσης, το 2021, 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε ενήλικες και θα διαρκέσει μέχρι τις  25 Μαρτίου 2019. Αντικείμενο αποτελεί η συγγραφή πρωτότυπου διηγήματος, έως 821 λέξεων, στην ελληνική γλώσσα, στο οποίο θα πρέπει απαραίτητα να γίνει χρήση της φράσης του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη: «Αν δεν είμεθα τρελοί, δεν εκάναμεν την επανάστασιν».

Η Κριτική Επιτροπή του διαγωνισμού αποτελείται από τους 1) Μαρία Ευθυμίου, καθηγήτρια ιστορίας Νέου Ελληνισμού-ΕΚΠΑ (πρόεδρος) 2) Χαρίκλεια Δημακοπούλου, νομικό-ιστορικό των Θεσμών 3) Δημήτρη Αθηνάκη, επιμελητή εκδόσεων, μεταφραστή και κριτικό λογοτεχνίας 4) Τασούλα Επτακοίλη, δημοσιογράφο και συγγραφέα 5) Ισίδωρο Ζουργό, εκπαιδευτικό και συγγραφέα 6) Ισμήνη Καπάνταη, συγγραφέα 7) Ούρσουλα Φωσκόλου, διηγηματογράφο και μόνιμη συνεργάτη του λογοτεχνικού περιοδικού «Φρέαρ».

Τα διηγήματα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω e-mail στο [email protected]. Η Κριτική Επιτροπή, αξιολογώντας τα υποβληθέντα διηγήματα, επιλέγει (έως και) σαράντα, τα οποία θα συμπεριληφθούν σε ειδική συλλογική έντυπη έκδοση της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρεία της Ελλάδος (IEEE). Στους συγγραφείς των έξι καλύτερων διηγημάτων θα απονεμηθεί τιμητική διάκριση και θα προσφερθούν συλλεκτικές εκδόσεις της ΙΕΕΕ, σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο το φθινόπωρο του 2019.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει οπωσδήποτε πριν από τη συμμετοχή τους να ενημερωθούν για τους όρους του διαγωνισμού, όπου περιγράφονται αναλυτικά η διαδικασία συμμετοχής και υποβολής των διηγημάτων, οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των συμμετεχόντων και του διοργανωτή. Οι όροι του διαγωνισμού έχουν αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του Μουσείου (www. nhmuseum.gr), καθώς και στη σελίδα του στο facebook (Εθνικό Ιστορικό Μουσείο- National Historical Museum), ενώ διατίθενται και σε έντυπη μορφή στο χώρο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στα τηλέφωνα του Μουσείου (210 3237617, 210 3237215) με τις κκ. Άννα Κάνδια, Ρεγγίνα Κατσιμάρδου, Παναγιώτα Παναρίτη και Νατάσα Καστρίτη.

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης «Αθήνα 2018-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).