/

Βιβλιοθήκες

Οι βιβλιοθήκες λειτουργούν υπό την εποπτεία του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων. Οι τομείς που καλύπτονται είναι ελληνική και ξένη λογοτεχνία, παιδική λογοτεχνία,  μυθολογία, ιστορία, θρησκεία, φιλοσοφία, ψυχολογία, κοινωνικές επιστήμες, γλώσσα, φυσικές επιστήμες, τέχνες, θεατρικά έργα, βιογραφίες, γεωγραφία κ.α.

Ακολουθούν πληροφορίες για τις παιδικές και βρεφικές-νηπιακές βιβλιοθήκες του Δήμου Αθηναίων. Πατώντας στους τίτλους θα βρείτε τα ωράρια, τις διευθύνσεις και τα στοιχεία επικοινωνίας της κάθε βιβλιοθήκης!

Η Παιδική – Εφηβική Βιβλιοθήκη του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων βρίσκεται στο Πάρκο για το Παιδί και τον Πολιτισμό (πρώην ΚΑΠΑΨ) και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6-15 ετών. Στη συλλογή της περιλαμβάνονται ελληνικά και ξενόγλωσσα βιβλία που καλύπτουν όλους τους τομείς της ανθρώπινης γνώσης. Στο χώρο της βιβλιοθήκης το παιδί μπορεί να βρει μια μεγάλη ποικιλία επιτραπέζιων παιχνιδιών, καθώς και υπολογιστές για ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο.

Η βιβλιοθήκη πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα φιλαναγνωσίας σε συνεργασία με σχολεία, καθώς και εκδηλώσεις που καλύπτουν τις ανάγκες των παιδιών για γνώση, ψυχαγωγία και δημιουργία.

Στη διάθεση των  χρηστών υπάρχει, ηλεκτρονικός κατάλογος (opac) στον οποίο μπορείτε να ανατρέξετε κάνοντας κλικ εδώ. Η Βιβλιοθήκη είναι δανειστική, προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες της, και μέλη μπορούν να γίνουν κάτοικοι από το λεκανοπέδιο Αττικής. Την αίτηση για την εγγραφή του παιδιού ως μέλος, συμπληρώνει ο γονιός ή ο κηδεμόνας του παιδιού, ο οποίος θα πρέπει να προσκομίσει ένα δημόσιο έγγραφο με τα στοιχεία της ταυτότητάς του, καθώς και ένα λογαριασμό ΔΕΚΟ στον οποίο να αναγράφεται η διεύθυνση κατοικίας.

Η βιβλιοθήκη είναι προσβάσιμη σε άτομα με κινητικά προβλήματα.

Η Βρεφική-Νηπιακή Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων βρίσκεται στο Πάρκο για το Παιδί και τον Πολιτισμό (πρώην ΚΑΠΑΨ) και αποτελεί την πρώτη βιβλιοθήκη στην Ελλάδα που σχεδιάστηκε αποκλειστικά για τα μικρά παιδιά. Ανήκει στον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και λειτουργεί με τη συνεργασία του διεπιστημονικού σωματείου «Διαβάζοντας Μεγαλώνω».

Η βιβλιοθήκη είναι χωρισμένη σε δύο τμήματα. Το πρώτο τμήμα απευθύνεται στα πολύ μικρά παιδιά (από λίγων ημερών έως και 3 ετών) και στις οικογένειές τους και διαθέτει όλα όσα χρειάζονται για την άνετη παραμονή των παιδιών και των ανθρώπων που τα συνοδεύουν: συσκευή για το ζέσταμα του μπιμπερό, ειδικά καρεκλάκια για το φαγητό των μωρών, πολυθρόνες για τις μητέρες που επιθυμούν να θηλάσουν. Το δεύτερο τμήμα απευθύνεται στα μεγαλύτερα παιδιά (από 3 έως 6 ετών) και διαθέτει μικρό αμφιθέατρο, στο οποίο πραγματοποιούνται εκδηλώσεις.

Στη συλλογή της βιβλιοθήκης περιλαμβάνονται ελληνικά και ξενόγλωσσα παιδικά βιβλία, ενώ στη διάθεση των παιδιών βρίσκονται και επιλεγμένα ξύλινα παιχνίδια.

Στη διάθεση των  χρηστών υπάρχει, ηλεκτρονικός κατάλογος (opac) στον οποίο μπορείτε να ανατρέξετε κάνοντας κλικ εδώ. Η Βιβλιοθήκη είναι δανειστική,προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες της, και μέλη μπορούν να γίνουν κάτοικοι από το λεκανοπέδιο Αττικής. Την αίτηση για την εγγραφή του παιδιού ως μέλος, συμπληρώνει ο γονιός ή ο κηδεμόνας του παιδιού, ο οποίος θα πρέπει να προσκομίσει ένα δημόσιο έγγραφο με τα στοιχεία της ταυτότητάς του, καθώς και ένα λογαριασμό ΔΕΚΟ στο οποίο να αναγράφεται η διεύθυνση κατοικίας.

Η βιβλιοθήκη είναι προσβάσιμη σε άτομα με κινητικά προβλήματα.

Η Παιδική Βιβλιοθήκη του σταθμού Λαρίσης απευθύνεται σε παιδιά 0-14 ετών και ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Μάιο του 2017. Στη συλλογή της περιλαμβάνονται 4.000 περίπου τίτλοι ελληνικών και ξενόγλωσσων παιδικών βιβλίων, καθώς και επιλεγμένα ξύλινα και επιτραπέζια παιχνίδια. Η Παιδική Βιβλιοθήκη στεγάζεται σε αυτόνομο κτήριο, το οποίο βρίσκεται στην άλλη πλευρά του πάρκου της Κεντρικής Βιβλιοθήκης.

Διαθέτει μία μεγάλη αίθουσα για τα παιδιά 4-14 ετών, με αμφιθέατρο, στο οποίο πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, και μία μικρή αίθουσα για τα μικρότερα παιδιά (από λίγων ημερών έως και 3 ετών) και τις οικογένειές τους. Η Βιβλιοθήκη πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα φιλαναγνωσίας για σχολικές τάξεις, καθώς και εκδηλώσεις που καλύπτουν τις ανάγκες των παιδιών για γνώση, ψυχαγωγία και δημιουργία. Είναι δανειστική, οι υπηρεσίες της προσφέρονται δωρεάν και μέλη της μπορούν να γίνουν όλα τα παιδιά που κατοικούν στο λεκανοπέδιο Αττικής.

Η Παιδική Βιβλιοθήκη διαθέτει ειδικό καρεκλάκι για το φαγητό των μωρών, καθώς και πολυθρόνες για τις μητέρες που επιθυμούν να θηλάσουν.

Την αίτηση για εγγραφή του παιδιού ως μέλος, συμπληρώνει ο γονιός ή ο κηδεμόνας του παιδιού, ο οποίος πρέπει να προσκομίσει ένα δημόσιο έγγραφο με τα στοιχεία της ταυτότητας του, καθώς και ένα λογαριασμό ΔΕΚΟ(π.χ λογαριασμός σταθερού τηλεφώνου) στον οποίο να αναγράφεται η διεύθυνση κατοικίας.

Στη διάθεση των  χρηστών υπάρχει, ηλεκτρονικός κατάλογος (opac) στον οποίο μπορείτε να ανατρέξετε κάνοντας κλικ εδώ. Η Βιβλιοθήκη είναι δανειστική,προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες της, και μέλη μπορούν να γίνουν κάτοικοι από το λεκανοπέδιο Αττικής.

Η βιβλιοθήκη είναι προσβάσιμη σε άτομα με κινητικά προβλήματα.