11 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ 2011 08:00

04-11-2011: “Αυτοκτονικότητα & Αυτοκαταστροφικές Συμπεριφορές: Νεότερες εξελίξεις στην Πρόληψη και τη Θεραπευτική Αντιμετώπιση”

Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα: «Αυτοκτονικότητα & Αυτοκαταστροφικές Συμπεριφορές: Νεότερες εξελίξεις στην Πρόληψη και τη Θεραπευτική Αντιμετώπιση» διοργανώνει η Μη Κυβερνητική Οργάνωση ΚΛΙΜΑΚΑ σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Θεραπείας Σχημάτων, στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων από τις 11 έως και τις 13 Νοεμβρίου 2011 (Αίθουσα «Άγγελος Σικελιανός» &  Αμφιθέατρο Ρ/Σ Αθήνα 984 «Γιάννης Ρίτσος», Πειραιώς 100, Γκάζι), φιλοδοξώντας να αποτελέσει ένα προοδευτικό βήμα στην επιστήμη της ψυχικής υγείας στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο του Επιστημονικού Συμποσίου,  το Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθεί και ένα 10ωρο σεμινάριο του διάσημου Αμερικανού εμπνευστή της Θεραπείας Σχημάτων, Καθηγητή Κλινικής Ψυχολογίας στο Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Columbia, Διευθυντή του Cognitive Therapy Center και του Schema Therapy Institute της Νέας Υόρκης και Επίτιμου Προέδρου της International Society of Schema Therapy, Jeffrey Young, εμπλουτίζοντας το περιεχόμενό του Συμποσίου με πολύτιμη πρακτική γνώση στα θέματα αντιμετώπισης ασθενών με αυτοκαταστροφική και αυτοκτονική συμπεριφορά.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία κάθε χρόνο αυτοκτονούν παγκοσμίως  περί το ένα εκατομμύριο άτομα. Οι καταγεγραμμένες αυτοκτονίες στην Ελλάδα το 2009 ανήλθαν στις 391,ενώ οι κλήσεις στη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία το 2010 ξεπέρασαν τις 2500. Στη χώρα μας  οι αυτοκτονίες είναι δύο με τρείς φορές περισσότερες από τις ανθρωποκτονίες. Επίσης εκτιμάται ότι στην πραγματικότητα οι αυτοκτονίες είναι πολύ περισσότερες αυτών που καταγράφονται, ενώ δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία για τις μη θανατηφόρες απόπειρες, οι οποίες υπολογίζεται ότι είναι 15 – 20 φορές περισσότερες των καταγεγραμμένων αυτοκτονιών. Οι  Διαταραχές Προσωπικότητας συνυπάρχουν ως διάγνωση στο 30% των αυτοκτονιών και στο 40% των αποπειρών, ενώ η αυτοκτονική και αυτοκαταστροφική συμπεριφορά αποτελούν βασικό κλινικό χαρακτηριστικό της Οριακής Διαταραχής Προσωπικότητας. Τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι κλινικές μελέτες που αναδεικνύουν την υψηλή αποτελεσματικότητα της Θεραπείας Σχημάτων σε αυτές τις δύσκολες κατηγορίες ασθενών.

Δεδομένων των εξελίξεων τόσο σε κοινωνικοοικονομικό και πολιτικό επίπεδο, αλλά κυρίως σε επιστημονικό επίπεδο καθίσταται πλέον πιο αναγκαία από ποτέ, η αναβάθμιση και η εξειδίκευση των επιστημονικών προσεγγίσεων της αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς και της αυτοκτονίας. Παράλληλα, όμως αποτελεί πρόκληση για τους επιστήμονες και τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας η ανάπτυξη εκείνων των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα τους καταστήσουν αποτελεσματικούς στην άμεση αντιμετώπιση, ανακούφιση και θεραπευτική προσέγγιση του αυτοκαταστροφικού και αυτοκτονικού ασθενούς.

Την έναρξη του Επιστημονικού Συμποσίου θα χαιρετίσει ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Γ. Πεταλωτής.   

 

Το αναλυτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει:

 

Παρασκευή 11/11/2011

16.00-16.30: Χαιρετισμοί

16.30-18.00: Στρογγυλό Τραπέζι 1:«Αυτοκτονία και Ψυχική Νόσος. Αυτοκτονία και απουσία Ψυχικής Νόσου»

18.00-18.30: Διάλειμμα

18.30-20.00: Στρογγυλό Τραπέζι 2: «Αυτοκτονικότητα & Αυτοκαταστροφικές Συμπεριφορές: Αξιολόγηση Κινδύνου και Προληπτικές Παρεμβάσεις»

 

Σάββατο 12/11/2011

09.30-11.00: Στρογγυλό Τραπέζι 3:

«Κατανόηση Αυτοκτονικής & Αυτοκαταστροφικής Συμπεριφοράς σε ασθενείς με Διαταραχές Προσωπικότητας: Σύγχρονες Θεραπευτικές Παρεμβάσεις»

11.00-11.30: Διάλειμμα

11.30-13.00: Στρογγυλό Τραπέζι 4: «Συζήτηση Κλινικών Περιπτώσεων με αυτοκαταστροφική συμπεριφορά. Προβληματισμοί, εμπόδια, όρια θεραπευτικών παρεμβάσεων»

13.00-14.00: Γεύμα

14.00-19.00: Εργαστήριο (Workshop): «Θεραπεία Σχημάτων σε ασθενείς με διαταραχή

προσωπικότητας. Το παράδειγμα της Οριακής Διαταραχής»

Εισηγητής: Jeffrey Young PhD, Schema Therapy Institute of New York, Psychiatric Department Columbia University

(Ενδιάμεσα θα πραγματοποιηθούν δύο διαλείμματα)

 

Κυριακή 13/11/2011

10.00-15.00: Εργαστήριο (Workshop): «Θεραπεία Σχημάτων σε ασθενείς με διαταραχή

προσωπικότητας. Το παράδειγμα της Οριακής Διαταραχής»

Εισηγητής: Jeffrey Young PhD, Schema Therapy Institute of New York, Psychiatric Department Columbia University.

(Ενδιάμεσα θα πραγματοποιηθούν δύο διαλείμματα)

 

Στους συμμετέχοντες θα χορηγηθούν Μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης

(CME-CPD) από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, καθώς και πιστοποιητικό παρακολούθησης του Κλινικού Σεμιναρίου του καθηγητή J. Young.

 

Η επίσημη γλώσσα του Συμποσίου είναι τα Ελληνικά. Το Σεμινάριο του Καθηγητή J.Young θα πραγματοποιηθεί στα Αγγλικά χωρίς μετάφραση.

 

Συμμετοχή:

  • έως 30.10.2011  για τους  Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας: 200€ και για τους  Φοιτητές: 130€
  • από 31.10.2011 &  επί τόπου εγγραφές για τους  Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας: 220€ και για τους  Φοιτητές: 150€

Φόρμα εγγραφής θα βρείτε στις ιστοσελίδες: