Το καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία»αποτελεί πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων. Υλοποιείται από την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας) και με την ενεργό συμμετοχή της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (Γραφείο Διασύνδεσης ΑΣΚΤ). 

Στόχος του προγράμματος είναι να στρέψει το ενδιαφέρον της σχολικής κοινότητας στην έννοια της πολιτειότητας και να ενθαρρύνει την ανάπτυξη δεξιοτήτων ενεργού πολίτη (activecitizen) στα παιδιά, δίνοντάς τους τα κατάλληλα ερεθίσματα για να γνωρίσουν καλύτερα την πόλη τους, να μάθουν να την αγαπούν και να προστατεύουν τα μνημεία της, διατηρώντας έτσι ζωντανή την ιστορία της. Για να το επιτύχει, προσφέρει σε παιδιά και εκπαιδευτικούς ένα σύνθετο σύστημα ερεθισμάτων και επιμορφώσεων, το οποίο στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση εστιάζει στην υπαίθρια γλυπτική της Αθήνας και, στη Δευτεροβάθμια, στην αρχιτεκτονική κληρονομιά της και στο graffiti.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι εντελώς δωρεάν για τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς της Αθήνας. Παρέχονται επίσης επιμορφωτικά σεμινάρια, ομιλίες, επισκέψεις συντηρητών στα σχολεία, βοηθητικά εγχειρίδια, ξεναγήσεις, βιβλία και μετακινήσεις στους συμμετέχοντες.

         Το πρόγραμμα, μέσω των εργαστηρίων δεξιοτήτων, είναι διαθέσιμο για όλα τα σχολεία της Ελλάδας.

Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και λαμβάνει κάθε χρόνο την έγκριση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, από τη σχολική χρονιά 2017-2018.