11 ΙΟΥΝΊΟΥ 2018 08:00

Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου – Τι φέρνει η 8η εβδομάδα της μεγάλης διοργάνωσης του δήμου Αθηναίων

Άλλη μια ζεστή καλοκαιρινή εβδομάδα στην Αθήνα ξεκινά με βιβλίο και ανάγνωση, αλλά και τέχνες, κινηματογράφο, μουσική, εκθέσεις, ξεναγήσεις και διαδρομές στην πόλη, μέχρι και ποδόσφαιρο!

Το 10ο φεστιβάλ ΛΕΑ – ιβηροαμερικανική Λογοτεχνία εν Αθήναις συνεχίζει δυνατά όλη αυτή την εβδομάδα. Η Κινητή Βιβλιοθήκη του δήμου Αθηναίων περιμένει μικρούς και μεγάλους σε διάφορα σημεία της πόλης. Το Μουντιάλ ξεκινά και συνδυάζεται με λογοτεχνία μέσω του Offside festival Book Edition! Ξένοι συγγραφείς επισκέπτονται την πόλη και συνεχίζονται οι μεγάλες θεματικές της διοργάνωσης, όπως οι Ανοικτές Συλλογές, οι Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου, Ένας Κόσμος Συγγραφείς ή το Βιβλίο και οι Τέχνες που έχουν κερδίσει τους κατοίκους κι επισκέπτες της πόλης! Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία ανάγνωσης και δημιουργικότητας της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος ξεκινά και συνδυάζεται με την Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, μια διοργάνωση του δήμου Αθηναίων με Μέγα Δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος!

Η εβδομάδα αρχίζει με τη δεύτερη Σκυταλοδρομία Λόγου στο Δημαρχείο Αθηνών: Σήμερα Δευτέρα στις 11 Ιουνίου και ώρα: 19:30 στην αίθουσα Τελετών του Δημαρχείου Αθηνών ο Παντελής Μπουκάλας παραδίδει τη σκυτάλη στη Ρέα Γαλανάκη: Από το Δοκίμιο στην Πεζογραφία! Συντονιστές ο Αλέξης Ζήρας, κριτικός λογοτεχνίας και η Τίνα Μανδηλαρά, δημοσιογράφος-κριτικός λογοτεχνίας. Η εκδήλωση, που εντάσσεται στην ενότητα ‘Έλληνες Συγγραφείς’, πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις εκδόσεις Άγρα και τις εκδόσεις Καστανιώτη. Στη Σκυταλοδρομία Λόγου, συγγραφείς επιλέγουν ο καθένας το αγαπημένο του βιβλίο από διαφορετική κατηγορία λόγου. Στη συνέχεια καλούν τον συγγραφέα του βιβλίου αυτού σε ένα ανοικτό, δημόσιο διάλογο, με τη συμμετοχή του κοινού, παραδίδοντάς του τη Σκυτάλη προκειμένου, στην επόμενη εκδήλωση, να επιλέξει και να παρουσιάσει τον επόμενο δημιουργό. Η δράση διαρκεί όλη τη χρονιά της διοργάνωσης. Η τρίτη Σκυταλοδρομία ακολουθεί τη Δευτέρα 2 Ιουλίου με επιλογή – έκπληξη από τη Ρέα Γαλανάκη!

Η Κινητή βιβλιοθήκη του δήμου Αθηναίων θα περιμένει μικρούς και μεγάλους αυτή την εβδομάδα στα εξής σημεία:

Τρίτη 12 Ιουνίου| Πλατεία Αγίου Θωμά| 10:00-15:00

Τετάρτη 13 Ιουνίου| Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών, Σκουφά, έναντι Αγ. Διονυσίου| 10:00-15:00

Πέμπτη 14 Ιουνίου| Άλσος Παγκρατίου| 10:00-15:00

Παρασκευή 15 Ιουνίου| Σεράφειο| 17:00-21:00

Σάββατο 16 Ιουνίου| Β. Αμαλίας στο ύψος Ζαππείου| 11:00-15:00

Την Τρίτη 12 Ιουνίου και ώρα 11:30-15:30 μια άλλη βιβλιοθήκη, η Πλανόδια Βιβλιοθήκη του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού θα βρίσκεται στον Άγιο Παντελεήμονα. Στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Η Μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης» με σκοπό να φέρει η διοργάνωση Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου τα βιβλία και την ανάγνωση σε κάθε γειτονιά της πόλης, η Πλανόδια Βιβλιοθήκη λειτουργεί ως εφήμερη βιβλιοθήκη από λίγες μόνο ώρες έως μια ολόκληρη μέρα και φέρνει μαζί της για τα παιδιά, βιβλία, πάζλ, παιχνίδι και βιωματικές δραστηριότητες που τυλίγονται σε ένα πολύχρωμο ύφασμα. Συμμετοχή: ελεύθερη. Στις 28 Ιουνίου,11:30-15:30, η Πλανόδια βιβλιοθήκη θα βρίσκεται στο πάρκο κολυμβητηρίου στον Κολωνό.

Επίσης την Τρίτη 12 και μέχρι την Κυριακή 17 Ιουνίου ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν «είναι» στην Αθήνα! Στο πλαίσιο της ενότητας Ανοιχτές Συλλογές, το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών—Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία, με τη στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων διοργανώνουν την έκθεση «Όταν ο Άντερσεν ήρθε στην Αθήνα». Ο γνωστός παραμυθάς «ξεναγεί» τους συμμετέχοντες στα εκθέματα του μουσείου με βάση επιλεγμένα αποσπάσματα από το βιβλίο «Οδοιπορικό στην Ελλάδα» που παρουσιάζουν την πόλη κατά την εποχή της επίσκεψης του, το 1841. Μέσα από πλούσιες περιγραφές, ο Άντερσεν αφηγείται εντυπώσεις από τη διαμονή του στην πόλη και οδηγεί τους συμμετέχοντες σε μια “πολιτιστική διαδρομή” εντός και εκτός του Μουσείου.

Πληροφορίες: http://www.athenscitymuseum.gr

Χώρος: Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, Ώρα: 12:00. Συμμετοχή: ελεύθερη

Το Σαββατοκύριακο 16-17 Ιουνίου το κοινό ξεναγείται σε σημεία της Αθήνας ακολουθώντας τη διαδρομή που περιγράφεται στο βιβλίο του Άντερσεν «Οδοιπορικό στην Ελλάδα», με την τεχνολογία του “Clio Muse”

Αφετηρία: Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών Κλαυθμώνος. Ώρα: 10:30. Συμμετοχή: ελεύθερη με κράτηση στο 2103231387, Δε-Πα 9:00-16:00 και στο [email protected]

Την Τετάρτη 13 Ιουνίου o αινιγματικός Νορβηγός συγγραφέας Hans Olav Lahlum έρχεται στην Αθήνα στο πλαίσιο της ενότητας Ξένοι συγγραφείς. Ο δημιουργός της αστυνομικής σειράς με ήρωες τον Κ2 και την Πατρίσια, ξεφεύγει από τη σκανδιναβική παράδοση των τελευταίων χρόνων κι έχει εμφανείς επιρροές από την Agatha Christie. Θα μιλήσει στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ στις 20:30, με θέμα «Ο αινιγματικός κόσμος του Hans Olav Lahlum : Αστυνομικά Μυστήρια και σύγχρονη ιστορία στη Νορβηγία». Προλογίζει ο Χριστόδουλος Λιθαρής, μεταφραστής της σειράς στα Ελληνικά. Η εκδήλωση είναι μια συνδιοργάνωση της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, των εκδόσεων Φανταστικός Κόσμος και του ΙΑΝΟΣ, με τη στήριξη της Νορβηγικής πρεσβείας και εντάσσεται στον κύκλο «Η αστυνομική λογοτεχνία των Βορείων Χωρών: Μυθοπλασία ή καθρέπτης της κοινωνίας τους;». Η συμμετοχή είναι ελεύθερη.

Την Πέμπτη 14 Ιουνίου στην ενότητα Ανοιχτές Συλλογές η Γαλλική Σχολή Αθηνών με τη στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων διοργανώνει παρουσίαση του βιβλίου Le double voyage: Paris – Athènes (1919–1939) από την Lucile Arnoux-Farnoux και την Πολύνα Κοσμαδάκη. Η εκδήλωση είναι μέρος του κύκλου “Από την ανασκαφή στη δημοσίευση” της Γαλλικής Σχολής Αθηνών.

Χώρος: Γαλλική Σχολή Αθηνών. Ώρα: 19:00. Είσοδος: ελεύθερη. Γλώσσα: γαλλικά Διερμηνεία: ελληνικά. Πληροφορίες: u.efa.gr/efathens2018 Hashtag της δράσης: #ef_athens2018

Επίσης την Πέμπτη 14 Ιουνίου το «A Book Affair» διοργανώνει το «Codex DESTE»: Μια παρουσίαση και των 90 εκδόσεων που έχουν συνοδεύσει τις εκθέσεις του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ από το 1983. Το «A Book Affair”, εντάσσεται στην ενότητα Η Μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης και διοργανώνεται από το Goethe-Institut και το Radio Athenes Insitute for the advancement of Contemporary Visual Culture, με την υποστήριξη του British Council, του Institut Français de Grèce και την ευγενική συνεργασία του Μουσείου Μπενάκη.

