Skip to content

05-05-2014:Έκθεση Φραγκίσκου Δουκάκη στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα

Έναρξη: 2014-05-06 07:00:00

Την πέμπτη ατομική του έκθεση με τίτλο «Το τοπίο της ΣΕΚ- Σιδηρόδρομοι Ελληνικού Κράτους», παρουσιάζει  ο Φραγκίσκος Δουκάκης, από τις 6 έως τις 18 Μαΐου, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα».

Από έναν αγαπημένο τόπο των παιδικών του χρόνων αντλεί  την έμπνευση του ο καλλιτέχνης δημιουργώντας  τριάντα έργα, όλα λάδι σε μουσαμά, μικρών και μεγάλων διαστάσεων με ατμομηχανές,  φορτηγά βαγόνια, διερχόμενα αυτοκίνητα,  φράχτες και αλάνες με αυτοσχέδια γήπεδα.

Πανταχού παρούσα σχεδόν σε όλα τα έργα η κατακόκκινη κεραμοσκεπή της αποθήκης του στρατού με τα εμπορεύματα των τρένων, η οποία γίνεται η πρωταγωνίστρια σ αυτό το τοπίο της ΣΕΚ. Όλα λουσμένα στο ελάχιστο γοητευτικό φως του στύλου, ή του φεγγαριού, καθώς ο Φραγκίσκος Δουκάκης θέλησε να δώσει σ αυτό το τοπίο της μνήμης ατμόσφαιρα νυχτερινή και συνάμα παραμυθένια και μαγική. Άλλωστε τέτοιες ήταν κατά κύριο λόγο οι εικόνες από το παρελθόν που του επέβαλαν την παρουσία τους, δεδομένου ότι αυτός ο τόπος του φανερωνόταν μετά το σχολείο όταν μαζευόντουσαν  για παιγνίδι ,η απογευματινές βόλτες

Δεν έλειψαν και οι σημερινές επισκέψεις στον τόπο των παιδικών χρόνων που έδωσαν την ιδέα και δημιούργησαν αυτή την ανάγκη για το ταξίδι στο χρόνο:

«Το έναυσμα για αυτήν την ενότητα έργων, ήταν οι κλειστές βαριές πόρτες που συναντάς σήμερα, σε αντιπαράθεση με το παρελθόν που ήταν η πύλη των τρένων», σημειώνει ο Φραγκίσκος Δουκάκης μιλώντας γι’ αυτόν τον κύκλο δουλειάς.

«Σημαντικό για εμένα ήταν να αποδώσω την επιβλητική, και συνάμα υποβλητική ατμόσφαιρα που είχε χαραχθεί στην μνήμη μου, αυτό το ιδιαίτερο που είχε ο στρατώνας με το φώς από τον στύλο που έπεφτε  πάνω στις ράγες και την μαγική παρουσία των τρένων. Εικόνες και ήχοι τόσο έντονα χαραγμένα μέσα μου.

Ζωγραφίζοντας αυτά τα έργα  δεν ήθελα να αντιγράψω αυτό που βλέπω τώρα, αλλά να δημιουργήσω μια καινούργια εικόνα ,το έργο να έχει από μόνο του ένα ξάφνιασμα, μια αυτοπαρουσίαση.  Θέλησα  να είμαι ο ενδιάμεσος μεταξύ θεατή και έργου, και η παρουσία μου να γίνεται αισθητή από την χειρονομία, και τον χειρισμό του υλικού», καταλήγει ο Φραγκίσκος Δουκάκης. 

Εγκαίνια: 6 Μαΐου 8.00 μ.μ.

Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα:  Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης Θησείο, Τ.Κ. 11851.Τηλέφωνο: 210 3452150

‘Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα κλειστά, Τρίτη έως Σάββατο 10:00-20:00, Κυριακή 10:00-14:00

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ;

24ωρη γραμμή επικοινωνίας 1595 (χρέωση ανάλογα με τον τιμοκατάλογο του τηλεφωνικού σας παρόχου), 2105287800

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
Back To Top

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ;

24ωρη γραμμή επικοινωνίας 1595(χρέωση ανάλογα με τον τιμοκατάλογο του τηλεφωνικού σας παρόχου), 2105287800

ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟ ΜΕΓΑΡO

Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), 10552

ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Λιοσίων 22, 10438

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ;

24ωρη γραμμή επικοινωνίας 1595 (χρέωση ανάλογα με τον τιμοκατάλογο του τηλεφωνικού σας παρόχου), 2105287800

Μάθε τα νέα του Δήμου!

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο για να λαμβάνετε άμεσα νέα, ανακοινώσεις και εκδηλώσεις του Δήμου.