13 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ 2022 00:00 - 27 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ 2022 00:00

Ας μιλήσουν τα παιδιά, ας ακούσουμε τα παιδιά – 13 έως 27/11 στο Πάρκο Ασυρμάτου

Ας αφήσουμε τα παιδιά να μιλήσουν και ας ακούσουμε τα σημάδια τους, τα μηνύματά τους. Από τις 13 έως τις 27 Νοεμβρίου, στο Πάρκο Ασυρμάτου στον ‘Αγιο Δημήτριο άνθρωποι από διαφορετικά πεδία της τέχνης, της έρευνας και της επιστήμης θα συνεργαστούν και θα συνδημιουργήσουν για τα παιδιά πρόσφυγες, αλλά και με τα παιδιά στο επίκεντρο, είτε έχουν προσφυγικό προφίλ, είτε όχι.

Ντοκουμέντα και καταγραφές της τελευταίας δεκαετίας θα συνυπάρξουν με καλλιτεχνικές παρεμβάσεις και μαζί θα συνθέσουν μια διαδρομή μέσω της οποίας οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν, να συγκινηθούν και να παρακινηθούν να δράσουν, να γίνουν μέρος του προβληματισμού πάνω σε ένα ζήτημα που δεν σταματάει δυστυχώς να είναι επίκαιρο.

Παιδιά πρόσφυγες, παιδιά σε αγκαλιές ή μόνα, παιδιά ασυνόδευτα, παιδιά που έχουν χωριστεί από την οικογένειά τους, γεμίζουν τους τοίχους ενός κτιρίου ενώ παράλληλα ιστορίες και σκέψεις, σαν νήματα, χαρτογραφούν διαδρομές και πορείες φτιάχνοντας μικρά σύμπαντα, τα οποία συντίθεται από τις φωτογραφίες του Μάριου Λώλου, το οπτικοακουστικό υλικό που επιμελήθηκαν ο Ζαφείρης Χαϊτίδης και η Σοφία Χατζηλάμπρου, οι ταινίες της Σοφίας Γεωργοβασίλη, CEDAR WOLF και του Νίκου Αυγουστίδη, UMMI, καθώς και πλήθος ομιλητών και καλλιτεχνών.

Φωτογραφικά στιγμιότυπα μπλέκονται με ψηφιακές καταγραφές και εικαστικές παρεμβάσεις και δημιουργούν έναν καλλιτεχνικό παιδότοπο, σε έναν χώρο με έντονη ιστορία, στο Πάρκο του Ασυρμάτου με τη στήριξη και τη συνεργασία του Δήμου Αγίου Δημητρίου.

Τα πρωινά ο χώρος θα γεμίζει με παιδιά από σχολεία, που θα αποτυπώνουν σκέψεις, λέξεις και εικόνες ενώ τα απογεύματα θα παραμένει επισκέψιμος για όλους. Τα Σαββατοκύριακα θα υπάρχουν παράλληλες δραστηριότητες: θεατρικό παιχνίδι, μουσικό εργαστήριο, εργαστήριο κατασκευής κούκλας για παιδιά και συζητήσεις με θέματα το ιστορικό νήμα της προσφυγιάς στην Ελλάδα αλλά και το πλαίσιο ένταξης των παιδιών προσφύγων στη σημερινή ελληνική κοινωνία.

Δεν είναι ένα project που μπορεί να δώσει λύσεις, αν και θα τις αναζητήσει. Είναι, όμως, ένα σύνολο καλλιτεχνικών αποτυπώσεων και δράσεων που θα προβάλλει την αλήθεια των παιδιών μέσα από τα δικά τους μάτια, με την ευχή να αλλάξει τον τρόπο που τα κοιτάζει ο ενήλικας παρατηρητής από απόσταση. Χωρίς να υπολογίζει τους φόβους τους, τα πρακτικά προβλήματα που ορθώνονται τεράστια σε μια τόσο τρυφερή ηλικία όπως η στέγαση, η διατροφή, η φοίτηση σε σχολείο ή παρακάτω, η συμμετοχή τους εν τέλει ως ισότιμα μέλη στις ζωντανές κοινότητες που εντάσσονται.

* Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: 18:00 – 21:00

Είσοδος ελεύθερη

* Εργαστήρια

– Συλλογιστικοί Περίπατοι για σχολεία: Κάθε πρωί από 14 μέχρι 25 Νοέμβρη 9:00 – 13:00.

– Εργαστήριο Κατασκευής Κούκλας: Κυριακή 20 Νοεμβρίου, 11:00 με 15:00/ για παιδιά 12 με 18 ετών.

– Θεατρικό Παιχνίδι: Κυριακή 27 Νοεμβρίου, 11: 00 με 12: 30 / για παιδιά 6 με 12 ετών.

– Μουσικό Εργαστήριο: Κυριακή 27 Νοεμβρίου, 18:00 με 19:30 / για παιδιά 10 με 18 ετών.

Η συμμετοχή στις παραπάνω δράσεις είναι δωρεάν. Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, απαιτείται η προκράτηση στο τηλέφωνο 6946363045

* Συζητήσεις

– Σάββατο 19 Νοεμβρίου, στις 19:00 με θέμα: Το ιστορικό νήμα της προσφυγιάς στην Ελλάδα.

– Σάββατο 26 Νοεμβρίου, στις 19:00 με θέμα: Το πλαίσιο ένταξης των παιδιών προσφύγων στη σημερινή κοινωνία.

Την Κυριακή 27 Νοεμβρίου στις 20:00 θα υπάρχει μουσική εκδήλωση από τους Kokowumba&Friends

Συμμετέχουν:

Φωτογραφικό Υλικό: Μάριος Λώλος

Εικαστική Εγκατάσταση: Μαρία Καραθάνου

Επιμέλεια Ήχου: Μάριος Τσάγκαρης

Επιμέλεια Φωτισμού: Θωμάς Οικονομάκος

Κινηματογράφηση: Γιάννης Νικολόπουλος

Γραφιστική Επιμέλεια: Νατάσα Σταμούλη

Καλλιτεχνικός Συνεργάτης: Ηλέκτρα Αλεξανδροπούλου

Οργάνωση και Συντονισμός ομιλιών: Χρύσα Δεληγιάννη

Συλλογιστικοί Περίπατοι: Πέτρος Ρούσσος – Γιάννης Σιούτης

Θεατρικό Παιχνίδι: Βασίλης Παπαλαζάρου

Εργαστήριο Κατασκευής Κούκλας: Γιάννης Τσιούτας

Μουσικό Εργαστήριο: Laurel Kortinas, Camilo Bentacor

Οπτικοακουστικό Υλικό: Ζαφείρης Χαϊτίδης , Σοφία Χατζηλάμπρου

Καλλιτεχνική Επιμέλεια- Οργάνωση παραγωγής: nomades artcore

Στα σχολεία θα προβληθούν οι ταινίες της Σοφίας Γεωργοβασίλη, CEDAR WOLF και του Νίκου Αυγουστίδη, UMMI.

Στις ομιλίες θα συμμετάσχουν: Αλεξάνδρα Ανδρούσου (Καθηγήτρια, Εκπαιδευτική Ψυχολόγος, Τμήμα Εκπαίδευσης&Αγωγής στη Προσχολική Ηλικία, ΕΚΠΑ), Ρεγγίνα Μαντανίκα (Διδάσκουσα στο ΠΑΜΑΚ, Ανθρωπολόγος) Ηλίας Πιστικός (Κοινωνικός Λειτουργός), Μαρκίδης Κων/νος (Εκπαιδευτικός Επιστήμων), Νάγια Κοκμοτού (Εκπαιδευτικός), Λιοδάκη Λυδία (Ιατρός) Γιακουμής Τάσος (Γενικός Ιατρός, διευθυντής ΕΣΥ στο Κέντρο Υγείας Κάτω Αχαϊας ), Βεϊζης Απόστολος (Γιατρός INTERSOS HELLAS), Γκιωνάκης Νίκος (Ψυχολόγος, επιστ. υπεύθυνος Κέντρου Ημέρας Βαβέλ, μονάδα ψυχικής υγείας για μετανάστες), Χρύσα Δεληγιάννη (Παιδίατρος), Κακλαμάνος Νίκος (Εκπαιδευτικός).