18 ΜΑΡΤΊΟΥ 2022 13:30 - 18 ΜΑΡΤΊΟΥ 2022 20:30

Ανοιχτή Ημέρα Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Σεράφειο

Πληροφορίες

Σεράφειο του δήμου Αθηναίων (Εχελιδών 19 και Πειραιώς 144)

Χάρτης

Ανοιχτή εκδήλωση με δράσεις επιστήμης και τεχνολογίας STEM στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων.

Ο Δήμος Αθηναίων, σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης και τη ΔΑΕΜ Α.Ε., προσκαλούν από τις 13:30 έως τις 20:00, στο STEM OPEN DAY, στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων (Εχελιδών 19 και Πειραιώς 144). Η Εκδήλωση περιλαμβάνει δωρεάν εκπαιδευτικές δράσεις για όλες τις ηλικίες στην κατεύθυνση της προσέγγισης STEM, ενώ θα πραγματοποιούνται ταυτόχρονα ξεναγήσεις στο Εργαστήριο ΠΟΙΩ, το Maker Space του Δήμου Αθηναίων.

Οι νεαροί επισκέπτες ειδικότερα θα έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν βιωματικά τις τεχνολογίες του μέλλοντος μέσα από οκτώ ειδικά σχεδιασμένους σταθμούς STEM (Science Φυσικές Επιστήμες, Technology-Τεχνολογία, Engineering- Επιστήμες των Μηχανικών and Mathematics-Μαθηματικά) που απευθύνονται σε ηλικίες από 5 έως 99+.

Μέσω αυτών των δράσεων δίνεται έμφαση στη δημιουργική υποστήριξη της μάθησης με σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές και ταυτόχρονα προωθείται μια ουσιαστική σύνδεση της εκπαίδευσης με την αρχιτεκτονική και την τέχνη. Τα παιδιά «ανακαλύπτουν» τη σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία και εφοδιάζονται με γνώσεις, με απώτερο στόχο την καλλιέργεια ερευνητικής διάθεσης και στάσης.

Με την επίβλεψη και καθοδήγηση έμπειρων ερευνητών του Πολυτεχνείου Κρήτης θα πειραματιστούν με τη μαγεία της φυσικής και τις μουσικές νότες που μπορεί να κρύβει μέσα του το νερό. Θα γνωρίσουν μια μεγάλη ποικιλία από εκπαιδευτικές κατασκευές που εμπλουτίζουν τα εργαλεία της μάθησης και το περιβάλλον του σχολείου.Με αυτούς και ακόμα περισσότερους δημιουργικούς τρόπους, οι επισκέπτες θα πειραματιστούν με τις εφαρμογές της ψηφιακής τεχνολογίας για να αντιληφθούν τελικά ότι «η τεχνολογία του μέλλοντος» είναι πλέον δίπλα τους!

Ο YAKU-MIES μας ξεναγεί στο Εργαστήριο ΠΟΙΩ!

Ο Δήμος Αθηναίων, σταθερός στο όραμά του για την προώθηση της καινοτομίας, κάνει την τεχνολογία στην Αθήνα προσβάσιμη, προσιτή και χρήσιμη! Από το 2017, το Εργαστήριο ΠΟΙΩ, το Maker Space του Δήμου Αθηναίων, αποτελεί μια σύγχρονη δομή μέσα στην οποία δημιουργικότητα και τεχνολογία συνδυάζονται καθημερινά και προάγουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της πόλης. Στο πλαίσιο αυτό, υποστηρίζει με τον σύγχρονο εξοπλισμό του τις δράσεις του προγράμματος Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα μέσα από μια do-it-YOURSELF/do-it-TOGETHER προσέγγιση που εφαρμόζεται με επιτυχία σε χώρους μάθησης διεθνώς.

Το Maker Space του Δήμου Αθηναίων είναι ένα σύγχρονο εργαστήριο μάθησης και δημιουργικού πειραματισμού. Περιλαμβάνει μηχανήματα και ψηφιακά εργαλεία σχεδιασμού, εκτύπωσης και κατασκευής τελευταίας τεχνολογίας (laser cutters, 3d printers, CNC router, vinyl cutter κ.ά.) που επιτρέπουν σε άτομα χωρίς ιδιαίτερη εξειδίκευση να κατασκευάσουν αντικείμενα καθημερινής αλλά και ειδικής χρήσης, καθώς και να πειραματιστούν με «έξυπνες» κατασκευές.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, αναζητήστε τον YAKU-MIES, τη μασκότ του Εργαστηρίου ΠΟΙΩ για μια ξενάγηση, ενώ θα υπάρχει και πάγκος κατασκευών με την τεχνική origami!
Οι δράσεις οργανώνονται από το Πρόγραμμα Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα του Δήμου Αθηναίων με την επιστημονική επιμέλεια του Εργαστηρίου Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων/ TUC TIE Lab του Πολυτεχνείου Κρήτης και την υποστήριξη της ΔΑΕΜ Α.Ε., της Ανώνυμης Αναπτυξιακής Εταιρείας Μηχανογράφησης και Επιχειρησιακών Μονάδων Ο.Τ.Α. του Δήμου Αθηναίων.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Μέτρα ασφαλείας

– Στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας των επισκεπτών. Λειτουργεί κλιματισμός ανοικτού κυκλώματος και το κτίριο απολυμαίνεται και καθαρίζεται τακτικά.

– Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους που γίνονται δράσεις του STEM Open Day.

– Τέλος, συμβουλεύουμε τους επισκέπτες να κάνουν χρήση του αντισηπτικού αλκοολούχου διαλύματος που υπάρχει σε κάθε σταθμό STEM.

– Επισημαίνεται ότι για λόγους ασφαλείας είναι απαραίτητη η συνοδεία των μικρών μας επισκεπτών από ενήλικες σε όλη τη διάρκεια της επίσκεψης.