Χώρος: Radio Athènes Ώρα: 19:30. Συμμετοχή: ελεύθερη

Την Πέμπτη 14 και την Παρασκευή 15 Ιουνίου στην ενότητα «Ανοιχτές Συλλογές», το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με τη στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων διοργανώνει την «Άνοιξη των Γραμμάτων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο – Από την προγραφική κοινωνία ως τις βιβλιοθήκες της Αρχαιότητας»: Ξεκινώντας από την προγραφική κοινωνία της προϊστορίας, το μουσείο μας ξεναγεί στα διάφορα στάδια εξέλιξης της γραπτής επικοινωνίας καταλήγοντας στις οργανωμένες βιβλιοθήκες της ύστερης αρχαιότητας.

Χώρος: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Ώρες: 14/6 15:00, 15/6 12:00. Συμμετοχή: ελεύθερη με κράτηση στο 213 2144817

Από την Πέμπτη 14 Ιουνίου και για ένα μήνα, ως τις 15 Ιουλίου το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης διοργανώνει την έκθεση «Unpacking My Library» στην ενότητα Το Βιβλίο και οι Τέχνες: Παίρνοντας τον τίτλο της από το ομώνυμο δοκίμιο του Walter Benjamin, η έκθεση έχει ως κεντρική θεματική την βιβλιοθήκη ως μεταφορά ενός χώρου διάσωσης, συσσώρευσης, ταξινόμησης και οργάνωσης της γνώσης. Τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση πραγματεύονται πραγματικές ή φανταστικές βιβλιοθήκες, μελλοντικές ή παρελθούσες, με κυριολεκτική ή φασματική παρουσία που βρίσκονται στον φυσικό χώρο ή στο ψηφιακό περιβάλλον και προέρχονται από δώδεκα καλλιτέχνες από τη συλλογή, το αρχείο και τη βιβλιοθήκη του ΕΜΣΤ, καθώς και νέα έργα. Επιμέλεια: Τίνα Πανδή, Άννα Μυκονιάτη

Χώρος: Βιβλιοθήκη Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ). Ημέρες & Ώρες: Τρ-Κυ 11.00-19.00

Την Παρασκευή 15 Ιουνίου ξεκινά η Καλοκαιρινή Εκστρατεία ανάγνωσης και δημιουργικότητας της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, που θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Η εκστρατεία φέτος συνδέεται με την Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου και στηρίζεται από το Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων. Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος μέσω του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών, το οποίο αριθμεί πάνω από 200 βιβλιοθήκες και μέσω της Καλοκαιρινής Εκστρατείας 2018 θα διαδώσει σε όλη τη χώρα το μήνυμα ότι η Αθήνα φέτος είναι η Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, αλλά και το πρόγραμμα των εκδηλώσεών της. Οι Παιδικές Βιβλιοθήκες του δήμου Αθηναίων συμμετέχουν στην Εκστρατεία με δράσεις για παιδιά ηλικίας 6-14 ετών. Πληροφορίες: https://www.cityofathens.gr/node/30212. Χώροι: Παιδική Βιβλιοθήκη Σταθμού Λαρίσης & Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη – Πάρκο για το Παιδί & τον Πολιτισμό. Συμμετοχή: ελεύθερη

Την Παρασκευή 15 Ιουνίου στο πλαίσιο της ενότητας Η Μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στον κύκλο «Η λογοτεχνία πέρα μακριά» – λογοτεχνικές συναντήσεις στη βιβλιοθήκη Octave Merlier, παρουσιάζει μικρή ανθολογία γαλλικής ποίησης των Λουί Αραγκόν, Αντονέν Αρτώ, Ρομπέρ Ντεσνός, Πωλ Ελυάρ, Φιλίπ Σουπώ, Ρενέ Σαρ, που συγκεντρώνει ορισμένες από τις σημαντικότερες στιγμές της γαλλόφωνης ποίησης της δεκαετίας του ’20.

Χώρος: Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, Βιβλιοθήκη Octave Merlier. Ώρα: 19:00. Είσοδος: ελεύθερη

Επίσης την Παρασκευή 15 Ιουνίου το 8ο Open Air Film Festival στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου και το British Council «Κλασικά Εικονογραφημένα: Διαβάζοντας στη μεγάλη οθόνη», προβάλει τον Χρυσοδάκτυλο (Goldfinger, 1964) του Γκάι Χάμιλτον.

