/

Ημιμαραθώνιος

Για οκτώ συνεχόμενες χρονιές διοργανώνεται ο  Ημιμαραθώνιος της Αθήνας (δε διεξήχθη το 2020 και το 2021 λόγω πανδημίας), ένα σημαντικό διεθνές δρομικό γεγονός που διεξάγεται στην Αθήνα κάθε τρίτο σαββατοκύριακο του Μαρτίου, το οποίο συμπίπτει με την εαρινή ισημερία και τους συμβολισμούς της.

Ο Ημιμαραθώνιος Αθήνας είναι ο ιδανικός αγώνας για όλους τους τακτικά αθλούμενους αλλά και τους αρχάριους δρομείς κάθε ηλικίας, οι οποίοι με τη συμμετοχή τους στους Αγώνες Δρόμου 5χλμ και 3χλμ γίνονται κοινωνοί μιας μεγάλης γιορτής κατά μήκος των πλέον σημαντικών ιστορικών και πολιτιστικών μνημείων, ενός εκ των πλέον δημοφιλών προορισμών του κόσμου, της Αθήνας.

Ειδικότερα, ο Αγώνας Δρόμου 3 χιλιομέτρων, τα έσοδα του οποίου διατίθενται για κοινωνικούς σκοπούς του Δήμου Αθηναίων, δίνει την ευκαιρία σε όλους τους πολίτες να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους, έστω και για πρώτη φορά, τρέχοντας ή περπατώντας στους δρόμους της πρωτεύουσας. Άλλωστε, η συμμετοχή είναι η πεμπτουσία της διοργάνωσης.

Στο πλαίσιο του Ημιμαραθωνίου Αθήνας λειτουργεί κάθε χρόνο η ATHENS HALF MARATHON EXPO, η μεγάλη έκθεση αθλητισμού και τουρισμού, η οποία διαρκεί τρεις μέρες και προηγείται της διεξαγωγής του αγώνα, ενώ λειτουργεί παράλληλα με το Κέντρο Εγγραφών της διοργάνωσης από όπου περνούν οι χιλιάδες εγγεγραμμένοι δρομείς για να παραλάβουν τον αριθμό συμμετοχής τους και το απαραίτητο υλικό για τον αγώνα.

Παράλληλα με τον Ημιμαραθώνιο Αθήνας διεξάγεται και το Πανελλήνιο πρωτάθλημα Ημιμαραθωνίου Ανδρών-Γυναικών του ΣΕΓΑΣ στο οποίο συμμετέχουν όλοι οι πρωταθλητές των μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων της χώρας.

Τα σημεία στα οποία χτυπά η καρδιά της Αθήνας κατά τη διάρκεια του Ημιμαραθωνίου Αθήνας:

Σύνταγμα, Πανεπιστημίου, Σταδίου, Λεωφόρος Αμαλίας, Β. Σοφίας, Λεωφόρος Αλεξάνδρας, Πατησίων… σε αυτά τα σημεία και τους γύρω δρόμους χτυπά η καρδιά της πόλης καθώς ο Ημιμαραθώνιος Αθήνας δημιουργεί μια μοναδικά γιορτινή ατμόσφαιρα στο κέντρο.  Οι χιλιάδες των δρομέων και οι θεατές που χειροκροτούν την προσπάθεια τους, απολαμβάνουν ένα διαφορετικό πρόσωπο της πόλης, καθ’ όλη τη διάρκεια του γεγονότος.

Ο αγώνας ξεκινάει στις 09.00, με την εκκίνηση του Ημιμαραθωνίου Δρόμου (21.1.χμλ.), στην πλατεία Συντάγματος επί της Λεωφόρου Αμαλίας. Λίγο αργότερα, στις 09.10, δίνεται η εκκίνηση του Αγώνα Δρόμου 3χλμ επί της Λεωφόρου Βασ. Σοφίας, στο ύψος του σταθμού Μετρό «Ευαγγελισμός».  Στις 09:35 ακολουθεί ο Αγώνας 1000μ Παιδιών και ΑμΕΑ (Λεωφ. Βασ. Σοφίας στο ύψος της οδού Ριζάρη) ενώ η αγωνιστική διαδικασία ολοκληρώνεται στις 11:45 με την εκκίνηση του Αγώνα Δρόμου 5χλμ, του μαζικότερου αγώνα της διοργάνωσης, από την πλατεία Συντάγματος. Όλοι οι αγώνες της διοργάνωσης τερματίζουν μπροστά στην Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη.

Το Καλωσόρισμα της Άνοιξης και ο Πολιτιστικός Ημιμαραθώνιος

Στόχος κάθε δρομέα είναι πρώτα να τερματίσει και στη συνέχεια να πετύχει έναν καλό χρόνο. Παίρνει μέρος κυρίως για τη χαρά της συμμετοχής και την απόλαυση μιας «πρωινής βόλτας» στο κέντρο της Αθήνας, ενώ παράλληλα συμμετέχει και σε μια διαφορετική γιορτή για τον ερχομό της Άνοιξης, μιας και ο Ημιμαραθώνιος Αθήνας συμπίπτει πάντα με την εαρινή ισημερία.

Συγχρόνως, η συμμετοχή στους αγώνες του Ημιμαραθωνίου Αθήνας είναι μια μοναδική ευκαιρία για να γνωρίσουν οι δρομείς τους πολιτιστικούς θησαυρούς της Αθήνας, καθώς επίσης και τα κτήρια-κοσμήματα  που προσπερνούν πολλές φορές βιαστικά στην καθημερινότητα και να αφεθούν στην ομορφιά της αρχιτεκτονικής και της τέχνης μνημείων που βρίσκονται πάνω στη διαδρομή.

Μερικά από τα σημαντικότερα σημεία των κεντρικών οδών, που συναντούν όσοι συμμετέχουν στους αγώνες είναι η  Βουλή των Ελλήνων, το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, το Ιλίου Μέλαθρον, η Αρχαιολογική Εταιρεία, η Ακαδημία Αθηνών, το Πανεπιστήμιο, η Εθνική Βιβλιοθήκη, το Κτίριο «Κωστής Παλαμάς», το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Άγαλμα Κολοκοτρώνηκαι άλλα πολλά μνημεία και κτίρια τα οποία αποτελούν εμβληματικά σημεία, αναπόσπαστα κομμάτια της ιστορίας, αλλά και της γοητείας της πόλης.