Κεντρική Αυλή

Η αυλή του παλαιού εργοστασίου με τις επιβλητικές καμινάδες έχει διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να φιλοξενεί συναυλίες και φεστιβάλ, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, καθώς και παιδικές εκδηλώσεις.

 
Άνω Αυλή

Ο προαύλιος χώρος ανάμεσα στα 2 αεριοφυλάκια έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί συναυλίες, φεστιβάλ, παραστάσεις και εκδηλώσεις κάθε είδους.

 
Μηχανουργείο (Δ12)

Η μεγαλύτερη αίθουσα της «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων, έχει διαμορφωθεί σε χώρο πολλαπλής χρήσης για τη φιλοξενία εκθέσεων, συνεδρίων και λοιπών εκδηλώσεων.

Στο Μηχανουργείο του εργοστασίου γίνονταν οι επιδιορθώσεις των εργαλείων και των μηχανημάτων, καθώς και των οχημάτων της επιχείρησης. Επίσης, στο χώρο αυτό κατασκεύαζαν ανταλλακτικά που χρησιμοποιούνταν στη γραμμή παραγωγής του φωταερίου.
 


Προαύλιο αίθουσας - Μηχανουργείο (Δ12)

Ο εξωτερικός χώρος μπροστά από τo Mηχανουργείο έχει διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να φιλοξενεί εκδηλώσεις ποικίλου ενδιαφέροντος, όπως  συναυλίες, εκθέσεις, φεστιβάλ και bazaar. 

 


Αμφιθέατρο Ρ/Σ Αθήνα 98,4 (Δ2)

Το νέο ανακαινισμένο Αμφιθέατρο του Δημοτικού Ραδιοφωνικού Σταθμού «ΑΘΗΝΑ 9.84» στεγάζεται μέσα στον ραδιοφωνικό σταθμό, στο ισόγειο του κτιρίου, στην Τεχνόπολις στο Γκάζι. Ανακατασκευάστηκε τον τελευταίο χρόνο και διαμορφώθηκε σε ένα καλαίσθητο και φιλόξενο «πολυ… χώρο» σε μια περιοχή με ιδιαίτερο πολιτιστικό και κοινωνικό ενδιαφέρον και με εύκολη πρόσβαση. Με γνώμονα την άνεση, την αισθητική, την ποιότητα και την τεχνολογία χρησιμοποιήθηκαν τα καλύτερα υλικά για την αναμόρφωση της αίθουσας  των 300 ατόμων, καθώς και του φουαγιέ με τις μοντέρνες,  λιτές γραμμές. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργηθεί ένας χώρος που εκτός από λειτουργικός, είναι άρτιος σε τεχνικά μέσα, ώστε να διευκολύνονται κάθε είδους δραστηριότητες.

 


Παλαιοί Φούρνοι (Δ6)

Το κτίριο των φούρνων αποτελεί την «καρδιά» του εργοστασίου. Xρονολογείται στη δεκαετία 1860 και είναι από τα πιο παλαιά κτίρια του χώρου.

Η αίθουσα με τους «φούρνους», ίσως ο πιο χαρακτηριστικός χώρος στην «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων, διατηρεί ακόμη και σήμερα την ατμόσφαιρα και την αισθητική του παλαιού εργοστασίου. Ο χώρος προσφέρεται για πολυμορφικές εικαστικές εκθέσεις (video-art, ζωγραφικής, φωτογραφίας, γλυπτικής, χαρακτικής) καθώς και για εναλλακτικές θεατρικές και μουσικές παραστάσεις. 
Νέοι Φούρνοι (Δ7)

Ο βιομηχανικός χώρος διατίθεται για εικαστικές εκθέσεις (video-art, ζωγραφικής, φωτογραφίας, γλυπτικής, χαρακτικής), παιδικές εκδηλώσεις καθώς και μουσικές παραστάσεις.

Οι Νέοι Φούρνοι κτίστηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα. Εδώ γινόταν η απόσταξη του λιθάνθρακα που αποτελούσε το πρώτο στάδιο στην παραγωγή του φωταερίου.
 


Δεξαμενές Καθαρισμού (Δ10)

Το κτίριο των φούρνων αποτελεί την «καρδιά» του εργοστασίου. Xρονολογείται στη δεκαετία 1860 και είναι από τα πιο παλαιά κτίρια του χώρου.

Η αίθουσα με τους «φούρνους», ίσως ο πιο χαρακτηριστικός χώρος στην «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων, διατηρεί ακόμη και σήμερα την ατμόσφαιρα και την αισθητική του παλαιού εργοστασίου. Ο χώρος προσφέρεται για πολυμορφικές εικαστικές εκθέσεις (video-art, ζωγραφικής, φωτογραφίας, γλυπτικής, χαρακτικής) καθώς και για εναλλακτικές θεατρικές και μουσικές παραστάσεις. 

  

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου – Industrial Gas Museum

Ένα παλιό εργοστάσιο διηγείται την ιστορία του – Ένα Βιομηχανικό Μουσείο γεννιέται:

Η «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων, αυτός ο καταξιωμένος πια πολυχώρος πολιτισμού του Δήμου της Αθήνας, όπου οι νέοι δημιουργοί συναντούν το κοινό τους και όλο και περισσότεροι κάτοικοι και επισκέπτες της πόλης τον επιλέγουν για να παρακολουθήσουν το πλούσιο πολιτιστικό του πρόγραμμα, αποκτά μία νέα ταυτότητα. Συμπληρώνεται από το πρώτο βιομηχανικό μουσείο στην Αθήνα, το οποίο έρχεται για να γνωρίσει στους επισκέπτες του την καθοριστική σημασία της βιομηχανικής κληρονομιάς για την ιστορία της πόλης και τον πολιτισμό.

Η Βιομηχανική κληρονομιά είναι αναμφισβήτητα ένα σημαντικό τμήμα του πολιτιστικού αποθέματος κάθε χώρας.

Το παλιό εργοστάσιο αεριόφωτος λειτούργησε συνεχώς από το 1862 έως το 1984 και επηρέασε σημαντικά την ιστορία και την καθημερινότητα της πόλης. Το εργοστάσιο φωταερίου ήταν το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα και εισήγαγε μία τεχνολογική καινοτομία. Η κομβική της θέση στην αρχή της οδού Πειραιώς οδήγησε στην περαιτέρω ανάπτυξη και εξέλιξη της οδού στη μεγαλύτερη για αρκετές δεκαετίες βιομηχανική ζώνη της Αθήνας. 

Οι δρόμοι της πόλης φωτίστηκαν για πρώτη φορά συστηματικά το 1862 με φωταέριο και μερικές δεκαετίες αργότερα τα σπίτια της πρωτεύουσας απέκτησαν τις πρώτες τους οικιακές συσκευές. Το εργοστάσιο φωταερίου ήταν η πρώτη βαριά βιομηχανία που λειτούργησε μέσα στα όρια του σημερινού ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας. Η παρουσία του σημάδεψε την ιστορία της πόλης, καθώς η γειτονική συνοικία ονομάστηκε Γκαζοχώρι.  

Το εργοστάσιο φωταερίου αποτελεί σήμερα ένα από τα γνωστότερα βιομηχανικά μνημεία της πρωτεύουσας.  Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου που αρχίζει να λειτουργεί από το 2013, δώδεκα χρόνια μετά από την αποκατάσταση των κτιρίων και των μηχανημάτων ολοκληρώνει το χαρακτηρισμό του χώρου ως διατηρητέου ιστορικού τόπου/μνημείου και αναλαμβάνει να διηγηθεί στους επισκέπτες του ιστορίες για την επιχειρηματικότητα, εργασία αλλά και την καθημερινότητα της πόλης.

Σε ένα διαδραστικό περιβάλλον αξιοποιώντας τα σύγχρονα εργαλεία της μουσειολογίας και την ιστορική έρευνα, οι επισκέπτες του Μουσείου θα γνωρίσουν άγνωστες έως τώρα πτυχές της Αθήνας του 19ου και του 20ου αιώνα, τη συμβολή της τεχνολογίας στην οικονομική και την κοινωνική ζωή, την οργάνωση και δομή ενός μεγάλου εργοστασίου, τη βιομηχανική παραγωγή και την αποτύπωση της στην καθημερινότητα της πόλης και της γειτονιάς.

Θα γνωρίσουν ακόμα την συμβολή των εργατών αλλά και των άλλων συντελεστών στον φωτισμό της πόλης και στην παροχή ενέργειας στα νοικοκυριά της Αθήνας.

Μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα και επιστημονικές ξεναγήσεις θα εμπλουτίσουν την νέα εκπαιδευτική λειτουργία της «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων.

Η ίδρυση του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου έρχεται να εμπλουτίσει το μουσειακό χάρτη της Αθήνας. Η Αθήνα υποδέχεται το πρώτο βιομηχανικό και τεχνολογικό μουσείο.

 

Ώρες λειτουργίας Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου

 

Χειμερινό ωράριο (15 Οκτωβρίου - 15 Απριλίου): Τρίτη - Κυριακή: 10:00 – 20:00 Τελευταία είσοδος: 19:00 Δευτέρα: κλειστά

Θερινό ωράριο (16 Απριλίου - 14 Οκτωβρίου): Τρίτη - Κυριακή: 10:00 – 18:00 Τελευταία είσοδος: 17:00

Δευτέρα: κλειστά

Κλειστά: 1 Ιανουαρίου, Κυριακή του Πάσχα, 1 Μαΐου, 28 Οκτωβρίου, 25 & 26 Δεκεμβρίου

 

Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.technopolis-athens.com/web/guest/museum

 


ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ -  concept museum gift shop

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου αποτέλεσε πηγή δημιουργίας για το πωλητήριο με αποτέλεσμα όλα τα αντικείμενα, από τα κοσμήματα μέχρι τα σημειωματάρια και τις κασετίνες, να συνδέονται με την ιστορία και την αισθητική αυτού του τόσο αναγνωρίσιμου τοπωνυμίου της Αθήνας. 


Η διαδρομή στο χρόνο, εικόνες από το παρελθόν μέχρι σήμερα, η παλιά και η νέα λειτουργία του χώρου, καθώς και η συνολική αίσθηση του επισκέπτη από το Μουσείο και την Τεχνόπολις αποτυπώνονται σε χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα. 

Στόχος του πωλητηρίου είναι να τιμήσει και να εμπνευστεί όχι μόνο από το ίδιο το Μουσείο αλλά και απ' το βιομηχανικό του χαρακτήρα. Επιστρατεύοντας έννοιες όπως καινοτομία και επιχειρηματικότητα, απαραίτητες για την επιτυχία μιας βιομηχανίας, το πωλητήριο του Μουσείου διαφοροποιείται και αναλαμβάνει όλη τη διαδικασία παραγωγής βιομηχανικών αντικειμένων σε συνεργασία με ελληνικές βιοτεχνίες και εργοστάσια. Έτσι στηρίζεται το έργο των Ελλήνων βιομηχανικών σχεδιαστών καθώς και η εγχώρια παραγωγή πετυχαίνοντας παράλληλα ένα τελικό προϊόν χωρίς μεσάζοντες, στη χαμηλότερη δυνατή τιμή για τον αγοραστή. 

 

 

Ώρες λειτουργίας πωλητηρίου:

Χειμερινό ωράριο (15 Οκτωβρίου – 15 Απριλίου): 10.00 - 21.00

Θερινό ωράριο (16 Απριλίου – 14 Οκτωβρίου): 10.00 - 19.00

Κλειστά: 1 Ιανουαρίου, Κυριακή του Πάσχα, 1 Μαΐου, 28 Οκτωβρίου, 25 & 26 Δεκεμβρίου

 

Πειραιώς 100, Γκάζι, 210 3460981, [email protected]

 
Το καφέ της Τεχνόπολης , Caz 
à l’eau / τηλ. 210 3470981

Απολαύστε στο χώρο της «Τεχνόπολις» νέες γεύσεις σε χυμούς, καφέδες και κοκτέιλ.
Δοκιμάστε τις ποικιλίες, τις σαλάτες ή σάντουιτς και αφεθείτε στο μοναδικό περιβάλλον του παλιού εργοστασίου Φωταερίου της Αθήνας.

Χειμερινές ώρες λειτουργίας
Καθημερινές: 08:00 - 21:00
Σαββατικύριακα: 09:00 - 22:00

*Οι ώρες λειτουργίας παρατείνονται όταν στο χώρο μας φιλοξενούνται Φεστιβάλ και Εκδηλώσεις.

 

Όροι Χρήσης

Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

Περισσότερα

Επικοινωνία

Δημαρχιακό Μέγαρο
Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

Δημαρχείο
Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
Τηλ.  
210 5287800

Περισσότερα

Σύνδεσμοι

Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.Περισσότερα

Χάρτης Ιστότοπου

  Ροές RSS

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Χάρτης Ιστού
Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.