Χώρος: Ακαδημία Πλάτωνος. Ώρα: 21:30, Διάρκεια: 110’

Την Παρασκευή 15 μέχρι τις 28 Ιουνίου στην ενότητα Το Βιβλίο και οι Τέχνες, η Πρεσβεία Σλοβακικής Δημοκρατίας και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Άθλησης και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) διοργανώνουν τον Λαβύρινθο της Φαντασίας: Μια έκθεση έργων εικονογράφησης παιδικών βιβλίων από τη συλλογή βραβευμένων Σλοβάκων και Ελλήνων εικονογράφων στη «Bienale εικονογραφήσεων» της Bratislava από το 1967 έως το 2017. Συμμετέχουν και οι κάτοχοι των βραβείων Grand Prix, Golden Apples, Award of Mayor of Bratislava.

Χώρος: Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα». Ημέρες και Ώρες: Τρ-Σα: 10:00-20:00, Κυ: 10:00-14:00. Γλώσσα & Διερμηνεία: Αγγλικά, Ελληνικά, Σλοβάκικα. Είσοδος: ελεύθερη

Το Σάββατο 16 Ιουνίου περπατάμε στην Αθήνα με τον Νίκο Βατόπουλο σε συνεργασία με τις εκδόσεις Μεταίχμιο: Μετά τη μεγάλη επιτυχία της πρώτης Αθηναϊκής Διαδρομής, ο Νίκος Βατόπουλος, το βιβλίο του οποίου «Περπατώντας στην Αθήνα» βρίσκεται ήδη στα best sellers των βιβλιοπωλείων, ξεναγεί αναγνώστες και κοινό σε κτίρια και περιοχές της πόλης, στην ιστορία τους, στη σημερινή τους κατάσταση και στις πιθανές δυνατότητες ανάδειξης και αξιοποίησής τους.

Χώρος: Σημείο συνάντησης και αφετηρία της διαδρομής: Ασκληπιού 18. Ώρες: 11:00 – 13:30. Συμμετοχή ελεύθερη με κράτηση στο [email protected]

Το Σάββατο 16 Ιουνίου πάμε στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου για άλλο ένα Σαββατιάτικο λογοτεχνικό πρωινό, αυτή τη φορά με τρεις γυναίκες που κινούνται με θάρρος στα μονοπάτια της γραφής: Η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου στο πλαίσιο της ενότητας «Ένας κόσμος Συγγραφείς». συνεργάζεται με το British Council σε μια σειρά εκδηλώσεων – ανοιχτών συζητήσεων με διακεκριμένους Βρετανούς συγγραφείς ή ποιητές και με Έλληνες ομότεχνούς τους για το παρόν και το μέλλον των κάθε είδους γραπτών αφηγήσεων, της ανάγνωσης και όσων βρίσκονται ανάμεσα! Αφορμή, η έκτη Διεθνής Ακαδημία Δημιουργικής Γραφής, σε συνεργασία με το Kingston Writing School και το Πανεπιστήμιο του Kingston.

Αυτό το Σάββατο λοιπόν, «Τρεις γυναίκες σε μια καρέκλα – Γυναίκες στα μονοπάτια της γραφής»: Τρεις διακεκριμένες, βραβευμένες γυναικείες πένες, η ποιήτρια Siobhan Campbell και οι πεζογράφοι Suzy Joinson και Αμάντα Μιχαλοπούλου, πολυμεταφρασμένη στο εξωτερικό, θα ανταλλάξουν απόψεις για την γυναικεία συγγραφική και αναγνωστική ταυτότητα σε μια εποχή με πολλές αποκαλύψεις, περιορισμούς αλλά και ευκαιρίες. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο συγγραφέας Βαγγέλης Προβιάς.

Χώρος: Καφέ του Νομισματικού Μουσείου. Ώρα: 11:00 Γλώσσα: Αγγλικά. Συμμετοχή: ελεύθερη

Το Σαββατοκύριακο 16-17 Ιουνίου η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου γιορτάζει το Μουντιάλ πώς αλλιώς; Με το βιβλίο! Σε συνεργασία με την Parenthesi διοργανώνουν το Offside Festival Book Edition: Μέσα από προβολές ποδοσφαιρικών ντοκιμαντέρ, παρουσιάσεις βιβλίων και ανοιχτές συζητήσεις το φεστιβάλ θα προσεγγίσει το διάλογο μεταξύ λογοτεχνίας, ντοκιμαντέρ και ποδοσφαίρου αναζητώντας αυτό που κάνει το ποδόσφαιρο το πιο δημοφιλές άθλημα του πλανήτη. Μετά την περσινή πετυχημένη πρώτη διοργάνωση στη Θεσσαλονίκη, το κοινό της Αθήνας θα έρθει σε επαφή με δυνατές ιστορίες για μεγάλους παίκτες και σπουδαίες ομάδες, αλλά και με το μεγαλείο της ποδοσφαιρικής κουλτούρας.

