16 ΜΑΪ́ΟΥ 2012 12:30

16-05-2012: Ελληνική Λαμπαδηδρομία Ολυμπιακών Αγώνων 2012

Αντίστροφη μέτρηση για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου στις 27 Ιουλίου 2012,με την Ολυμπιακή Φλόγα να ταξιδεύει ανά την Ελλάδα με προορισμό την Τετάρτη και την Πέμπτη, την Αθήνα.

Από την οδό Λένορμαν ξεκινά την Τετάρτη 16 Μαΐου 2012, στις 15.30, η λαμπαδηδρομία στην πρωτεύουσα, με τη συμμετοχή και αρωγή του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων . Δέκα διακεκριμένοι λαμπαδηδρόμοι , ολυμπιονίκες και παγκόσμιοι πρωταθλητές,  μεταφέρουν την  Ολυμπιακή φλόγα  διασχίζοντας τις οδούς  Αχιλλέως , Λεωφόρος Αθηνών, Λεωφόρος Κηφισού. Στο σημείο αυτό η φλόγα συνεχίζει τη διαδρομή της εποχούμενη με κατεύθυνση τον Πειραιά. Οι λαμπαδοδρόμοι μεταφέρουν εκ νέου τη φλόγα διασχίζοντας  , τη Λεωφόρο Συγγρού, τη Λεωφόρο Αμαλίας, την οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, το Πλακόστρωτο Ακροπόλεως και καταλήγουν  στην Ακρόπολη, όπου το βράδυ ο παγκόσμιος πρωταθλητής στο άλμα εις ύψος Δημήτρης Χονδροκούκης ανάβει το βωμό στον ιερό βράχο της Ακρόπολης.

Η διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αθήνα, ξεκινά εκ νέου, την Πέμπτη 17 Μαΐου  στις 16.00 από την Ακρόπολη και διαδρομή μέσω των οδών  Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Μουσείο Ακρόπολης ,  Διονυσίου Αρεοπαγίτου,  Βασιλίσσης Αμαλίας,  Όθωνος,  Μητροπόλεως,  Αιόλου,  Ερμού και Αθηνάς. Στο σημείο αυτό την Ολυμπιακή φλόγα παραλαμβάνει ως λαμπαδηδρόμος  η Πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ κα. Παναγιώτα Ψαράκη και την παραδίδει μπροστά στο Δημαρχιακό Μέγαρο, στον ολυμπιονίκη Αλέξανδρο Νικολαΐδη,  2ο Αργυρό Ολυμπιονίκη και 1ο Παγκόσμιο Πρωταθλητή Ταε Κβο Ντο. Η διαδρομή συνεχίζεται  με κατεύθυνση την πλατεία Ομονοίας όπου τη φλόγα παραλαμβάνει  ο Δημοτικός Σύμβουλος της Αθήνα κ. Γιώργος Αμυράς, και ακολούθως μέσω των οδών Σταδίου, Αμερικής,  Ζαχάρωφ,  Βασιλίσσης Σοφίας,  Βασιλέως Γεωργίου Α΄,  Πλατεία Συντάγματος ,  οδό Φιλελλήνων,  Βασιλίσσης Αμαλίας, Βασιλίσσης Όλγας,  Βασιλίσσης Αμαλίας,  Συγγρού,  Αθανασίου Διάκου,  Αρδηττού και  Βασιλέως Κωνσταντίνου καταλήγει στο Παναθηναϊκό Στάδιο όπου στις 19.00 ξεκινά η επίσημη τελετή παράδοσής της  στην Αγγλική οργανωτική επιτροπή «Λονδίνο 2012». Ο Ολυμπιονίκης της άρσης βαρών Πύρρος Δήμας και ο Κινέζος  ολυμπιονίκης της γυμναστικής Λι Νινγκ, θα ανάψουν το βωμό στο Παναθηναϊκό Στάδιο συνδέοντας με την παρουσία τους συμβολικά,  τους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο με την Ελλάδα -την γενέτειρα του θεσμού- και κατ’ επέκταση το Λονδίνο που φιλοξενεί τη διοργάνωση το 2012.