Χ. Δούκας: «70 ευάλωτοι συμπολίτες μας θα αποκτήσουν έναν φύλακα άγγελο που θα τους προστατεύει 24 ώρες το 24ωρο»

Ο Δήμος Αθηναίων μέσω της ΔΑΕΜ ΑΕ, σε συνεργασία με το Χαμόγελο του Παιδιού, παρουσίασαν το νέο πιλοτικό πρόγραμμα «Γερνάω έξυπνα», στο Πανελλήνιο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής & Ιατρικής Επέμβασης «Ανδρέας Γιαννόπουλος», τη Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, δήλωσε: «Στόχος αυτής της συνεργασίας είναι να υποστηριχθούν οι ευάλωτοι συμπολίτες μας, οι γιαγιάδες και οι παππούδες που μένουν μόνοι τους και χρειάζονται τη βοήθειά μας. Το πρόγραμμα «Γερνάω έξυπνα» έχει μία βαρύνουσα κοινωνική διάσταση. Δέσμευσή μας είναι ότι κανείς δεν θα βρίσκεται μόνος του σε μια δύσκολη στιγμή. 70 ευάλωτοι συμπολίτες μας θα αποκτήσουν έναν έξυπνο βοηθό στο χέρι τους, έναν καθημερινό σύμμαχο, έναν φύλακα άγγελο που θα τους προστατεύει 24 ώρες το 24ωρο και θα ενημερώνει σε πραγματικό χρόνο τις υπηρεσίες του “Βοήθεια Στο Σπίτι” και του Χαμόγελου του Παιδιού, για την κατάσταση της υγείας τους. Ήδη σήμερα, παραδώσαμε τα 2 πρώτα “έξυπνα” ρολόγια σε δημότες της Αθήνας. Θα συνεχίσουμε με σκοπό να κάνουμε την καθημερινότητά τους καλύτερη και πιο ασφαλή».

Ο Πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού, Κώστας Γιαννόπουλος, τόνισε: «Η νέα αυτή υπηρεσία, δίνει τη δυνατότητα με τα “έξυπνα ρολόγια” να έχουμε live εικόνα της κατάστασης που βρίσκεται ο κάθε συνάνθρωπός μας που το φοράει, καταγράφοντας βιομετρικά δεδομένα (πίεση, παλμούς κ.λπ.), ανιχνεύοντας πτώση και παράλληλα παρέχοντας τη δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας μαζί του, με φωνή. “Το Χαμόγελο του Παιδιού”, που διαχρονικά στηρίζει τους θεσμούς και σταθερά επιδιώκει στενή συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση πανελλαδικά, συμπράττει στο νέο αυτό εγχείρημα, θέτοντας τα μέσα και τους ανθρώπους του στη διάθεση των πολιτών».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΑΕΜ, Λάζαρος Καραούλης, στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος είπε: «Βάζουμε στον πυρήνα του Δήμου Αθηναίων την τεχνολογία. Με τα έξυπνα ρολόγια υποστηρίζουμε τους πιο αδύναμους και ευάλωτους συμπολίτες μας και είμαστε πολύ χαρούμενοι που σχεδιάσαμε αυτό το πρόγραμμα για να συμβάλλουμε ουσιαστικά στην καλυτέρευση της ζωής τους, εκσυγχρονίζοντας τις διαδικασίες και τις υπηρεσίες μας».

Από την πλευρά του, ο Νάσος Παπαποστόλου, διευθυντής της Papapostolou Healthcare Technologies, ευχαρίστησε τον Δήμο Αθηναίων που πίστεψε και στήριξε αυτό το πρωτοποριακό έργο ενώ ο Λορέντζος Καμπάνης, ιδρυτής και CEO της Εmvelia Technologies παρουσίασε σε πραγματικό χρόνο τη λειτουργία του έξυπνου ρολογιού.

Την ίδια ημέρα, προηγήθηκε η παράδοση των δύο πρώτων «έξυπνων» ρολογιών από τον κ. Δούκα, σε ευάλωτους συμπολίτες μας τρίτης ηλικίας στο Μεταξουργείο και στο Κολωνάκι.

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα:
Το πρόγραμμα «Γερνάω έξυπνα» περιλαμβάνει τη δωρεά 70 έξυπνων ρολογιών, 10 για κάθε δημοτικό διαμέρισμα, σε ωφελούμενους του «Βοήθεια Στο Σπίτι». Τα βιομετρικά ρολόγια παρέχουν ποικίλες λειτουργίες, όπως η καταγραφή του καρδιακού ρυθμού, της αναπνοής και της πίεσης του χρήστη ανά πάσα στιγμή.

Σε περίπτωση κινδύνου, ο πολίτης μπορεί να ζητήσει βοήθεια, κρατώντας πατημένο για 5 δευτερόλεπτα το κουμπί «SOS» που βρίσκεται στο πλάι της συσκευής. Άμεσα, θα στέλνεται σήμα προς τα τηλεφωνικά κέντρα των προγραμμάτων «Βοήθεια Στο Σπίτι» και «Το Χαμόγελο του Παιδιού», που λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο.

Επιπλέον, έχει προβλεφθεί η αυτονομία του ρολογιού, και αν εντοπιστεί κάποια δυσλειτουργία, ή πτώση, ή απώλεια αισθήσεων κλπ θα πραγματοποιείται κλήση προς τον πολίτη που το φοράει από το κέντρο παρακολούθησης. Αν δεν ανταποκριθεί στην κλήση, θα ειδοποιούνται άμεσα το ΕΚΑΒ και η Ελληνική Αστυνομία. Είναι δε καταχωρημένος στην πλατφόρμα και ο ιατρικός τους φάκελος, ώστε ο ιατρός που θα αναλάβει το περιστατικό να έχει άμεση πρόσβαση στο ιστορικό και τα φάρμακα του ασθενούς. Τέλος, το gps καταγράφει και την ακριβή τοποθεσία του ατόμου, για να μπορεί να εντοπιστεί σε περίπτωση που έχει αποπροσανατολιστεί ή χαθεί.

Το καινοτόμο πρόγραμμα είναι καρπός της συνεργασίας του Δήμου Αθηναίων με το Χαμόγελο του Παιδιού και σχεδιάστηκε με τη βοήθεια της ΔΑΕΜ, ενώ τα έξυπνα ρολόγια και η πλατφόρμα κατασκευάστηκαν από την Εmvelia Technologies και την Papapostolou Healthcare Technologies.