Χώρος: Μηχανουργείο της Τεχνόπολης δήμου Αθηναίων. Ώρα: 17:00.  Είσοδος: ελεύθερη

Από το Σάββατο 16 ως τη Δευτέρα 18 Ιουνίου η Atopos Contemporary Visual Culture και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, με τη στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων διοργανώνουν ένα φεστιβάλ και συμπόσιο κινηματογραφικής ποίησης στο πλαίσιο της ενότητας Το Βιβλίο και οι Τέχνες. Θα πραγματοποιηθούν προβολές, διαλέξεις και συζητήσεις πάνω στη σχέση της ποιητικής γλώσσας και της κινούμενης εικόνας. Πρόκειται για μια συνεργασία του #TextMe_Lab με το πρότζεκτ Poetry Film, μια ερευνητική πλατφόρμα με βάση το Λονδίνο που λειτουργεί με τη στήριξη του Arts Council England. Συνδιοργανωτές και καλεσμένοι του συμποσίου η ερευνήτρια Zata Banks του Poetry Film, ο Καναδός κινηματογραφιστής Tom Konyves και η ερευνήτρια κινηματογράφου και φιλοσοφίας Rea Wallden.

Χώρος: Atopos Contemporary Visual Culture. Ημέρες & Ώρες: 17 Ιουνίου 14:00 – 18:00, 18 Ιουνίου 19:00 – 21:00. Είσοδος: ελεύθερη

Στο πλαίσιο αυτού του φεστιβάλ, το Σάββατο 16 Ιουνίου, η Atopos Contemporary Visual Culture και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, με τη στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων προβάλλουν την πειραματική ταινία της Αντουανέτας Αγγελίδη “Τόπος”.

Χώρος: Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ώρα: 18:00. Είσοδος: ελεύθερη

Την Κυριακή 17 Ιουνίου στο πλαίσιο της ενότητας Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου και σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος, η συγγραφέας Μανίνα Ζουμπουλάκη ξεναγεί κοινό και αναγνώστες σε μια λογοτεχνική διαδρομή στην Αθήνα με αφορμή τα βιβλία της «Κάτι μου κρύβεις» και «Άκουσέ με», με αστυνομική πλοκή στη σημερινή Αθήνα της κρίσης. Μέσα από τα μάτια της πρωταγωνίστριας των βιβλίων, η οποία είναι άνεργη φιλόλογος και δουλεύει ως ξεναγός στην Ακρόπολη, έχει μανία με τη μυθολογία και ζει στο περιθώριο, εκφράζεται η εικόνα της Αθήνας, σαν πορτρέτο, με μια αισθηματική ιστορία από κάτω και αστυνομική πλοκή από πάνω…

Αφετηρία: Μετρό Μοναστηράκι (πλατεία) Τερματισμός: Αέρηδες. Ώρα: 19:00-20:30. Συμμετοχή: ελεύθερη με κράτηση 210 2816134 (εσ. 843)

Τη Δευτέρα 18 Ιουνίου «Η Δεξαμενή του Κολωνακίου αναβιώνει»! Γιορτάζοντας την Ανάγνωση με την Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, το Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ αναβιώνει την  ιστορία της Πλατείας Δεξαμενής μέσα από τους διάσημους θαμώνες της όπως οι Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Κώστας Βάρναλης, Νίκος Καζαντζάκης, Μάρκος Αυγέρης, αλλά και ποιητές της γενιάς του ‘30, όπως και ο βραβευμένος με Νόμπελ ποιητής Οδυσσέας Ελύτης.

20:00-21:00 Παράσταση Καραγκιόζη για μικρά και μεγάλα παιδιά

21:00-22:30 Ανάγνωση αποσπασμάτων από λογοτεχνικά έργα των : Παπαδιαμάντη, Νιρβάνα, Ελύτη και άλλων που έδρασαν στο περίφημο καφενείο της Δεξαμενής και

Παρουσίαση από τη χορωδία του Πολιτιστικού Κέντρου των Εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ μελοποιημένων ποιημάτων της λεγόμενης γενιάς της Δεξαμενής.

Χώρος: Πλατεία Δεξαμενής. Συμμετοχή: ελεύθερη κατά προτεραιότητα

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης Αθήνα 2018-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).