18 ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ 2011 07:00

14-10-2011: “Οδοιπορικό με συντροφιά ένα μεγάλο Έλληνα ζωγράφο-χαράκτη, το Γιώργη Βαρλάμο”

Ζωγραφικά και χαρακτικά έργα των μαθητών του 13ου Γυμνασίου Αθηνών παρουσιάζονται, από 18 έως 30 Οκτωβρίου 2011 στο Πνευματικό Κέντρο στην έκθεση «Οδοιπορικό με συντροφιά ένα μεγάλο Έλληνα ζωγράφο- χαράκτη  τον Γιώργη Βαρλάμο», η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Η πόλη ανοίγεται στα παιδιά με περιεχόμενο τη σχέση Παιδί – Πόλη – Τέχνη  που οργανώνει ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων.

Η έκθεση αποτελεί την υλοποίηση μιας ιδέας, να τιμήσουν καθηγητές, μαθητές και γονείς τον μεγάλο δημιουργό Γιώργη Βαρλάμο, που για χρόνια πασχίζει αθόρυβα με το έργο του να ομορφύνει τη ζωή μας, τη χώρα μας και όλο τον κόσμο. Με στόχο λοιπόν όχι  τόσο το αποτέλεσμα όσο τη γνώση και τη χαρά του ταξιδιού, ξεκίνησε η υλοποίηση της ιδέας αυτής μέσα από την μία ώρα του εικαστικού μαθήματος υπό τη διδασκαλία και την καθοδήγηση της ζωγράφου και καθηγήτριας τους Πηνελόπης Σαρρή και με κοινά μυστικά την καλή διάθεση, τη συνεργασία, και την οργάνωση με τους μαθητές, αλλά και με τους γονείς.

 

Τα έργα των παιδιών είναι εμπνευσμένα από το βιβλίο «Αγριολούλουδα» του χαράκτη και ζωγράφου Γιώργη Βαρλάμου,  αλλά και από κάποια χαρακτικά του,

και μέσω αυτών μεταφέρεται στο κοινό το οδοιπορικό που ζήσανε και απήλαυσαν οι μαθητές βαδίζοντας στους πολύτιμους δρόμους το ζωγράφου- χαράκτη με την προσδοκία η απόλαυση αυτή να τη βιώσουν και οι επισκέπτες της έκθεσης.

 

Τα παιδιά δούλεψαν με τη χρήση πρώτα της οργανωμένης σύνθεσης- σχέδιο και στη συνέχεια απλών υλικών χρώματος (ξυλομπογιές νερού και τέμπερας). Η χάραξη επάνω στο ξύλο, στο λινόλεουμ και στην πατάτα, ήταν  η αποκάλυψη αλλά και η μαγεία ενός καινούργιου γοητευτικού κόσμου της τέχνης  για εκείνους. Με  μία εκπληκτική μέθοδο χάραξης που χρησιμοποιούσε το καθένα παιδί αναδείκνυε το έργο του που ολοκληρωνόταν με το τύπωμα. Μέσα από το δικό του βλέμμα το καθένα, τα παιδιά κατάφεραν να αγγίξουν την ομορφιά της ελληνικής φύσης και τα «Αγριολούλουδα του Βαρλάμου» έγιναν πλέον δικά τους.

 

Εγκαίνια: Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2011, ώρα 18.30

Διάρκεια: 18 – 30 Οκτωβρίου 2011

 

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο: 10.00 – 14.00 & 17.00 – 21.00, Κυριακή 10.00 – 14.00, εκτός Δευτέρας και απογεύματος Κυριακής.

Πληροφορίες: 

τηλ.: 210 36 21 601

Τοποθεσία: 
Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων- Αίθουσα «Γύζης»
Ακαδημίας 50, στάση Μετρό: Πανεπιστήμιο